Pentru cei neinițiați, unele dintre aceste condimente pot părea intimidante. În bucătăria chinezească nu există o regulă dură cu privire la cât de mult și ce condimente trebuie să folosiți. Jucați-vă cu ele și veți găsi propriul echilibru.

Aceste ingrediente pot fi găsite aproape sigur în magazinele chinezești sau online, dacă nu în supermarketul tău local.

Condimente chinezești pe care să le ai în cămară

Ceapă verde

Ceapa verde, ghimbirul și usturoiul sunt cele mai comune trei ierburi și condimente chinezești, care sunt folosite în mod obișnuit împreună pentru a găti tot felul de legume și carne, în special în stir fry.

Ceapa verde este, de fapt, ceapă mică, care este culeasă înainte de a se maturiza, și este cea mai des folosită ceapă în bucătăria chinezească.

Prăjiți mai întâi condimentele și ierburile în ulei încins pentru a permite parfumului să iasă la iveală înainte de a adăuga alte ingrediente. Partea albă este de obicei pusă prima pentru a fi gătită împreună cu alte condimente, în timp ce partea verde este de obicei tocată pentru a decora și a da mâncării aroma finală.

În timp ce rădăcinile sunt adesea tăiate, puteți reîncolți noi cepe verzi din acele rădăcini.

Exemple de mâncăruri: Orez prăjit cu ou, supă de tăiței, clătite cu ceapă verde.

Ghimbir

Ghimbirul este foarte des folosit în bucătăria chinezească. Acesta poate fi pus într-o varietate de produse alimentare, inclusiv carne, fructe de mare, dulciuri, sucuri, murături, ceaiuri din plante și băuturi alcoolice. Atunci când este gătit, iuțeala ghimbirului se domolește și ajută la eliminarea mirosurilor de gamelină sau de pește.

Ghimbirul proaspăt vă oferă adesea o aromă mai bună și mai puternică decât pudra de ghimbir sau varianta uscată. Decojiți-l înainte de a-l folosi; de asemenea, îl puteți pune în frigider sau congelator pentru o păstrare pe termen lung.

Printre o listă lungă de beneficii pentru sănătate, ghimbirul ajută la reglarea insulinei și la menținerea metabolismului în funcțiune, fiind dovedit că reduce riscul general de diabet.

Exemple de mâncăruri: Supă de pui, friptură la ceaun, pește la aburi

Usturoi

China este lider mondial în ceea ce privește producția de usturoi, contribuind cu aproximativ 80% din oferta globală.

Consumată crudă, murată sau prăjită, această puternică plantă antioxidantă, antibiotică și antivirală este o componentă fundamentală a multor mâncăruri și sosuri chinezești. Tocat mărunt, pisat, feliat sau zdrobit, acesta întărește gustul altor ingrediente fără a adăuga prea multe condimente.

Datorită proprietăților sale antioxidante, se spune că usturoiul vă oferă un păr și o piele mai bune, ucigând bacteriile care cauzează acnee.

Nimic nu poate înlocui usturoiul proaspăt. Usturoiul pudră are un gust diferit și pierde o mare parte din valoarea nutritivă, inclusiv minerale și vitamine.

Exemple de mâncăruri: Tăieței cu legume, bok choy, vinete la aburi, noodles cu carne 

Pudră de chili

Ardeiul iute este foarte folosit în bucătăria din Sichuan. Este adesea uscat pentru a face fulgi de chili sau pudră de chili, pastă de chili și ulei de chili.

Oamenilor din provincia Hunan le place să folosească ardei iute proaspăt și să îl amestece cu oțet pentru a genera o aromă acră-picantă. În jurul Sichuanului, oamenilor le place să amestece ardeii iuți uscați cu boabe de piper pentru a crea faimoasa lor aromă picantă și amorțitoare cunoscută sub numele de málà.

Ardeii chilli vă ajută să ardeți mai multe calorii prin creșterea temperaturii centrale a corpului în timpul digestiei. De asemenea, vă distrag atenția și vă fac să uitați de foame – deși s-ar putea să ajungeți să mâncați mai mult orez, deoarece mâncarea picantă are un gust foarte bun.

Exemple de mâncăruri: Mala Xiang Guo (ghiveci de zarzavaturi picante), carne de vită fiartă Sichuan, carne de porc tocată cu aromă de pește.

Boabe de piper de Sichuan

Gândiți-vă cum vă simțiți limba atunci când consumați băuturi carbogazoase. Acum înmulțiți cu 10. Acesta este același sentiment pe care îl aveți când boabele de piper Sichuan amorțesc gura. De asemenea, acestea oferă un plus de forță pentru mâncărurile picante.

Potrivit unui studiu din 2013, piperul Sichuan poate provoca o vibrație pe buze la aproximativ 50 Hz, aceeași frecvență ca o rețea electrică. Creierul interpretează durerea ca pe o senzație de euforie. Poate fi irezistibil și crea dependență.

În general, adăugați condimentele în ultimul moment, în timp ce turnați puțin ulei fierbinte deasupra pentru a scoate parfumul la iveală.

Exemple de mâncăruri: Mapo tofu, pui cu boabe de piper, supă picantă.

Pastă de fasole cu chili

Dacă sunteți un mare fan al bucătăriei Sichuan, pasta de fasole cu chili este un alt condiment care nu trebuie să lipsească din bucătărie, cunoscută în mod obișnuit ca fiind sufletul bucătăriei Sichuan. Este adesea folosită la prăjeli, cum ar fi îndrăgitul mapo tofu.

În funcție de toleranța la condimente, puteți alege versiunea originală sau picantă.

Făcută din fasole fermentată, soia, sare, orez și diverse condimente, pasta de fasole iute Pixan este cea mai faimoasă marcă, numită după un mic oraș din Sichuan. Datorită resurselor naturale unice ale regiunii, pasta Pixian are un umami profund și bogat.

Exemple de mâncăruri: Mapo tofu, burtă de de porc crocantă, pește fiert Sichuan.

Sos de soia

Sosul de soia este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, fiind folosit în China de peste 2.200 de ani. În bucătăria chinezească, sosul de soia este adesea adăugat direct în mâncare, în loc să fie folosit ca sos de înmuiat, ca în cazul sushi.

Există două tipuri de sos de soia: sos de soia deschis și sos de soia închis.

Sosul de soia deschis este mai subțire și mai sărat și funcționează pentru majoritatea rețetelor chinezești. 

Sosul de soia mai întunecat, mai gros și mai puțin sărat este folosit în principal pentru a adăuga culoare.

Mâncăruri în care să îl folosești: Burtă de porc înăbușită, verdețuri prăjite.

Sos de stridii

Mulți chinezi cred că ingredientele au un gust propriu pe care condimentele tale ar trebui doar să îl pună în valoare. Fabricat din extracte de stridii, zahăr, sare, apă și îngroșat cu amidon de porumb, sosul de stridii vâscos de culoare maro închis este cunoscut pentru că scoate în evidență umami și savoarea bogată a ingredientelor aromate.

Are un gust atât dulce, cât și sărat. Puțin mai puțin sărat decât sosul de soia, sosul de stridii este adesea adăugat împreună cu sosul de soia pentru a îmbogăți textura și aroma unui aliment.

Pudră de cinci condimente

Pulberea de cinci condimente este un amestec de cinci condimente, inclusiv anason stelat, scorțișoară, cuișoare, fenicul și boabe de piper Sichuan. Se pot adăuga condimente suplimentare pentru a personaliza gustul.

Pudra se potrivește, în general, cu carnea, peștele și carnea de pasăre  fiartă sau prăjită. Inclusă în marinate, pulberea de cinci condimente produce o aromă complexă de iute, dulce, amar, acru, sărat și picant. De asemenea, puteți pune amestecul în mâncăruri din legume, cum ar fi tofu prăjit.

Exemple de mâncăruri: Tocană de vită, pui la grătar, burtă de porc înăbușită în sos roșu.

Ulei de susan

Uleiul de susan are o aromă și un gust distinctiv de nucă, care este adesea folosit ca intensificator de gust în etapele finale ale gătitului. De obicei, se pun câteva picături în orice supă sau mâncare rece.

Derivat din semințele de susan, uleiul de susan este bogat în minerale care sunt bune pentru părul, pielea și ochii noștri. De asemenea, se pare că scade tensiunea arterială și reduce stresul.

Cum gătești creveții. Cea mai bună tehnică prin care să iasă suculenți

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Tatăl Raisei povesteşte clipele după tragedie: "Ţipam la ei că mi-au omorât copilul. Mi-au spus să termin cu circul"
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Știrileprotv.ro
O femeie acuzată că a împins doi călători spre șinele metroului, în București, a fost prinsă
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi