Ce este tamales și de unde provine

Tamales sau tamal este un fel de mâncare tradițional mezoamerican, învelit într-o frunză de porumb sau o frunză de banană. Frunza poate fi aruncaă înainte de a fi mâncat preparatul, fie folosită ca farfurie. Tamales pot fi umplute cu carne, brânzeturi, fructe, legume, ardei iute sau alte ingrediente, după gust.

Tamales au apărut încă din anii 8000-5000 î.Hr. Este posibil ca prepararea tamales să se fi răspândit din cultura indigenă din Mexic și Guatemala în restul Americii Latine.

Civilizațiile aztecă și maya, precum și olmecii și toltecii dinaintea lor, foloseau tamales ca hrană care era ușor de transportat, atunci când mergeau la vânătoare și pentru a călători pe distanțe mari, precum și pentru a-și sprijini armatele. Tamales erau, de asemenea, considerate sacre, deoarece se spunea că sunt hrana zeilor. Aztecii, Maya, Olmeca și Tolteca foloseau tamales în ritualurile și festivalurile lor.

Hieroglifa clasică Maya pentru tamale a fost identificată pe oale și alte obiecte care datează din 200-1000 d.Hr., deși este probabil că au fost consumate mult mai devreme. În timp ce tortilla sunt baza pentru dieta Maya contemporană, există remarcabil de puține dovezi pentru producția de tortilla în perioada clasică Maya. Se pare că alimentul primar al dietei mezoamericane ar fi fost tamales, o masă gătită, învelită cu vegetale de porumb.

Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”
Recomandări
Începe declinul marilor orașe? Avertismentul unui reputat cercetător: „Așa cum a prezis H.G. Wells, aici vor locui elitele, servitorii lor și cei fără copii”

Tamales erau gătite fără utilizarea tehnologiilor ceramice și, prin urmare, se crede că forma tamales este anterioară tortilla. Asemănări între cele două produse din porumb pot fi găsite atât în ingredientele și tehnicile de preparare, cât și în ambiguitatea lingvistică prezentată de termenul pan-mayas wa, care se referă la un produs de porumb de bază, consumat zilnic, care se poate referi fie la tortilla, fie la tamales.

Cum se prepară tamales
Cum se prepară tamales

Cum se prepară tamales

Rețetele de tamales variază de la zonă, la zonă, de la sezon la sezon. Astfel, în funcție de unde vei mânca tamales, este posibil să experimentezi arome și texturi diferite. Ce este important de știut este că tamales includ trei faze. Prepararea umpluturii – care poate conține legume, fructe, condimente, carne de tot felul -, prepararea aluatului de masa ( care se poate face și din făină de porumb instant) cu untură sau o grăsime vegetală și împachetarea acestora în frunzele de porumb sau de banane. Apoi se fierb direct în oală sau la abur.

George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”
Recomandări
George Simion, către femeile din AUR, la o dezbatere despre feminism: „Schimbați modelul femeii în politică: ușoară, amantă, mahalagioaică”

Tamales mexican

Tamale din Mexic sunt de obicei făcute începând cu masa (un aluat făcut din porumb) și untură. Masa este apoi umplută cu carne de pui sau porc marinată, învelită în coji de porumb și gătită lent, la abur. În Mexic, veți găsi multe varietăți diferite de tamales, având de la spanac și ananas până la carne de porc și curcan. Tamales sunt adesea consumate cu o băutură numită Atole, o băutură groasă, pe bază de făină de porumb, asezonată cu condimente precum vanilie, scorțișoară și piloncillo.

Tamales în Nicaragua

Tamalele din Nicaragua, adesea denumite nacatamles, sunt făcute începând cu masa de porumb, untură, achiote și sare. Umplutura aromată conține roșii, ardei gras, cartofi, carne de porc condimentată cu achiote, măsline, ceapă, chile congo și mentă, toate învelite într-o frunză de banană.

Tamales în Columbia

La fel ca nacatamles, tamales din Columbia sunt, de asemenea, învelite în frunze de banane, făcându-le mult mai mari decât un tamales tipic învelit în coji de porumb. De obicei, aceste tamale au un conținut scăzut de condimente și conțin ingrediente precum morcovi, cartofi și măsline. Tamales variază în funcție de regiune – de exemplu, în Santa Fe puteți vedea tamales santafereños, în timp ce în Antioquia veți vedea tamales antioqueños.

Vremea se schimbă radical în următoarele zile în România: temperaturi scăzute, vânt și ninsoare
Recomandări
Vremea se schimbă radical în următoarele zile în România: temperaturi scăzute, vânt și ninsoare

În Guatemala

Pui sau porc, ardei gras, capere, stafide, măsline și masa, învelite într-o frunză de banană și acoperite cu un sos de roșii roșii. Aceste ingrediente alcătuiesc unul dintre sutele de tipuri de tamale savurate în întreaga Guatemala.

În Costa Rica

Tamale din Costa Rica tind să varieze în funcție de sezon și perioada anului. Tamalele pentru Crăciun includ orez, mazăre, cartofi și carne de porc sau pui, învelite într-o frunză de banană. Tamalele de sărbători sunt acoperite cu un sos dulce, picant și acidulat, salsa lizano.

În Cuba

În Cuba, tamales sunt de obicei mult mai mici decât un tamales tradițional mexican, umplute cu usturoi și pastă de roșii. Tamalele cubaneze au condimente și carne de porc prăjită care este distribuită uniform în masa de porumb și, de obicei, nu sunt servite cu nicio formă de sos.

Descoperă și cum se prepară burritos.

Rețete de tamales

Tamalele sunt unice prin faptul că rețetele sunt adesea personalizate în funcție de regiune, cultură și tradițiile familiei. În funcție de umpluturi și condimente, unele tamales pot oferi niveluri mai mari de vitamine și minerale decât altele. Tamalele comune pe bază de carne, umplute cu ingrediente precum brânză, porumb, cartofi, pui și carne de porc, oferă micronutrienți precum vitamina A, calciu, zinc, potasiu și fier. Adăugarea de condimente suplimentare, cum ar fi ardeiul iute, poate oferi tamales un plus, oferind, în același timp, capsaicină, care poate susține sănătatea vasculară și metabolică.

Tamales de pui cu salsa verde

Tamales cu pui
Tamales cu pui

Ingrediente:

Pentru aluat

 • 5 cești de masa pentru tamales (Masa poate fi găsită în anumite magazine mexicane. Dacă nu este disponibilă, o puteți face cu făină instant de porumb)
 • 1 ¾ cană de ulei de avocado
 • 6 căni de supă de pui
 • 1 lingurita praf de copt
 • 1 lingurita sare

Umplutura de pui

 • 1 ½ kg piept de pui
 • 2 catei de usturoi
 • 2 felii groase de ceapă
 • Apă

Sos verde

 • 1 ½ kilogram de roșii
 • 6 ardei serrano sau 4 jalapenos
 • 2 catei de usturoi, curatati de coaja
 • 1 lingurita sare
 • 45 de frunze de porumb
 • Apă caldă la înmuiat

Cum se prepară:

Turnați ulei într-un castron mare. Adăugați încet masa de porumb, praful de copt și supa de pui. Se amestecă bine și se adaugă sare după gust. Amestecați până când toate ingredientele sunt bine combinate și aluatul este ușor și spongios.

Pune puiul, ceapa și usturoiul într-o oală. Acoperiți cu apă și gătiți la foc mediu până când carnea este fragedă. Într-o oală separată, fierbeți roșiile, ardeii și usturoiul în apă la foc mediu până când sunt fragede (aproximativ 15-18 minute. Lăsați puiul să se răcească, apoi tăiați în bucăți mici și lăsați deoparte.

Puneți roșiile fierte, ardeii și usturoiul într-un blender și procesați până când obțineți o salsa fină.Combinați puiul mărunțit și sosul verde într-un castron și lăsați deoparte.

Puneți cojile de porumb într-o baie caldă de apă timp de aproximativ 40 de minute Scoateți cojile de porumb din apă și uscați-le cu o cârpă sau un prosop de hârtie

Așezați cojile de porumb pe suprafața de lucru cu partea netedă în sus și capătul lat îndreptat spre dvs. Așezați aproximativ 2-3 linguri de aluat în centru, întinzându-i uniform. Puneți 2 linguri de umplutură de sos verde de pui în centrul masei, lăsând marginea pe ambele părți

Îndoiți ambele părți ale cojii în centru, apoi pliați partea de jos în sus spre centru. Repetați acest proces pentru toate cojile.

Adăugați 3 căni de apă fierbinte oală și puneți un suport pentru aburi. Puneți un strat de tamale pe vasul cu abur.Se fierbe la abur aproximativ 60 de minute la foc mediu.

Tamales cu porc

Tamales cu porc
Tamales cu porc

Ingrediente:

Umplutură

 • 1 ½ kilograme de carne de porc
 • ½ ceapă
 • 4 cătei de usturoi, tocați
 • 2 foi de dafin
 • sare după gust
 • apa de acoperit
 • coji de porumb

Sos

 • 1 kilogram de roșii
 • 4 ardei chili
 • 1 lingura amidon de porumb

Aluat

 • 1 ¼ cană de untură
 • 4 ½ cani de aluat proaspat de masa de porumb
 • 1 lingura sare
 • 1 lingura praf de copt

Tăiați carnea de porc în 3 bucăți și puneți-o într-o cratiță mare. Adăugați ceapa, usturoiul, foile de dafin și sare și acoperiți cu apă. Se aduce la fierbere; îndepărtați spuma de la suprafață. Reduceți căldura, acoperiți și fierbeți timp de 1 oră. Scoateți carnea de porc și lăsați să se răcească. Se strecoară supa și se păstrează.

Puneți o altă oală cu apă la fiert, în timp ce carnea de porc se gătește. Adăugați roșiile, ardeiul iute și fierbeți până când ardeiul moale, aproximativ 5 minute.

Puneți cojile de porumb într-un castron, acoperiți cu apă clocotită și lăsați la înmuiat timp de 30 până la 60 de minute. Scurgeți, puneți pe o suprafață de lucru și acoperiți cu un prosop curat și umed.

Combinați roșiile, 1/2 cană de supă de la gătit, ardeii și amidon de porumb într-un blender; se amestecă până la omogenizare. Se strecoară sosul printr-o sită cu ochiuri fine.

Bateți untura cu un mixer electric, combinați masa, 1 cană din supa de carne, 1 lingură de sare și praful de copt într-un castron separat și amestecați până la omogenizare. Adăugați amestecul de masa în untură și amestecați până când se obține o consistență netedă de aluat de prăjituri. Testați dacă masa este gata aruncând o minge mică de masă într-un pahar cu apă rece; daca pluteste, e gata, daca nu, mai bate putin.

Rupeți carnea de porc răcită cu 2 furculițe.

Luați 1 coajă de porumb lată sau 2 mici. Răspândiți aproximativ 2 linguri de amestec de masa pe coaja de porumb. Adăugați 1 lingură de sos de roșii și carne de porc în centrul amestecului de masa. Îndoiți părțile cojii împreună, una peste cealaltă. Îndoiți partea inferioară a cojii peste cele două laturi pliate. Repetați cu cojile rămase.

Puneți tamales la fiert,la aburi, și gătiți aproximativ 1 oră. Lăsați tamalele să se odihnească timp de 15 minute înainte de servire.

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Cătălin Bordea şi Nelu Cortea au câştigat finala America Express. Cum au reacţionat Andreea Bălan şi Andreea Antonescu
Observatornews.ro
Cătălin Bordea şi Nelu Cortea au câştigat finala America Express. Cum au reacţionat Andreea Bălan şi Andreea Antonescu
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Știrileprotv.ro
Femeia care doarme într-un pat cu o lenjerie care nu a mai fost spălată de 100 de ani
Produsele pe care Lidl le bagă la raft de luni, 27 martie. Le găsiți în toată țara și au super reduceri
FANATIK.RO
Produsele pe care Lidl le bagă la raft de luni, 27 martie. Le găsiți în toată țara și au super reduceri
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscopul săptămânii 27 martie – 2 aprilie. Câștiguri neașteptate pentru nativii Pești. Previziuni pentru toate zodiile
Unica.ro
Horoscopul săptămânii 27 martie – 2 aprilie. Câștiguri neașteptate pentru nativii Pești. Previziuni pentru toate zodiile
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
HOROSCOP
Horoscop 27 martie 2023. Capricornii ar fi bine să domolească puțin dorința de a schimba totul în relațiile de parteneriat, în special în cuplu
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!