Boala parodontală este o afecțiune cronică ce are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală, prin acumularea de tartru și placă bacteriană deasupra și, mai ales, sub gingie. Aceasta afectează structurile care mențin dintele, gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar.
Semnele incipiente ale bolii parodontale sunt în primul rând sângerările la periaj și retracțiile gingivale (gingia retrasă) și schimbarea culorii gingiei. Abia pe măsură ce boala progresează apar dureri ale dinților , mobilitate dentară, deplasarea dinților și în final pierderea dinților dacă nu se aplică niciun tratament.
“Este foarte important să faceti o evaluare parodontală o dată pe an și să tratați boala parodontală încă de la aparitia primelor semne, evitând astfel pierderea dinților, dar și complicațiile care pot afecta starea generală a organismului”, spune dr. Rodica Ghionea, director general al unei clinici stomatologice.
Cauzele bolii parodontale:
– în primul rand contextul genetic
-fondul de imunitate al fiecăruia dintre noi
-flora bacteriană orală
Exista o serie de facturi care agravează boala parodontală printre care: diabetul, fumatul, lucrări dentare făcute incorect sau înghesuirea dinților.
În general, pacientul ajunge la o consultație parodontală când gingia este foarte retrasă iar dinții devin sensibili la rece sau la cald. Chiar și atunci există soluții de tratament, grefa de gingie care reprezintă o intervenție chirurgicală de finețe.
În cadrul unei consultații parodontale, specialistul poate pune un diagnostic dacă este sau nu boală parodontală și ce soluții de tratament există. Pe baza unei radiografii panoramice, a unui set de radiografii retroalveolare și a unui consult de specialitate, parodontologul poate propune o serie de tratamente în funcție de gravitatea bolii parodontale.
Principalele etape de tratament în cazul bolii parodontale sunt:
Etapa nechirurgicală:
-detartraj supra și subgingical cu sau fără antibiotic în funcție de prescripția specialistului parodontolog
-surfasaje sub gingivale cu anestezie
Etapa chirurgicală :
-lambouri și aditii osoase după reducerea inflamației gingivale
-inserarea de implanturi dacă s-au pierdut dinți în urma acestei boli parodontale.
Implanturile reprezintă un tratament sigur de înlocuire a dintțlor dacă aceștia au fost extrași în urma bolii parodontale la un adult!
Studiile au arătat că oamenii cu boală parodontală sunt de cel putin două ori mai predispuși la boala arterială coronariană care duce la infarct. În cazul pacienților care suferă de diabet, boala parodontală duce la creșterea dificultății de controlare a glicemiei și implicit la creșterea complicațiilor specifice acestei boli. De asemenea, bacteriile pot fi aspirate în plămâni și pot cauza pneumonii.