Cuprins:
Istoria tacos
Tacos sunt savurate de oameni din toate mediile și pot fi găsite în multe forme diferite. Fie că îți plac tacos cu carne de vită, pui, pește sau legume, există un taco pentru toată lumea.
Tacos există încă din epoca prehispanică, iar la început erau preparate cu tortilla umplută cu carne sau pește. Aceste tacos erau apoi înfășurate în frunze sau așezate pe un băț pentru a fi mâncate.
Cuvântul „taco” a apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea și se crede că provine din cuvântul nahuatl „tlahco”, care înseamnă „jumătate” sau „la mijloc”.
Acest lucru se referă probabil la faptul că tacos sunt pliate în două pentru a fi mâncate. O altă teorie populară este că cuvântul „taco” provine din influența spaniole medievale asupra limbii nahuatl.
În aceeași perioadă în care cuvântul spaniol „tortilla” a înlocuit cuvântul nahuatl „tlaxcalli”, cuvântul spaniol „taco” a ajuns să reprezinte cuvântul REAL pe care nahuah îl foloseau pentru tortilla rulată -Tlaxcalmimilli (însemnând aproximativ cilindri de tortilla).
Ce este un taco
Un taco este un fel de mâncare mexicană care constă, de obicei, într-o tortilla de porumb sau de grâu care este umplută cu carne, brânză, legume și sos. Tacos sunt de obicei servite cu salsa, guacamole și smântână pe lângă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c2a02a23e1eba78a5f3bbc7630b27796.jpg)
Există multe tipuri diferite de tacos, inclusiv de carne de vită, de pui, de pește și de legume.
Tacos sunt un fel de mâncare versatil. Pot fi consumate ca fel principal sau ca gustare și sunt adesea servite la petreceri și adunări festive. Tacos sunt, de asemenea, una dintre cele mai comune și populare mâncăruri de stradă în multe orașe mexicane.
Tipuri de tacos
Există mai multe tipuri diferite de tacos, cele mai populare fiind:
Tacos al pastor: Aceste tacos prezintă carne de porc tăiată în felii subțiri care a fost marinată într-o varietate de condimente, inclusiv ardei iute, ananas și achiote. Carnea este apoi gătită la proțap și servită cu ceapă proaspătă, coriandru și salsa.
Tacos de carnitas: După cum sugerează și numele, acestea sunt făcute din carne de porc gătită lent, care este mărunțită și amestecată cu ceapă, coriandru și salsa.
Tacos de pescado: Aceste tacos au ca ingredient peștele proaspăt care este prăjit sau la grătar și servit cu o varietate de sosuri, legume și condimente.
Tacos de asada: Tacos de asada sunt preparate cu carne de vită la grătar, care este condimentată de obicei cu sare, piper și suc de lime. Acestea sunt adesea servite cu ceapă, coriandru, salsa și guacamole.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d9434dd7809abac3e286700fd3f6e8d1.jpg)
Deoarece umpluturile formează miezul unui taco, experimentarea lor poate da tacos-ului un profil de gust cu totul nou și chiar o identitate schimbată.
Lucruri interesante despre taco
Tortilla este o pâine rotundă, subțire și plată din Mexic, făcută din făină de porumb nedospită sau, mai rar, din făină de grâu.
Un taco poate fi făcut cu o varietate de umpluturi, inclusiv carne de vită, porc, pui, fructe de mare, salsa, ardei iute, avocado, guacamole, coriandru (coriandru), roșii, ceapă, salată, brânză și alte ingrediente care permit o mare versatilitate și varietate.
Tacos se mănâncă, în general, fără ustensile.
Originile taco-ului nu sunt cunoscute cu exactitate, iar etimologiile pentru utilizarea culinară a cuvântului sunt în general teoretice.
Potrivit unei teorii etimologice, termenul pentru acest aliment provine din spaniolul mexican taco, care la rândul său provine din spaniolul original taco, care înseamnă „plug” sau „vată”, similar cu forma de a spune, un teanc de bancnote de bani împăturite.
Au fost propuse și origini indigene pentru cuvântul culinar „taco”. O posibilitate este că acest cuvânt provine din cuvântul nahuatl „tlahco”, care înseamnă „jumătate” sau „în mijloc”, în sensul că mâncarea ar fi așezată în mijlocul unei tortilla.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_72457097ab268cd6920b89ab49beb521.jpg)
Taco este anterior sosirii spaniolilor în Mexic. Există dovezi antropologice conform cărora indigenii care trăiau în regiunea lacurilor din Valea Mexicului mâncau în mod tradițional tacos umpluți cu peștișori mici.
Scriind pe vremea conchistadorilor spanioli, Bernal Díaz del Castillo a documentat primul festin cu taco savurat de europeni, o masă pe care Hernán Cortés a organizat-o pentru căpitanii săi în Coyoacán.
Tacos au început să apară și în Statele Unite la începutul anilor 1900. În San Antonio, un grup de femei numite Chili Queens vindea tacos din cărucioare.
Inițial, acestea au avut o afacere moderată, dar calea ferată a început să aducă în zonă tot mai mulți turiști cărora le plăcea să încerce mâncarea mexicană.
Tacos a devenit parte a dietei „Tex-Mex” odată cu înființarea Taco Bell, care a făcut din tacos o masă rapidă și ușor accesibilă.
Astăzi, tacos se numără printre cele mai îndrăgite mâncăruri rapide, bune pentru micul dejun, prânz, cină sau pentru o gustare târzie după închiderea barurilor. Americanii mănâncă mai mult de 4,5 miliarde de tacos pe an.
Cel mai scump taco din lume a costat 25.000 de dolari. Acest taco super-duper deluxe a fost făcut cu carne de vită Kobe, caviar beluga și servit pe un taco cu fulgi de aur.
Taco este, de asemenea, umplut cu langustine, trufe negre, brânză brie și este complet asezonat cu salsa de casă.
Acesta este servit la Frida, enclava gastronomică a resortului, specializată în bucătăria mexicană gourmet și denumită după celebra artistă Frida Kahlo. Frida este situat de-a lungul peninsulei Baja din Mexic.
Tradiții mexicane în jurul tacos
Oamenii din întreaga lume își fac propriile variante de tacos, dar unele tradiții sunt menite să fie respectate. Mexicanii nu mănâncă tacos oricând doresc. Ei au tacos diferite pentru prânz și cină.
Americanii iubesc atât de mult tacos încât nu fac diferențe între diferitele tipuri. Ei ar mânca orice aromă și umplutură care le face poftă la prânz, cină sau la gustarea de la miezul nopții.
Mexicanii, pe de altă parte, păstrează lucrurile separate. Ei mănâncă Antojitos doar la cină și tacos cu fructe de mare la prânz.
Un fapt despre tacos de pește este că au fost făcute pentru prima dată în Ensenada, Mexic.
Bucătăria mexicană are stiluri, arome și culori nesfârșite, este atât de vastă și multifațetată încât a fost desemnată de UNESCO drept „Patrimoniu imaterial al umanității”. Taco a devenit simbolul bucătăriei mexicane.
În Statele Unite, Ziua Națională a Taco este sărbătorită anual la 4 octombrie.
Pe vremuri, tacos se mâncau cu umplutură de insecte. În timp ce tacos nu au fost foarte cunoscute până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aztecii din anii 1500 aveau mâncare care semăna cu tacos. Aceștia foloseau pâini plate de porumb pentru a înfășura alte alimente, inclusiv insecte.
Cum se fac tacos
Un fel de mâncare mexicană care constă într-o tortilla prăjită, de obicei împăturită, umplută cu diverse amestecuri, cum ar fi carne condimentată, fasole, salată și roșii, dar de ce este nevoie cu adevărat pentru a face un taco perfect?
Tortilla
Taco-urile sunt un fel de mâncare ușor de preparat, așa că ia aminte la acești cinci pași simpli pentru a obține cel mai bun taco pe care l-ai mâncat vreodată.
Învelișul. Primul pas pentru a construi cel mai bun taco este selectarea tortillei. Poți opta pentru tortilla moale din făină sau tortilla din porumb, care sunt crocante și se pot găsi în magazine, având deja forma perfectă.
Carnea
Umplutura. Pui, porc, vită sau creveți. Indiferent de proteina pe care o alegi, un taco cu siguranță nu ar fi la fel fără carne. Poți face carne de vită gătită lent, pulled pork, piept de pui la grătar sau bucăți de pulpe de pui, curcan ori pește sau creveți. Fiecare dintre aceste cărnuri pot fi gătite după bunul plac, la cuptor, în sos sau pe grătar. Poți face carne tocată de vită, porc sau pasăre, cu sos roșu, ca un chilli con carne sau pur și simplu fâșii de carne.
Brânză
Brânză. Adăugarea brânzei poate fi crucială pentru un taco bun. Poți pune brânză proaspătă, precum telemea de capră, feta sau mozarella. De altfel, poți pune cheddar sau orice altă brânză maturată.
Topping-uri
Toppingurile. Smântâna este necesară pentru un taco gustos. Un guacamole se face super simplu, doar amestecând avocado, sare, piper, lămâie și ceapă roșie. Fierbe o conservă de fasole roșie și adaugă puțin sos de tomate și fulgi de chilli. Toacă coriandru mărunt și adaugă peste taco. Oricare ar fi toppingurile tale preferate pentru taco, acesta este momentul să le arunci pe ele.
Legume proaspete și salate
Nu uita legumele. Adaugă salata și legumele la sfârșit. Pico de gallo este un sos format din roșii tocate bucățele, lime, ceapă și coriandru sau pătrunjel. Adaugă sare și piper. Poți folosi orice salată verde, iceberg sau salată romană mărunțite pentru un plus de prospețime. Poți face o salată din morcovi, ridichie și castraveți cu puțin oțet, pentru savoare.
Urmând aceste cinci elemente esențiale de construcție a taco-urilor, cu siguranță vei face cel mai bun taco pe care l-ai mâncat vreodată.
Taco rămâne un element de bază al bucătăriei mexicane, fiind vândut atât în restaurante de calitate, cât și pe stradă. S-a bucurat, de asemenea, de un succes internațional, fiind îmbrățișat peste tot unde a ajuns.
În Statele Unite, unde „marțea taco” a devenit o obișnuință la nivel național, se estimează că există aproximativ 50.000 de restaurante mexicane, aproape toate oferind tacos.
Restaurantele mexicane abundă în marile orașe din Europa, Oceania și Asia de Est, iar variantele sunt extrem de diverse.
În Coreea de Sud, de exemplu, clienții savurează tacos cu ingredientele obișnuite, dar și cu adaosul de murături fermentate picante numite kimchi.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi ce este tamales și cum se face!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_7201662fd4eeb0238502059ac302a762.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_bdec8b02311d7fb9bc6753e05b2fd051.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_a5e49ceec3ecb7ae716108f232332952.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_60a17f86861b997bc975693b083b8925.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_13c8bdbd51919f3a1e736484529f832f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_e278e9a95658ac0ae31e57358985062f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_183b90b81a3cbecb15eeac8b90c95d28.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_a6b4e5528a899cf0921f5b0aaaea0384.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_1fafe93aefc827aab39eb4445937fcef.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_46ded7afdc2e3f969d113772852bf6cd.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.