„Jur că voi exercita funcţia de preşedintă a Macedoniei în mod consecvent şi responsabil, că voi respecta Constituţia şi legile şi voi apăra suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Macedoniei”, a spus preşedinta Gordana Siljanovska-Davkova în faţa deputaţilor parlamentului de la Skopje şi a invitaţilor, la ceremonia de învestitură.

În textul oficial, pe care trebuia să îl citească, era însă trecut numele complet, „Macedonia de Nord”.

Decizia noii preşedinte nord-macedonene, care a candidat din partea formaţiunii naţionaliste de dreapta VMRO-DPMNE, a provocat o reacţie virulentă din partea guvernului grec, iar ambasadoarea Greciei la Skopje a părăsit ceremonia în semn de protest.

Potrivit Ministerului grec de Externe, acest gest constituie „o încălcare flagrantă a acordului de la Prespa şi a Constituţiei ţării vecine”, cu referire la acordul prin care guvernul de la Skopje a acceptat în 2018 să adauge numelui Macedonia indicaţia geografică „de Nord”, pentru a o distinge de provincia greacă Macedonia.

„Continuarea progreselor în relaţiile bilaterale cu Macedonia de Nord şi parcursul european al acesteia din urmă depind de aplicarea integrală a acordului de la Prespa şi, mai ales, de folosirea numelui constituţional al ţării vecine”, a adăugat MAE grec.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Acordul de acum 6 ani a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia, care s-a opus aderării vecinului său din nord la NATO şi i-a blocat lansarea negocierilor de aderare la UE.

Comisia Europeană a reacţionat și ea, manifestându-şi „regretul” că noua preşedintă a Macedoniei de Nord nu a folosit „numele constituţional al ţării”. Și preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a scris pe X: „pentru ca Macedonia de Nord să continue cu succes drumul său către aderarea la UE, este primordial să continue pe calea reformelor şi respectării depline a acordurilor sale cu caracter obligatoriu, inclusiv a acordului de la Prespa”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

Verita 13.05.2024, 06:40

nu inteleg de ce o tara trebuie sa isi schimbe numele pentru a se diferentia de o provincie din alta tara? una era Macedonia tara si cealalta Macedonia din Grecia. simplu. nu le confunda nimeni! au gresit atunci cand au acceptat sa isi schimbe numele...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.