„Ce vrei să te faci când vei fi mare” este întrebarea tradițională prin care copiii sunt pregătiți pentru piața muncii? Acum trei decenii, tânărul Daniel Dineș din Onești a răspuns „programator”, tentat de mirajul unui câștig de 300 de dolari pe lună, care acum înseamnă salariul minim pe economie, dar atunci era ceva uriaș.
Daniel Dineș tocmai a fost confirmat drept probabil cel mai bogat român din istorie – cu o avere de 8 miliarde de dolari – după succesul listării la bursa din New York a companiei UiPath pe care a fondat-o cândva în România, evaluată acum la aproape 30 de miliarde de dolari.
Probabil că rezultatul a fost rodul unui concurs fericit de împrejurări, dar și al unor decizii inspirate luate la timpul potrivit. Privind în urmă, avem însă avantajul de-a putea desprinde și niște lecții sistematice pe care să le urmăm pentru a putea replica, fie și în mică parte, succesul. Iată-le aici sintetizate sub forma a trei întrebări-cheie despre viitoarea ta carieră.
Local sau global?
Una dintre întrebările pe care e cazul să ți le pui atunci când îți alegi o carieră este dacă o limbă străină este suficientă pentru a o putea practica și în altă parte sau dacă nu cumva trebuie să îți refaci studiile. Ai milioane de potențiali clienți? Sau miliarde? România înseamnă abia un sfert de procent din populația lumii și doar cu puțin mai mult din economia globală. Desigur că, în aceste limite strânse, potențialul maximal este modest, de aceea învățăm limbi străine și uneori mergem la studii în alte țări. Din același motiv, UiPath a ales să se mute peste Ocean.
Alegerea unei cariere cu vocație globală vine și cu alte avantaje, chiar și atunci când activitatea nu este tocmai scalabilă: venituri mai bune, pentru că te poți concentra pe locurile unde cererea pieței este mai mare; mai multă flexibilitate în alegerea locului de unde îți desfășori activitatea. Practic, ce fac milioanele de români care merg să muncească în străinătate, pe bani mai puțini sau mai mulți, dar și ce fac cei care se duc să lucreze de la distanță în locuri unde calitatea vieții este mai bună sau costul mai mic.
Scalabil sau nescalabil?
Depinde venitul din cariera ta viitoare de numărul de ore de muncă? Dacă da, atunci venitul tău va fi mereu limitat. Un medic, una arhitect sau un avocat – oricât de bun ar fi – va putea să ceară un tarif orar mai mare dar de la un punct încolo pentru fiecare leu în plus va trebui să-și sacrifice din timpul liber sau din orele de somn, până la punctul în care nu se mai poate. Toate acestea sunt profesii nescalabile.
Profesiile scalabile sunt cele în care multiplicarea devine posibilă: un artist, un scriitor sau, mai recent, un programator poate să muncească o singură dată apoi să încaseze venituri nelimitate în funcție de succesul la public al produsului. Acest potențial vine însă și cu multe riscuri, pentru că nu există limită nici în jos. Sunt nenumărați și cei care au încercat astfel de cariere dar n-au reușit să vândă nimic sau aproape nimic. Prin urmare, este cazul să alegi o carieră scalabilă doar atunci când ai un talent ieșit din comun în domeniul respectiv.
Creativ sau repetitiv?
Programatori sunt mulți în România și câștigă decent, însă principalul avantaj competitiv aici este costul totuși mai mic al forței de muncă prin comparație cu piețele dezvoltate. Acest avantaj a început să dispară treptat, dar în același timp scade și nevoia cantitativă de „ore de muncă”. De fapt, tocmai prin asta oferă chiar UiPath valoare adăugată – prin faptul că oferă o soluție universală prin care este redusă nevoia de soluții personalizate, mari consumatoare de timp și bani.
Regula este valabilă în aproape orice domeniu: peștele mare îl înghite pe cel mic și tot așa. Cu cât ești mai aproape de vârful „lanțului trofic”, deci cu cât mai inovativă este activitatea ta, cu atât mai mari sunt șansele să rămâi în activitate, în condiții prospere, pe termen lung. Invers, cu cât este mai banală și mai repetitivă activitatea, cu atât mai mari sunt șansele ca ea să fie înlocuită de roboți – fizici sau virtuali – inclusiv dintre cei creați de UiPath.
Înscrie-te și tu la cursurile de educație financiară de la Școala de Bani!