Au construit centrala, apoi au votat împotriva ei

Austria este una dintre puținele țări din Europa care au spus „nu” energiei nucleare, chiar dacă a investit masiv în ea. În anii ’70, austriecii au participat la un referendum care a dus la interzicerea energiei nucleare pe teritoriul țării. În urma acestui vot, centrala nucleară de la Zwentendorf, care fusese deja construită și era pregătită să funcționeze, nu a fost niciodată pusă în funcțiune.

Costurile centralei s-au ridicat la un miliard de euro. Cu toate acestea, instalația a rămas închisă, devenind simbolul unei decizii luate prin vot popular.

De la centrală atomică la atracție turistică cu Homer Simpson

Centrala nucleară de la Zwentendorf, situată în landul Austria Inferioară, pe malul Dunării, s-a transformat cu timpul într-o atracție turistică neobișnuită. Astăzi, centrala nu mai produce energie, dar este folosită ca și centru de instruire pentru energia nucleară, cel mai mare de acest tip din Europa.

Peter Schinnerf, ghid și instructor la centrală, a declarat pentru Euronews că locul are acum mai degrabă o valoare emoțională decât una financiară. Începând cu anul 2017, centrala găzduiește și Shut Down Festival, un festival techno care atrage participanți din întreaga Austrie și din alte țări.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Energia nucleară revine în discuție în Europa, dar nu și în Austria

În timp ce Austria rămâne fermă în decizia sa de a nu folosi energia nucleară, în restul lumii, interesul pentru acest tip de energie este din nou în creștere. La sediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena a avut loc recent o reuniune la care au participat sute de delegați din toată lumea.

Reuniunea s-a desfășurat sub titlul „Lets talk nuclear” și a avut ca scop informarea publicului și reducerea temerilor legate de energia nucleară. Tot mai multe țări caută soluții pentru nevoile lor energetice, iar rețelele modulare de tip minicentrală, capabile să alimenteze orașe mici, sunt în vizorul decidenților politici.

Matthew van Sickle, inginer principal în domeniul nuclear în cadrul AIEA, a declarat că tot mai multe state sunt interesate de expertiza în domeniu, din motive legate de cererea de energie, schimbările climatice și alte considerente naționale.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.