Descoperă lucruri interesante despre cocoșul de munte:

Ce este și cum arată cocoșul de munte

Cocoș de munte, specie a cărei denumire științifică este Tetrao urogallus, face parte din familia Phasianidae, la fel ca prepelița și potârnichea. Este o specie sedentară prezentă pe cea mai mare parte a continentului european. În captivitate trăieşte până la 18 ani. La specia cocoș de munte există un dimorfism sexual accentuat, adică o deosebire semnificativă între sexe.

Cocoș de munte și găinușa de munte
Cocoș de munte și găinușa de munte

Masculul este mai mare atingând o greutate de 4 –5 kg, deschiderea aripilor măsoară 90 de cm, iar înălțimea ajungând la 1 m . Penajul este pe spate, cap și aripi de un brun închis, iar pieptul are o culoare verde cu lucii metalice.
Femela este mult mai mică cântărind numai 2,5 kg, are o înălțime de 60 cm, deschiderea aripilor măsoară 70 cm. Culoarea penajului pe partea superioară a corpului pestriță brună cu dungi argintii, iar partea inferioară a corpului alb gălbui.

La ambele sexe cresc iarna pene pe picioare, iar lateral picioarele sunt prevăzute cu pinteni cornoși. Sub ochi păsările au o parte a pielii neacoperită de pene de culoare roșie .

Puii au deja timpuriu culoarea femelei adulte cu o pata neagră specifică pe cap. Mai târziu prin luna august în funcție de sex începe să schimbe culoarea penajului.

Ouăle au mărimea oului de găină domestică, însă culoarea lor este albă punctat cu brun.

Unde trăiește pasărea cocoș de munte

Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise.

Cocosul de munte trăiește în pădurile de conifere, la altitudini de 1200-1500 metri. Se găsește în urmatorele țări: Albania, Andorra, Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, China, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Kazakhstan, Letonia, Liechtenstein, Lithuania, Macedonia, Republica Iugoslava, Mongolia, Muntenegru, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și Ucraina.

Ce mănâncă cocoșul de munte

Hrana cocoșului de munte constă ca la galinacee în general din diferite părți vegetale, semințele fructelor, insecte și larvele lor, deoarece păsările sunt dependente de anumite specii de plante, acest fapt a cauzat reducerea efectivului lor.

Curiozități despre cocoș de munte

Curiozități despre cocoș de munte
Curiozități despre cocoș de munte

Cocoșul de munte atinge maturitatea sexuală la vârsta de 1 an, însă masculii ajung să se împerecheze abia la vârsta de trei ani, atunci când este atinsă și maturitatea socială.

În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele.

Femela depune de obicei 5-12 ouă la sfârşitul lui aprilie şi începutul lunii mai, cu o dimensiune medie de 56,9 x 41,3 mm. Incubaţia durează în medie 26-29 de zile şi este asigurată numai de către femelă. Puii părăsesc cuibul din prima zi după ieșirea din ou, însă găina de munte le oferă în continuare protecție împotriva prădătorilor și adăpost împotriva vremii nefavorabile.

Puii încep să facă salturi în zbor la 10-14 zile şi devin zburători la circa 25-30 de zile, însă rămân împreună cu familia până toamna, când formează grupuri mari cu alte familii în vederea iernării.

Cea mai mare amenințare a existenței cocoșului de munte este vremea schimbătoare ce îngreunează perioada de reproducere. Vremea răcoroasă prelungită primăvara împiedică găina de munte să se hrănească suficient astfel încât să intre în starea de reproducere

În România populaţia de cocoș de munte este estimată la 4500-5200 de perechi. Abundența păsărilor pe teritoriul pe care-l populează nu este uniformă, populațiile fiind mai numeroase în nordul Carpaților Orientali și pe versantul nordic al celor Meridionali și mai puțin numeroase în Carpații Olteniei și Munteniei. Cele mai mari efective sunt prezente în Rusia, Finlanda, Suedia şi Norvegia.

Citeşte şi:

Turturica – legende și lucruri mai puțin știute despre această pasăre

Pupăza – legende și curiozități interesante despre această pasăre

Cinteza – curiozități și lucruri uimitoare despre această pasăre

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Antrenoare însărcinată, atacată de un urs în faţa a zeci de copii terifiaţi, în timpul unui spectacol de circ din Rusia
Observatornews.ro
Antrenoare însărcinată, atacată de un urs în faţa a zeci de copii terifiaţi, în timpul unui spectacol de circ din Rusia
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021