► De la joacă la motive de stres
Până la vârsta de cinci ani, a participa la un concurs nu înseamnă pentru copil decât un prilej de distracție, de joacă. Pe măsură ce crește, situațiile în care este nevoit să concureze cu alți colegi sunt din ce în ce mai dese și întrecerile devin mai importante pentru ei. Astfel, ele pot fi ocazii de creștere și de evoluție, dar și o sursă de stres, afectând negativ personalitatea lui. „Copiii, ca și adulții de altfel, reacționează diferit în condițiile în care trebuie să facă un efort susținut și să fie comparați cu alții”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. „Pe unii, aceste condiții îi motivează, pe alții, dimpotrivă. Fiecare părinte își cunoaște fiul cel mai bine. Dacă este timid, introvertit, iar competiția mai mult îi distruge stima de sine și încrederea în ceea ce ar putea face în viitor, adultul ar trebui să-l menajeze. Dacă sunt materii la care excelează, ar fi bine să fie încurajat să participe.” Pe de altă parte, este bine să învețe și să facă față eșecului. Nu va câștiga tot timpul și ar trebui să se obișnuiască de mic să fie și de această parte a baricadei. Nu înseamnă să se resemneze în rolul de învins, ci să lupte în continuare, dar să înțeleagă și că nu e sfârșitul lumii dacă nu ieși pe primul loc și nici chiar când ești pe ultimul.
► Te ard la buzunare
Când vine vorba de concursuri plătite, vezi dacă merită să faci sacrificii sau, dimpotrivă, mai bine păstrezi banii. Oricum ar fi, nu te lăsa influențată de ceilalți părinți, de micile șantaje ale unor profesori sau chiar de cele ale copilului tău, care vrea și el să fie alături de colegi. În ceea ce privește competițiile sportive, este mai ușor să îi explici că sunt o metodă de evaluare a performanțelor și a pregătirii pe care a făcut-o în timpul antrenamentelor. Chiar dacă nu câștigă, vede cât mai are de muncit până să ajungă la nivelul pe care și-l dorește. În asemenea competiții, părinții care și-au asumat plata unor cursuri ar trebui să-și asume și plata competițiilor.
ALEGE-I CU GRIJĂ COMPETIȚIILE
„Dacă alegi să îl înscrii la un concurs, ar trebui să ții seama și de următoare criterii: prin participare să-i fie stimulat fairplay-ul, să fie mai motivat să învețe la materia respectivă și multe alte resurse pozitive pe care le poate trezi. Sigur că există și reversul medaliei dacă participă: în cazul în care nu câștigă, copilul se poate umple de frustrare, iar tu să nu știi cum să-l ajuți să și-o descarce. Și de la asta să apară multe alte probleme. Îți recomand să iei decizia dacă îl lași să participe sau nu la o competiție și după ce ai vorbit cu profesorii și, nu în ultimul rând, chiar cu copilul.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei