Una dintre cele mai cunoscute specii de camelii – Camellia japonica- este știută popular drept trandafir japonez și este o floare foarte îndrăgită pe plaiurile mioritice. Deși se crede că este o floare pretențioasă, cu puțină atenție, ne putem bucura din plin de frumusețea ei.
Cuprins:
Informații despre camelii
Camellia este un gen de plante care grupează aproape 120 specii originare din regiunile tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est, China și Japonia.
Deși există multe plante din aceste tip de specii, Camelia Japoneză este cea mai cunoscută. Cameliile au fost introduse în Europa începând cu secolul XVIII. În sălbăticie, în starea ei naturală poate fi întâlnită în China, Japonia, Taiwan. Crește prin păduri la altitudini de 300-1.100 de metri.
Unele dintre cele mai cunoscute specii de camelii sunt:
- Camellia Japonica sau Trandafirul Japonez – folosit în scop decorativ
- Camellia sinensis sau „Planta de ceai” – folosită și ca remediu naturist.
Toate speciile din acest gen de camelii sunt arbuști mereu verzi și arbori ce ajung la o înălțime de 2-20 m. Frunzele sale sunt alternate, simple, groase, cerate, lucioase, cu o lungime de 3-17 cm.
Florile de camelii sunt în general mari, având în diametru 1-12 cm, cu 5-9 petale. Totuși, de-a lungul timpului, s-au realizat hibrizi cu dublu sau multiple corole și un număr mare de petale. Culoarea variază de la alb la roșu și roz, puține specii fiind galbene. Fructul este o capsulă uscată, împărțită în 1-5 compartimente, fiecare cu 1-8 semințe.
Florile plantei de ceai camellia (Camellia sinensis) sunt albe, cu stamine galbene și înfloresc mai devreme decât arbuștii japonezi de camellia (Camellia japonica).
Deși camelia japoneză este foarte apreciată pentru gama sa de culori și disponibilitatea florilor duble, asemănătoare trandafirilor, camelia plantelor de ceai are flori foarte parfumate. Specialiștii pot găsi uneori cele mai bune soiuri din ambele genuri de camelii formând hibrizi de camelie, care unesc culoarea și forma cameliei japoneze cu rezistența și parfumul cameliei plantelor de ceai.
Camelii – plantare și înmulțire
Camellia Japonica are nevoie de un sol fără calcar, îmbogățit cu un compost de frunze uscate. Preferă un sol acid, bine drenat. Un sol cu o aciditate sau alcalinitate prea mare va împiedica creșterea plantei.
Înmulțirea se face prin butași, altoire și prin semințe.
Cultura de camelii, în condițiile țării noastre, se face numai în seră într-un amestec de: două părți pământ de turbă, o parte pământ de frunze și 1/2 nisip, în locuri luminoase, iar vara, afară, la semiumbră.
De obicei, camelia se dezvoltă excelent în zonele cu climă temperată, fiind rezistente la temperaturi minime de până la -10°C. Suportă temperaturi sub această valoare numai acoperite cu folie sau alte materiale de protecţie.
Plantarea cameliilor prin semințe se poate realiza, însă este un proces foarte dificil și greoi. Luați semințe din capsulele coapte după înflorire. Înmuiați semințele peste noapte pentru a spori germinarea. Plantați în lut nisipos umed. Germinarea poate dura de la una la trei luni.
Puteți înmulți camelii prin butași, primăvara. Alegeți un capăt de 20-30 de cm al unei ramuri sănătoase și îndepărtați coaja cu un cuțit. Acoperiți scoarța expusă cu o mână de mușchi umed. Înfășurați folia de plastic și țineți-o așa. Rădăcinile ar trebui să se formeze până în toamnă, moment în care puteți tăia noua plantă și cultiva în grădină.
Înmulţirea de camelii prin marcotare este mult mai simplă: trebuie să aplecaţi o ramură mai lungă la pământ şi să îngropaţi o parte din ea. Se face o crestătură sau două în secţiunea îngropată şi rădăcinile se vor forma în timp. Se detaşează apoi noul lăstar apărut de planta mamă.
Cum se îngrijesc cameliile
Udarea regulată este esenţială, în special în timpuI sezonului de creştere şi chiar toamna, când se formează mugurii de flori.
Tăierea trebuie făcută imediat după înflorire, pentru a evita îndepărtarea mugurilor florali de anul viitor. Pentru a face ca arbustul să fie mai bogat, tulpina se poate tăia puţin peste nivelul de creştere înregistrat anul anterior.
Este recomandată evitarea fertilizării mai târziu de sfârşitul lunii iulie, deoarece fertilizarea excesivă sau tardivă poate duce la căderea unor muguri florali. Unele căderi naturale pot apărea acolo unde s-au format prea mulţi muguri, în special la soiurile cu flori duble.
Camelia în ghiveci
Camelia iubește lumina dar preferă să nu fie amplasată în soare direct. Așezați planta Camelia într-o zonă ferită de curenți de aer, ori în apropierea unui geam sau a unei uși. Curentul de aer provoacă avortarea bobocilor și căderea frunzelor.
Udați Camellia cu apă la temperatura camerei sau cu apă de ploaie, menținând solul umed. Între două udări lăsați solul să se usuce în profunzime. Pulverizați frunzele cu apă pentru a crește umiditatea în atmosferă. Excesul de apă și băltirea ei vor duce la înnegrirea frunzelor și apoi la căderea lor.
Iarna are nevoie de temperaturi de 10-15º C. Îngrășământul pentru plante acidofile este ideal pentru camelii.
Boli și dăunători
În mediul său natural, Camelia este o plantă foarte rezistentă la boli și dăunători, majoritatea problemelor care apar sunt cauzate de condițiile de creștere la ghiveci. Cerințele enumerate mai sus sunt foarte importante pentru a proteja planta de boli.
Totuși, atunci când sunt cultivate, minunatele camelii sunt sensibile la anumite virusuri sau boli fungice. Două boli pot fi fatale, putrezirea rădăcinilor şi căderea petalelor.
Putrezirea rădăcinilor poate fi o problemă mai ales în zonele cu climă caldă. Cel mai bun mod de a evita această boală este să vă asiguraţi că solul este complet drenabil. Dacă planta este totuşi afectată, trebuie să-i aplicaţi un fungicid puternic pe bază de cupru.
Boala care se manifestă prin căderea petalelor (pete de rugină pe petalele florilor) distruge florile şi dăunează grav plantei. Trebuie să îndepărtaţi imediat toate florile infectate (pentru a evita orice răspândire a bolii), precum şi cele care au căzut pe pământ. Pământul din jurul plantei trebuie îndepărtat imediat şi înlocuit cu altul proaspăt.
- Descoperă cele mai frumoase flori de vară pentru grădină sau ghiveci
Despre Camellia Sinensis sau Planta de ceai
Planta de ceai, Camellia sinensis, cu toate varietățile sale, crește în circa 50 de țări, din Rusia în Argentina și din Brazilia în Mozambic.
India, Sri Lanka, Kenya și China sunt țările cele mai cunoscute pentru producția de ceai. Produsul poate fi verde, negru sau alb, fermentat sau nu, afumat sau nu, cunoscând o gamă deosebit de largă de tipuri.
Ceaiul se poate obține din muguri sau frunze, este format din frunze întregi sau doar frânturi. În cazul acesta, având o calitate scăzută, pliculețele de ceai sunt mai ieftine decât produsul vândut în cutii. Numărul de frunze de pe rămurelele culese precum și anotimpul recoltării au și ele însemnătatea lor în stabilirea calității ceaiului.
Deși au fost asumate beneficii pentru sănătate de-a lungul istoriei utilizării ceaiului de camelie, nici o dovadă științifică nu a araătat deocamdată că ceaiul conferă beneficii semnificative.
Curiozități despre camelii
- Botanistul iezuit din Austria Georg Joseph Kamel a introdus această plantă din Filipine în Europa, și în onoarea sa a fost denumită „camelia”.
- Camelia este o floare care simbolizează norocul, prezența de spirit. Bărbatul care dăruiește unei femei o Camelie o consideră pe aceasta unică, deosebită, norocoasă.
- Prin prisma etimologiei numelui, o persoană cu numele Camelia este independentă, puternică, norocoasă și de obicei reușește în tot ceea ce își propune. Numele de Camelia sugerează ambiție și perseverență.
- Cofeina, o moleculă produsă în Camellia Sinensis, funcționează ca un metabolit secundar și acționează ca un pesticid natural: poate paraliza și ucide insectele prădătoare care se hrănesc cu planta.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!