Cuprins:
De-a lungul istoriei au fost ridicate construcții impresionante, iar unul dintre cele mai bune exemple îl reprezintă piramidele egiptene, care s-au apropiat, poate, cel mai mult de clădirile zgârie-nori din zilele noastre.
Scurtă istorie a clădirilor de tip turn
În Evul Mediu, odată cu apariția stilului gotic, oamenii construiau clădiri foarte înalte, iar catedrala Santa Maria din orașul britanic Lincoln stă mărturie în acest sens, cu cei aproape 160 de metri pe care îi avea în momentul finalizării turlei centrale.
Mai târziu, pe la sfârșitul secolul al XIX-lea, progresele în domeniul arhitecturii erau evidente, iar asta le-a permis francezilor să ridice celebrul Turn Eiffel la 300 de metri deasupra solului.
După mai bine de patru decenii, în 1931, americanii aveau să construiască o altă clădire renumită, Empire State Building, care măsura 381 de metri. Aceasta avea să marcheze începutul erei zgârie-norilor pe care îi știm astăzi cu toții, iar în această categorie putem înclude și turnurile de televiziune.
Prima clădire de acest gen din lume a fost ridicată în urmă cu aproape un secol. În 1926, la Berlin, era construită ceea ce reprezenta la acel moment cea mai înaltă structură independentă de pe mapamond la cei 150 de metri ai săi. Greutatea structurii era de 600 de tone.
Potrivit standardelor moderne, aceste dimensiuni sunt modeste, pentru că, dacă este să comparăm aceste valori cu cele ale turnurilor de televiziune construite în ultimii 50 de ani, turnul berlinez arată ca un pigmeu printre giganții din beton, oțel și sticlă.
Care sunt cele mai înalte turnuri de televiziune din lume
Acum se construiesc turnuri mult mai înalte și mai futuriste, iar în cele ce urmează vă prezentăm un clasament al celor mai impunătoare astfel de structuri care există la ora actuală în lume.
10. Turnul de televiziune din Tașkent (Uzbekistan)
Anul construcției: 1985
Înălțime: 375 de metri
Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tașkent, fiind cea mai înaltă stație de emisie din Asia Centrală. Turnul este prevăzut cu un lift interior, care îi duce pe turiști pe platforma de observare situată la 100 de metri deasupra solului. Această platformă își schimbă poziția la fiecare oră, astfel încât vizitatorii să poată admira orașul din diferite unghiuri.
9. Turnul de televiziune din Kiev (Ucraina)
Anul construcției: 1973
Înălțime: 385 de metri
Turnul de televiziune situat la periferia capitalei ucraineane și este considerat cea mai înaltă construcție realizată integral din țevi de oțel. Este cea mai înaltă structură din Ucraina și este cu 60 de metri mai înalt decât Turnul Eiffel, dar cântărește de 3 ori mai puțin, și anume 2.700 de tone.
8. Turnul central de televiziune din Beijing (China)
Anul construcției: 1992
Înălțime: 405 metri
Este utilizat în scopul difuzării semnalelor TV și radio. Este al optulea cel mai înalt turn din lume și este situat la 49 de metri deasupra nivelului mării. Are un punct de observare panoramic la înălțimea de 270 de metri, iar în vârf este un restaurant rotativ. Lucrările de construcție au durat 5 ani. Designul unic și iluminatul creativ sunt trăsăturile distinctive ale turnului.
7. Turnul de televiziune din Kuala Lumpur (Malaysia)
Anul construcției: 1995
Înălțime: 421 de metri
Lucrările de construcție s-au întins pe durata a 5 ani. Denumit Menara, turnul de televiziune din capitala malaysiană este cel de-al șaptelea cel mai înalt turn din lume, antena sa ridicându-se până la înălțimea maximă. Pentru iluminarea originală, Menara a fost supranumit „Grădina Luminii”.
6. Turnul de televiziune din Teheran (Iran)
Anul construcției: 2006
Înălțime: 435 de metri
Milad Tower este cea mai înaltă clădire din Iran și face parte din Centrul de Convenții și Comerț Internațional din Teheran. Clădirea este prevăzută cu 6 lifturi, iar la o înălțime de 276 de metri se află un restaurant rotativ panoramic. Gondola-turn are 12 etaje cu o suprafață totală de 12.000 m2, care reprezintă cea mai mare suprafață pentru un turn TV la nivel mondial.
5. Turnul de televiziune din Shanghai
Anul construcției: 1995
Înălțime: 468 de metri
Denumit „Oriental Pearl”, turnul de televiziune din metropola chineză este cea de-a doua cea mai înaltă stație de emisie TV din Asia. Sfera amplasată în vârful structurii la 263 de metri deasupra solului are un diametru de 45 de metri. De asemenea, la înălțimea de 267 de metri există un restaurant rotativ și un bar, iar la o altitudine de 350 de metri există un penthouse cu o platformă de observare.
4. Turnul de televiziune din Moscova
Anul construcției: 1967
Înălțime: 540 de metri
Conceput de Nikolai Nikitin, turnul Ostankino a păstrat titlul de cea mai înaltă clădire din lume timp de 10 ani, până la terminarea „CN Tower” din Toronto, în 1976. În 2003, ar fi trebuit montată o nouă antenă, ceea ce ar fi crescut înălțime până la 577 de metri, însă s-a renunțat la idee. În august 2000, un puternic incendiu izbucnit la altitudinea de 460 de metri a distrus complet trei etaje, iar lucrările de reparații s-au încheiat în 2008.
3. Turnul de televiziune din Toronto
Anul construcției: 1976
Înălțime: 553 de metri
„CN Tower” a fost cea mai înaltă structură din lume din 1976 și până în 2007. Are aproape de două ori înălțimea Turnului Eiffel și cu 13 metri mai mult decât turnul Ostankino. Numără 147 de etaje și este capabil să reziste la vânturi puternice de 420 km/h și la cele peste 80 de fulgere care îl lovesc în medie anual. Din 1976 până în 2007 a fost cea mai înaltă structură din lume.
2. Turnul de televiziune din Guangzhou
Anul construcției: 2009
Înălțime: 610 metri
Creație a arhitecților olandezi Mark Hemel și Barbara Kuit, turnul din Guangzhou este cunoscut și sub numele de turnul Canton. Acesta este o structură multifuncțională al cărui corp are o înălțime de 450 de metri, în timp ce antena măsoară 160 de metri. Învelişul din plasă al construcției este realizat din țevi din oțel de diametru mare. În prezent este cel de-al doilea cel mai înalt turn din China și a cincea cea mai înaltă structură independentă din lume.
1. Turnul de televiziune din Tokyo
Anul construcției: 2012
Înălțime: 634 de metri
Tokyo Sky Tree este cel mai înalt turn de televiziune din lume și a doua construcție de acest gen după Burj Khalifa din Dubai. Lucrările de construcție au demarat în iunie 2009, iar în ziua cutremurului produs la 11 martie 2011 acestea ajunseseră la cota 600 de metri. Structura nu a avut de suferit, iar lucrările au continuat normal și s-au încheiat la 18 martie 2011. Au urmat finisajele și instalațiile, care au durat mai bine de un an. Turnul dispune de 300 de magazine și restaurante, birouri, un acvariu și un planetariu. Poate fi vizitat din interior cu ascensoarele, iar din exterior, cu elicopterele turistice.
Vezi şi cele mai spectaculoase clădiri din lume!