Cancerul ovarian rămâne cea mai agresivă formă de cancer ginecologic

Are cea mai mică rată de supraviețuire. În ceea ce privește simptomele frecvent întâlnite în cazul cancerului ovarian, acestea sunt durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, sângerări vaginale, tulburări digestive, balonare, creștere în volum a abdomenului, nevoie frecventă de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzație de sațietate instalată rapid și oboseală extremă.

5 lucruri pe care ar trebui să le știe orice femeie despre cancerul ovarian

1. Mai precis, testul Babeș-Papanicolau nu detectează cancerul ovarian. Controalele ginecologice regulate și discuțiile deschise cu medicul sunt esențiale.

2. Simptomele sunt vagi. De asemenea, pot fi înșelătoare.

Printre semnele timpurii se numără balonarea persistentă, disconfortul abdominal, urinarea frecventă, sațietate precoce sau dureri pelviene. Adesea sunt confundate cu alte probleme minore.

3. Este tardivă diagnosticarea frecventă. Majoritatea cazurilor sunt depistate în stadii avansate, atunci când tratamentul este mai dificil, iar șansele de supraviețuire se află în scădere.

4. Un alt lucru de menționat este acela că orice femeie este expusă riscului. Chiar și în contextul în care nu există un istoric familial, riscul tot există. Femeile cu rude apropiate diagnosticate cu cancer ovarian sau de sân pot avea un risc mai mare.

Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam
Recomandări
Cum s-a ridicat în lumea interlopă „Regina drogurilor” care s-a spânzurat la Rahova: Marsilia Mantu „prepara” stupefiante la cuptorul cu microunde și le vindea la geam

5. De asemenea, testarea genetică poate să salveze vieți.

Identificarea mutațiilor BRCA1/BRCA2 sau a altor markeri genetici poate ajuta la alegerea unui tratament personalizat și la monitorizare mai atentă.

Doar 20% din cazurile de cancer ovarian sunt descoperite în stadii incipiente. De aceea, este vital ca femeile să știe cât mai multe lucruri despre cancerul ovarian. Într-un organism sănătos, celulele se divid de câteva ori, după care procesul se oprește. Când apare cancerul, diviziunea celulară o ia razna efectiv și se formează tumoarea.

Cristina Bordianu are o poveste cu totul specială. Ea a reușit să supraviețuiască și să învingă chiar cancerul ovarian, asta în ciuda faptului că afecţiunea a fost depistată când era deja într-un stadiu avansat.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.