Esti in pana de inspiratie? Iti dam noi cateva sugestii privind felurile pe care le poti prepara pentru noaptea de Anul Nou. De putina vreme a iesit pe piata, sub sigla Editurii Corint, o carte de bucate speciala, intitulata “Retete pentru meniurile de sarbatori”, care cuprinde tot felul de minunatii culinare. Am selectat cateva retete pentru Revelion.


Rulada Welsh


Ingrediente: 800 g carne macra vita, 150 g bacon afumat, doua cepe, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 200 g ciuperci, 3 linguri smantana, 5 linguri ulei, sare, piper, boia iute, patrunjel verde.

Preparare
: Se spala carnea, se scoate mijlocul, iar marginile se cresteaza pe lungime. Se bate si se presara un praf de piper. Pentru umplutura se curata legumele, ceapa si ardeiul se taie marunt, iar morcovul se da pe razatoare. Se calesc legumele taiate marunt in putin ulei incins, se adauga ciupercile maruntite si se lasa cateva minute sa se inmoaie. Se adauga sare, boia iute si piper.

Se taie in cubulete  bucata de carne ramasa si se da prin masina de tocat, iar baconul se taie fasiute. Se amesteca ciupercile si legumele prajite cu carnea tocata si baconul. Se adauga smantana si putin patrunjel verde tocat. Se pune amestecul peste foaia de carne, se ruleaza si se leaga cu o ata. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se da la cuptor pentru o ora si 15 minute.

Ciuperci umplute


Ingrediente:  800 g ciuperci, 400 g carne porc, doua linguri faina, 1/2 cana orez, 4 linguri smantana, o ceapa, 6 linguri ulei, o legatura patrunjel, boia de ardei, sare, piper.

Preparare
: Carnea se da prin masina de tocat. Ceapa se toaca si se caleste in ulei incins. Se adauga carnea tocata, patrunjelul si coditele ciupercilor, tocate marunt, orezul fiert in prealabil, sare si piper. Palariile ciupercilor se umplu cu aceasta compozitie si se aranjeaza intr-o tava cu ulei. Se da tava la cuptor si, pana se inmoaie ciupercile, se prepara sosul, calind faina in restul de ulei si stingand-o cu smantana. Se adauga boia, se amesteca si se mai lasa un clocot.

Tort cu frisca si ciocolata

Ingrediente: 8 galbenusuri, 8 albusuri, o cana faina, 1/2 cana zahar, 4 linguri cacao, 50 g ciocolata cu lapte, o lingura unt, praf de copt; pentru crema: 4 galbenusuri, 100 g unt, 1/2 cana zahar, 150 g ciocolata, 6 linguri frisca, esenta rom, coaja rasa de portocala; pentru sirop: 1/2 cana zahar, coaja de portocala, o lingurita esenta rom.

Preparare:
Se bat galbenusurile cu zaharul si se adauga cacaua, apoi ciocolata topita la bain-marie. Albusurile se bat spuma si se adauga si ele. Se incorporeaza si faina, amestecata cu praful de copt. Se unge o forma de tort cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia  si se da la cuptor 45 de minute.

Pentru crema se freaca spuma galbenusurile cu zaharul si se pun la fiert intr-un vas, pe baie de aburi, pana se ingroasa. Se topeste ciocolata si cand s-a racit, se adauga untul, esenta de rom si coaja de portocala. Crema de ciocolata se adauga la cea de galbenusuri, impreuna cu trei linguri de frisca. Se fierbe 1/2 cana zahar cu 1/2 cana apa si coaja de lamaie pana se leaga. Cand se raceste, se adauga esenta de rom.

Cand blatul s-a racit, se taie in trei foi si se insiropeaza. Se opreste o treime din crema si restul se intinde pe fiecare blat. Se imbraca tortul cu crema oprita, se orneaza cu frisca si cu ciocolata rasa.


Stii sa alegi vinul potrivit?


Pentru anotimpurile reci sunt preferate, conform expertilor de la Cramele Recas, soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, vinuri rosii care se servesc alaturi de carnurile “grele”, la temperatura camerei. De obicei vinurile pot fi incadrate in opt clase: vinuri pentru sporirea apetitului, vinuri rosii, rosé, albe, vinuri acidulate, vinuri de masa, pentru desert si pentru gatit.

-Vinurile pentru sporirea apetitului includ Sherry-ul sec, vinul de Madeira sau Vermutul, sortimente care se consuma inaintea meselor;

-Urmatoarea clasa e aceea a vinurilor rosii, consumate de obicei in compania carnii rosii, a spaghetelor sau a mancarurilor condimentate;

-Vinurile rosé pot fi servite alaturi de orice mancare, insa sunt cele mai potrivite alaturi de fructe de mare, salate sau carne de porc;

-Vinurile albe se servesc cu sortimente de carne alba, fructe de mare si carne de pasare;

-Vinurile acidulate pot fi servite alaturi de orice mancare, cel mai cunoscut soi fiind sampania. Sunt potrivite la sarbatori.

-Vinurile de masa sunt poate cele mai consumate, avand un continut de alcool intre 8,5 si 14%. Sunt slab acidulate.

-Vinurile recomandate pentru desert sunt cele demidulci sau dulci.

-Mai putin cunoscute sunt vinurile pentru gatit. Acestea contin o cantitate semnificativa de sare, fiind de obicei vinuri de proasta calitate, care se preteaza doar la gatit. Totusi, maestrii culinari sfatuiesc sa nu se foloseasca in componenta preparatelor vinuri care nu sunt pretabile bautului.


 

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Helmut Duckadam a murit. Eroul de la Sevilla avea 65 de ani
Știrileprotv.ro
Helmut Duckadam a murit. Eroul de la Sevilla avea 65 de ani
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
”Duckadam n-are bani de medicamente!” Cum a răspuns premierul Marcel Ciolacu în urmă cu o lună. Video
FANATIK.RO
”Duckadam n-are bani de medicamente!” Cum a răspuns premierul Marcel Ciolacu în urmă cu o lună. Video
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
GSP.RO
În fața Arcului de Triumf, Hakim Abdallah își declară dragostea pentru România: „M-a șocat!”
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Monica Bîrlădeanu, apariție spectaculoasă într-o ie supradimensionată superbă de Ziua Națională a României. Detaliul care a atras atenția tuturor
Unica.ro
Monica Bîrlădeanu, apariție spectaculoasă într-o ie supradimensionată superbă de Ziua Națională a României. Detaliul care a atras atenția tuturor
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Vremea 2 - 16 decembrie 2024. Nou val de precipitații spre finalul săptămânii. La munte se va depunde strat nou de zăpadă
Observatornews.ro
Vremea 2 - 16 decembrie 2024. Nou val de precipitații spre finalul săptămânii. La munte se va depunde strat nou de zăpadă
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2024. Leii sunt dispuși să facă eforturi importante pentru a vedea realizate anumite planuri, dar au nevoie și de o strategie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI