Cuprins:
Cum se definește fenomenul visării
Din perspectivă neuroștiințifică, fenomenul de visare este rezultatul unui proces cerebral complex, care are loc în timp ce dormim și care implică o colaborare subtilă între subconștient și inconștient. Chiar dacă cercetarea în acest domeniu este tot mai intensă, multe aspecte rămân în continuare neelucidate. Experții de la Medical News Today se explică faptul că modul în care visul este înțeles variază în funcție de domeniul care analizează acest proces psihic.
Spre exemplu, neuroștiința investighează mecanismele neurologice din spatele visării, în timp ce psihanaliza se concentrează pe simbolistica și pe mesajele ascunse din spatele viselor. Aceste experiențe onirice apar în mod natural în timpul somnului și sunt alcătuite dintr-un șir de imagini, gânduri, emoții, senzații, etc. care, de multe ori, sfidează logica sau realitatea.
Cele mai multe vise se produc în timpul fazei de somn REM (n.n. – Rapid Eye Movement), care este caracterizată de o activitate cerebrală intensă, apropiată de starea de veghe, însă care se distinge printr-o capacitate redusă de memorare și de raționament. În această etapă a somnului, visul poate fi perceput cu o intensitate atât de mare, încât mintea îl interpretează ca fiind ceva real.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a17561bdb52e685712bcc4e760afaedf.jpg)
Cât timp petrecem în lumea viselor
Din punct de vedere statistic, fiecare persoană visează în jur de două ore pe noapte, în mai multe episoade distribuite pe durata somnului. Dacă am aduna toate aceste perioade de secvențe de visare am ajunge la șase ani din viață pe care o persoană îi petrece în lumea viselor. Așa cum am precizat, fiecare vis este asociat de obicei cu fazele REM ale somnului, care se repetă la fiecare oră și jumătate și chiar două ore, putând să apară de patru până la șase ori de-a lungul unei nopți normală.
Pe măsură ce se apropie dimineața, visele tind să devină mai lungi și mai încărcate emoțional. În același timp, trebuie spus că durata fiecărui vis poate varia semnificativ, de la câteva secunde până la aproximativ 30 de minute, însă media este cuprinsă între cinci și douăzeci de minute, conform informațiilor publicate de Cleveland Clinic. Deși numeroase mecanisme implicate în formarea viselor nu sunt pe deplin înțelese, studiile de specialitate arată că mai multe regiuni ale creierului colaborează în acest proces complex.
De ce există vis? Teorii și explicații
Dintotdeauna, oamenii de știință au încercat să înțeleagă scopul visării, propunând numeroase ipoteze, mai mult sau mai puțin plauzibile. Unele dintre acestea sugerează că visul ajută la prelucrarea emoțiilor și a evenimentelor de peste zi, în timp ce alte teorii văd visarea ca pe o simplă consecință a activității cerebrale nocturne, fără să dețină o funcție clară. Privite din perspectivă psihanalitică, visele sunt adesea interpretate drept reflectări ale unor dorințe ascunse sau a unor conflicte psihice nerezolvate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d10507cf469a7542e65b70ef7cdefa0.jpg)
În viziunea modernă, visul este considerat o formă de simulare mentală, menită să ne ajute să facem față unor posibile situații din viața reală. Specialiștii de la Sleep Foundation subliniază faptul că visele pot juca un rol esențial în reglarea emoțiilor și în consolidarea memoriei, permițând creierului să filtreze și să organizeze conținutul psihic. Ce înseamnă asta? Se consideră că visarea contribuie la menținerea unui echilibru psihic, acționând ca un mecanism de „curățare” a gândurilor și trăirilor nefolositoare și păstrarea celor importante.
Factori precum stresul, calitatea somnului, alimentația, starea de sănătate sau informațiile recente pot influența intensitatea și conținutul viselor. În sfârșit, o altă ipoteză sugerează că visul este, de fapt, un exercițiu cognitiv prin care creierul își exersează capacitatea de a gestiona provocările viitoare.
Visul, între simbol și întâmplare
În privința descifrării viselor, opiniile specialiștilor au fost și încă sunt împărțite. Unii psihologi sunt de părere că visele reflectă anumite elemente relevante din viața conștientă sau inconștientă a individului, în timp ce alții le consideră aleatorii și lipsite de o semnificație clară. Studiul viselor a fost influențat în mod semnificativ de către Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, ce care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a propus o interpretare inovatoare a acestora.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3743d72aad5ce83aa412feaa8254fe77.webp)
Potrivit Very Wellmind, Freud a introdus distincția dintre conținutul manifest al visului, care constă în ceea ce percepem în mod direct, și conținutul latent, care ascunde dorințe reprimate ori traume nerezolvate. Pentru a înțelege cu adevărat un vis este necesară o analiză a simbolurilor frecvente și a temelor dominante, raportate la contextul personal și emoțional al visătorului. O astfel de abordare introspectivă transformă visul într-o punte între conștient și inconștient, oferind o serie de indicii valoroase despre starea noastră psihică profundă.
Semnificația viselor în care apare o universitate
În general, o universitate le apare adesea în vis persoanelor aflate în pragul unei decizii importante, într-un moment de schimbare sau în căutarea sensului propriei vieți. De asemenea, simbolizează învățământul superior, dezvoltarea intelectuală, preocupările legate de realizările academice, dobândirea înțelepciunii și dorința de a avansa într-un anumit domeniu.
Visul în care te afli într-un mediu universitar poate să sugereze, de asemenea, și o dorință de dezvoltare personală și de autoperfecționare prin dobândirea unor noi abilități și cunoștințe, precum și pregătirea pentru noi etape ale vieții. Acest vis poate reflecta setea ta de învățare și importanța pe care o acorzi dobândirii educației. În anumite contexte, când visezi o universitate, poate indica faptul că ești în căutarea unor experiențe noi sau că dorești să-ți extinzi orizonturile.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/shutterstock2557820339.jpg)
În plus, a fi într-un vis universitar poate reprezenta nevoia de a te adapta la noi provocări și de a fi deschis explorării diferitelor idei și perspective, conform Dreaminterpreter.ai. Emoțiile și evenimentele din vis pot oferi informații suplimentare despre sentimentele și atitudinile tale față de educație și dezvoltare personală.
Totodată, potrivit psihologului Carl Gustav Jung, simbolurile din vise funcționează ca o „oglindă a inconștientului” (Man and His Symbols, 1964), iar o instituție de învățământ superior, precum universitatea, poate indica o căutare a adevărului sau o etapă inițiatică în viața cuiva.
Visele cu universitate din perspectiva studentului
Privite din punctul de vedere al unui student, visele în care apare o universitate pot oferi o perspectivă asupra aspirațiilor, temerilor și percepțiilor acestuia asupra vieții academice. În plus, astfel de vise pot fi determinate de o multitudine de factori, inclusiv cei stresori ai studenților și realizările academice. La o privire mai atentă asupra a ceea ce pot dezvălui visele în care apare o universitate, obținerea unor note foarte bune la examene sau susținerea unor prezentări reușite pot reflecta speranțele studentului pentru viitor.
Pe de altă parte, coșmarurile despre un eșec la cursuri ori la un examen sau ratarea termenelor-limită reflectă o serie de temeri legate de performanța academică, în timp ce mediul universitar din vis poate indica experiența ta subiectivă a mediului academic. Totodată, situațiile de mare presiune, cum ar fi cursurile riguroase sau colegii competitivi, sunt aspecte care pot declanșa visele despre universitate, notează Sarahscoop.com. Nu în ultimul rând, visele despre absolvire sau despre primirea de onoruri pot fi o reflectare a succeselor tale trecute sau o vizualizare a unor realizări viitoare.
Ce înseamnă când visezi o universitate
Semnificația unei universități care îți apare într-un vis este aceea că trebuie să mergi mai departe în viață, indiferent de obstacole, să deprinzi noi abilități și competențe care te vor ajuta să te dezvolți ca adult. Acest simbol oniric poate fi analizat, însă, mai detaliat, iar imagini din campusuri, de exemplu, pot fi bogate în detalii ce pot oferi perspective asupra gândurilor tale subconștiente.
Un campus universitar aglomerat poate simboliza dorința de interacțiune socială sau de stimulare intelectuală, însă un campus gol sau abandonat poate reflecta anumite sentimente de izolare sau de anxietate cu privire la capacitățile tale intelectuale. Mai jos prezentăm câteva dintre cele mai frecvente vise în care apare o universitate, alături de posibilele interpretări ale fiecărui context oniric.
Visezi că mergi la universitate
Acest vis poate indica dorința de a învăța ceva nou și de a pune în practică acel lucru. De asemenea, indică faptul că ești în căutarea de noi cunoștințe, a adevărului sau a unei oportunități
Visezi că ești admis la universitate
Poate fi un semn de fericire, de progres și de succes. Acest vis arată că urmează să primești vești bune, relatează Dreamsdeliverance.org.
Visezi că te afli la universitate
Acest vis semnifică faptul că dorești să-ți sporești cunoștințele prin dezvoltarea capacităților tale. De asemenea, poate indica nevoia de a reflecta asupra vieții tale din perioada școlii, de a te gândi la prietenii pe care i-ai avut, la cursurile urmate și la alte aspecte din acea perioadă.
Visezi că retrăiești zilele din timpul facultății
Acest lucru este legat direct de dorința de a începe ceva din nou sau poate indica dorința de a-ți îmbunătăți cunoștințele în legătură cu cariera profesională.
Visezi că nu găsești sala de curs sau că întârzii la un examen
Sugerează un posibil eșec și posibile atacuri ale unor persoane răuvoitoare din anturajul tău.
Visezi clădirea unei universități
Semnifică o persoană matură care este pregătită să trăiască o viață independentă și să înfrunte provocările care îi apar în viață. Dacă ești profesor, acest tip de vis simbolizează carieră, avansare și împlinire.
Visezi că îți faci prieteni la universitate
Sugerează nevoia de a-ți alege cu grijă prietenii pentru a-ți atinge obiectivele în viață.
Visezi că ai absolvit universitatea
Un astfel de vis simbolizează vești bune pe care urmează să le primești, un semn de bucurie, de fericire și de reușită în viața personală sau profesională.
Visezi că îți reiei studiile la o universitate veche
Acest vis semnalează reconectarea cu trecutul, cu lecțiile neîncheiate sau cu dorința de a corecta o greșeală. Poate indica maturizare emoțională și dorința de a învăța din experiențe.
Visezi că nu absolvi universitatea
Acest lucru reflectă o persoană negativă care te ține pe loc sau îți blochează progresul în carieră.
Visezi că ești exmatriculat de la universitate
Acest vis reflectă dificultăți și obstacole în viața reală.
Visezi poarta unei universități
Reflectă obiectivele pe care trebuie să le atingi.
Visezi un lector la universitate
Înseamnă că ești un lider cu scopul de a influența pozitiv viețile celorlalți prin învățăturile tale.
Visezi că susții un examen la universitate
Acesta poate indica o perioadă de încercări. Poate a venit momentul să-ți testezi abilitățile într-un anumit domeniu și, cine știe, poate vei reuși.
Visezi că te afli într-o universitate necunoscută
Semnalează o tranziție spre o etapă nouă din viață, deseori asociată cu nesiguranță sau cu o curiozitate. Reflectă curajul de a păși în necunoscut și dorința de dezvoltare intelectuală sau profesională.
Vezi şi ce înseamnă când visezi că ai născut!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5037798a68d9c87004648d2e45b7e1c9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ec619b7effb70ca7728c0dd91344db17.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bedd4be0393088e46cced535106fddfb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2bfe52063f17379bcdc742dfbcacc18c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_90d890dfdd40eb48db4a76462651ce95.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e7324fa3e5aa0f38cb052f7289b8c115.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0e6ba785fa54fd76526d530b9ab2e4c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_453b90e933ca03894ac28209b747c060.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_4766db50a7d885900d272b123dd5c054.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2b71152b51ea46aa735217d28841a5b.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8c688642b120dfed3a4e06a2005f6198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_aa2aec30fc1061c9f5d62a6c1d1659db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4b58b2ade062168649b669a84b779f82.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_c8ec512b0623550765e8269faa4e47ce.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_b62a7d008b4f17e816daf3c4284d4c1d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9a7889c650165b0be611a1065450b98c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_1309ad836f2511cdbfad2c8078752fcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_500b66dc01107d68915ca3c6d59b1a11.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_459241b55b06c0aea699beabb5e8102e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d98f7bd7486c98e594de90579906ac06.jpg)
Politic
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_86c570869973ed7a88fdcc6b9ca85b75.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_8fd56cf5d9a099d12af859737b26c661.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_39e32c41a3d6e31690385ac2c32284b3.png)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.