1. Spălarea mâinilor – Toţi pacienţii ar trebui să insiste ca personalul medical sau persoanele care îi vizitează să îşi spele mâinile, fără excepţie, cu apă şi săpun sau cu o soluţie dezinfectantă înainte de a intra în salon.
2. Renunţarea la cateter – Pacienţii care au montat un cateter urinar ar trebui să întrebe personalul medical, în fiecare zi, dacă mai au nevoie de acesta. Dacă medicii consideră că nu mai e nevoie să îl poarte, cateterul trebuie îndepărtat imediat. În acest fel, se micşorează riscul de pătrundere a bacteriilor în organism.
3. Cum se manifestă o infecţie – E importantă recunoaşterea primelor semne de infecţie. Aceste simptome sunt reprezentate de dureri, umflături, zone inflamate în jurul inciziilor şi rănilor.
4. Folosirea ventilatoarelor artificiale – Dacă o persoană este ventilată artificial, este expusă unor infecţii cauzate de viruşii care pot fi stocaţi în aparat, în cazul în care acesta nu e sterilizat corespunzător.
5. Normele de igienă – Fiecare pacient poate cere medicului sau asistentelor să respecte normele de igienă obligatorii, în cazul în care observă că urmează să i se facă injecţie cu o seringă folosită anterior sau apartele utilizate la consulaţie nu sunt scoase direct din sterilizator. De asemenea, se poate atrage atenţia personalului medical să dezinfecteze zilnic grupul sanitar, dacă acesta nu o face.