Milioane de călători folosesc, anual, avioanele ca mijloc de transport, așa că nu este deloc neașteptat ca în cabina acestora să existe zone foarte murdare.

Escalele rapide, îmbarcarea și debarcarea constantă a pasagerilor fac ca dezinfectarea și curățarea zonelor celor mai expuse din avion să nu fie întotdeauna prima prioritate pentru marile companii aeriene. Asta deși există anumite protocoale de curățenie și dezinfectare de care trebuie să țină cont.

Întrebați care consideră că sunt cele mai murdare locuri dintr-un avion, majoritatea oamenilor sugerează că toaletele sunt, însă există o mulțime de alte zone în care germenii și bacteriile sunt în număr chiar mai mare decât în băi.

Cât de probabil este să te îmbolnăvești într-un avion

Există anumite standarde în ceea ce privește curățenia în cabinele avioanelor, însă asta nu înseamnă că nu sunt locuri pline de germeni și bacterii cărora este bine să le acordăm măcar puțină atenție.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, umiditatea în cabina unui avion este sub 20%, iar unii oammeni pot fi mai susceptibili la a se îmbolnăvi în avioane. Expunerea la aer uscat afectează mucusul, prima linie de apărare a sistemului imunitar, făcând oamenii puțin mai vulnerabili la îmbolnăvire.

FOTO REPORTAJ Din viața și problemele vecinilor lui Dumitru Buzatu, fostul lider PSD aflat în arest la domiciliu, într-un sat de lângă Vaslui. „Doar n-o să-l plângem pe el acum!”
Recomandări
FOTO REPORTAJ Din viața și problemele vecinilor lui Dumitru Buzatu, fostul lider PSD aflat în arest la domiciliu, într-un sat de lângă Vaslui. „Doar n-o să-l plângem pe el acum!”

Un studiu din 2004 din Journal of Environmental Health Research a constatat că oamenii sunt mult mai probabil – de 113 ori mai mult, după una dintre măsurile studiului – să ia o răceală obișnuită în timpul unui zbor decât prin transmiterea normală la sol. Sigur, acest lucru nu are legătură neapărat cu locurile murdare din avion, ci cu numărul mare de pasageri aflați într-un spațiu redus.

Descoperă și ce nu ai voie să iei cu tine în avion.

Cele mai murdare locuri dintr-un avion

Măsuțele din avion

În mod alarmant, un studiu din 2015 realizat de TravelMath, care a testat mostre de pe suprafețe dure din avioane, a constatat că suprafețele mesei au avut de peste opt ori mai multe bacterii pe inch pătrat decât butoanele de spălare a toaletei.

Printre virușii și bacteriile găsite se aflau cei care provoacă răceală, gripă, norovirus și bacterii ce provoacă infecții ale pielii.

Cantitatea mare de bacterii este probabil legată de faptul că echipajele de curățare a avioanelor nu au suficient timp între zboruri pentru a șterge mesele. Și atunci când se curăță, acele companii aeriene pot folosi agenți de curățare generali în loc de dezinfectanți.

Așadar, evitați să mâncați alimente direct de pe suprafața mesei și aveți grijă întotdeauna să o dezinfectați înainte de utilizare.

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Cine este Nemo, artistul care a ridicat marele trofeu. Concursul, marcat anul acesta de tensiuni
Recomandări
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Cine este Nemo, artistul care a ridicat marele trofeu. Concursul, marcat anul acesta de tensiuni

Orificiile de ventilație și cataramele pentru centura de siguranță

Orificiile de ventilație de deasupra fiecărui scaun sunt excelente pentru a circula aerul ventilat către fiecare pasager, dar testul TravelMath a găsit și pe cadranele lor mai multe bacterii decât pe butoanele de spălare a toaletei avionului.

Cataramele centurilor de siguranță au avut rezultate similare, ceea ce nu este surprinzător, deoarece fiecare pasager își atinge catarama de cel puțin două ori în timpul zborului.

Toaleta

Băile avioanelor sunt curățate în mod regulat, de obicei, se dezinfectează peste noapte și între zboruri lungi.

Dar ținând cont că merg aproximativ 50 de persoane la o baie, acestea sunt destul de expuse la germeni și bacterii. Un număr mare de viruși și bacterii au fost găsite pe chiuvete, robineți și scaunele de toaletă pe care le-au testat.

Buzunarul de pe spătar

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că pasagerii tratează buzunarul de pe scaunul din fața lor ca pe un coș de gunoi, punând șervețele murdare, scutece folosite și multe altele la care nici nu ne gândim.

În avioanele cu îmbarcări și debarcări rapide, echipajele de curățare ar putea să nu aibă nici măcar șansa de a goli buzunarele scaunelor, darămite de a dezinfecta husele. Un studiu al Universității Auburn din Alabama a constatat că germenii MRSA (care sunt rezistenți la antibiotice) supraviețuiesc până la 7 zile pe pânza din buzunarul scaunului.

Se redeschide ancheta în cazul morții mezzosopranei Maria Maxim Nicoară. Soțul artistei, principalul suspect, audiat din nou. Cercetările, considerate „deficitare”
Recomandări
Se redeschide ancheta în cazul morții mezzosopranei Maria Maxim Nicoară. Soțul artistei, principalul suspect, audiat din nou. Cercetările, considerate „deficitare”

Drexel University Medicine recomandă o singură modalitate de a evita germenii în buzunarul din spătar: Pur și simplu nu le folosiți, nu merită riscul, arată site-ul time.com.

Scaunele de pe culoar

Alegerea scaunului la culoar vă permite să vă ridicați ori de câte ori aveți chef, dar această libertate vine cu puțin mai mult risc.

Partea superioară a scaunelor culoarului adăpostește probabil microbi de la fiecare persoană care trece pe lângă ele și care se ține pentru sprijin în timp ce merge prin avion pentru a-și găsi locul sau când vine de la toaletă, unde chiuveta este atât de mică, încât este aproape imposibil să te speli corespunzător pe mâini.

Pentru a reduce riscul de expunere la microbi și pentru a menține un mediu mai igienic în cabină, companiile aeriene implementează protocoale de curățenie și dezinfectare între zboruri, însă acestea nu sunt mereu riguroase. De aceea, pasagerii pot lua propriile măsuri de precauție, cum ar fi curățarea frecventă a mâinilor și utilizarea șervețelelor dezinfectante pentru a curăța suprafețele din jurul lor.

Reguli de bună purtare în avion

Există anumite reguli de bună purtare în avion, unele dintre ele fiind incluse în politicile companiilor aeriene, altele fiind mai degrabă convenții sociale nescrise.

Respectarea echipajului de zbor

Pasagerii ar trebui să respecte instrucțiunile și indicațiile membrilor echipajului de zbor în timpul zborului. Acestea pot include reglementări privind siguranța, proceduri de urgență și cerințe ale echipajului de la bord.

Politețe și respect

Pasagerii ar trebui să fie politicoși și respectuoși față de ceilalți pasageri și membrii echipajului de zbor. Acest lucru poate include folosirea unui ton plăcut, adresarea cu respect și evitarea conflictelor.

Respectarea spațiului personal

Pasagerii ar trebui să fie conștienți de spațiul lor personal și să evite să invadeze spațiul altor pasageri. Acest lucru include a nu se întinde prea mult pe scaunul vecin, a nu lua prea mult spațiu în compartimentul de bagaje de deasupra și a nu bloca culoarele și accesul la ieșiri de urgență.

Conformarea la regulile de igienă

Pasagerii ar trebui să respecte regulile de igienă și să încerce să fie cât mai disciplinați posibil în timpul zborului. Acest lucru include acoperirea gurii și a nasului atunci când strănută sau tușesc, spălarea regulată a mâinilor și evitarea mirosurilor puternice.

Utilizarea dispozitivelor electronice

Pasagerii ar trebui să respecte regulile companiei aeriene privind utilizarea dispozitivelor electronice în timpul zborului. Acest lucru poate include restricții privind utilizarea telefoanelor mobile în timpul decolării și aterizării și modul „zbor în modul avion” al dispozitivelor în timpul zborului.

Acestea sunt doar câteva dintre regulile de bună purtare în avion, iar respectarea acestora contribuie la o experiență plăcută pentru pasageri și echipaj deopotrivă.

Cât de sigură este călătoria cu avionul

Dacă suntem precauți în ceea ce privește igiena, avionul este considerat un mijloc de transport foarte sigur, chiar cel mai sigur.

Datele citate de cnn.com arată că în 2019 au existat aproximativ 70 de milioane de zboruri la nivel global și 287 de decese. Conform analizei datelor efectuate de Consiliul Național de Siguranță al SUA, șansele de a muri într-un avion sunt de aproximativ 1 din 205.552, comparativ cu 1 din 102 într-o mașină. Chiar și așa, acordăm puțină atenție accidentelor rutiere mortale, dar când auzim despre prăbușirea unui mic avion, acesta este subiectul principal de pe fiecare pagină de știri.

Vezi care sunt cele mai sigure locuri dintr-un avion.

Despre frica de avion

Frica și anxietatea sunt reale pentru acei oameni care le experimentează, indiferent ce spun statitisticile despre siguranța zborului cu avionul.

Dacă experimentezi frica de avion este bine să știi că nu ești nici pe departe singurul care se confruntă cu această provocare. Statisticile arată că aproximativ 40% din populația lumii trăiește cu frica de avion, chiar dacă intensitatea acestui sentiment diferă de la caz la caz.

Între 33% și 40% dintre toți oamenii experimentează o formă de anxietate când vine vorba de zbor. 60% dintre cei care se plâng de frica de avion se confruntă cu anxietate generalizată în timpul zborului (și până la acesta), dar pe care o pot gestiona cu ușurință singuri.

Vezi trucuri pentru a scăpa de frica de avion!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

Gabryella   •   09.02.2024, 19:35

E chiar așa greu sa fie dezinfectate după fiecare cursa?

Andrissima   •   08.02.2024, 08:48

Avionul este considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure mijloace de transport!

Andrissima   •   08.02.2024, 08:48

Un articol util si interesant!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii vor avea cel mai mare noroc în următoarele 6 luni. Vine cea mai bună perioadă, viața li se schimbă complet
FANATIK.RO
Cinci zodii vor avea cel mai mare noroc în următoarele 6 luni. Vine cea mai bună perioadă, viața li se schimbă complet
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Fiica lui Liviu Vârciu, poze rare cu superba ei mamă: “Mamă și fiică. 44 de ani și 22 de ani. Eu nu văd nici o diferență”. Imagini de la ziua Carminei
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Liviu Vârciu, poze rare cu superba ei mamă: “Mamă și fiică. 44 de ani și 22 de ani. Eu nu văd nici o diferență”. Imagini de la ziua Carminei
Novak Djokovic a luat măsuri. Cum a apărut după accidentul suferit vineri
GSP.RO
Novak Djokovic a luat măsuri. Cum a apărut după accidentul suferit vineri
Locul din România unde ninge abundent. Ninsori ca în toiul iernii și peisaj de poveste: ”Cât de frumos!”
FANATIK.RO
Locul din România unde ninge abundent. Ninsori ca în toiul iernii și peisaj de poveste: ”Cât de frumos!”
Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
Știrileprotv.ro
Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
Cum arată apartamentul de lux din Roma în care Ramona Bădescu trăiește alături de bancherul Fabio Cali și de fiul lor. Imagini din intimitatea casei / FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul de lux din Roma în care Ramona Bădescu trăiește alături de bancherul Fabio Cali și de fiul lor. Imagini din intimitatea casei / FOTO
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu, lângă fotbalistul FCSB: "Recunosc asta. Având doi copii..."
Orangesport.ro
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu, lângă fotbalistul FCSB: "Recunosc asta. Având doi copii..."
"Piciorul era sfărâmat tare". Un poliţist din Iaşi se luptă pentru viaţă, după ce a fost lovit de o şoferiţă începătoare
Observatornews.ro
"Piciorul era sfărâmat tare". Un poliţist din Iaşi se luptă pentru viaţă, după ce a fost lovit de o şoferiţă începătoare
Horoscop 13 mai 2024. Leii au ocazia de a descoperi soluții ingenioase pentru problemele cu care se confruntă de mai mult timp
HOROSCOP
Horoscop 13 mai 2024. Leii au ocazia de a descoperi soluții ingenioase pentru problemele cu care se confruntă de mai mult timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI