Cuprins:
Frișca și smânâna sunt ingrediente cunoscute și folosite în bucătărie pentru gustul deosebit pe care îl aduc în completarea preparatelor. Citește mai jos care este diferența dintre smântână pentru frișcă și frișcă lichidă.
Ce este smântâna
Smântâna este produsul lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. În mod tradițional, din smântâna se obține untul și se poate produce frișcă.
Ce este frișca
Frișca bătută este produsul lactat care se produce prin baterea smântânii, adesea împreună cu zahăr sau alți îndulcitori. Se obține cu ajutorul unui tel ori a unui mixer electric și se bate într-un vas unde temperatura nu trebuie să depășească 10 grade C.
Frișca este, de fapt, grăsimea din laptele integral, obținută prin separarea laptelui pasteurizat, un proces tehnologic cu scopul de a distruge bacteriile dăunătoare, care apoi este omogenizată în așa fel încât grăsimea să fie distribuită uniform, cu o textură specifică.
Grăsimea proaspătă este frișca lichidă, în timp ce frișca este supusă procesului controlat de fermentație și se transformă ulterior în smântână fermentată, cu gust ușor acrișor.
Cum se obține smântâna
Smântâna este pasta obținută prin centrifugarea laptelui gras, proces unde este înlăturată grăsimea, apoi se pasteurizează, respectiv se încălzește rapid la o temperatură de 100 de grade C, pentru a opri activitatea bacteriilor și microbilor. Ulterior, smântâna se răcește rapid, se ambalează și se poate consuma sub formă de smântână proaspătă.
Alte două proceduri prin care se oprește fermentarea smântânii sunt: sterilizarea la 115 grade C și tratamentul UHT, la 150 de grade C.
Tipuri de smântână
- Smântână maturată – obținută prin centrifugare și pasteurizare, cu o textură cremoasă și un gust ușor acrișor. Acest tip de smântână poate avea un procent de grăsime cuprins între 30% și 40%. Este ideal pentru prepararea sosurilor și cremelor, dar și mâncărurilor mai grase.
- Smântână lichidă – este tratată UHT, are o textură mai grasă și un gust dulce. Se poate obține frișcă dulce din ea cu ajutorul zahărului pudră.
- Smântână fermentată – are o textură cremoasă, densă, dar un gust ușor acrișor. Are între 15% și 30% grăsime și poate fi consumată ca atare sau în diferite rețete cu brânzeturi sau salate.
- Smântână pentru gătit – este tratată UHT, are o textură grasă și este recomandată în preparatele care se fierb sau se coc. Poate conține și agenți de îngroșare care ajută la obținerea sosurilor perfecte, dar și a ciorbelor și sosurilor. Conținutul de grăsime variază de la 18% la 40%.
- Smântână dublă – are un conținut ridicat de grăsimi, care depășește 40%. Are o consistență ridicată și este folosită adesea în prepararea înghețatei și a ciocolatei de casă.
- Smântână dulce – ideală pentru prepararea deserturilor, cel mai des folosită pentru a obține frișca aromată. Are o consistență cremoasă și un conținut de grăsime între 30 și 40%.
- Smântână light – este tipul de smântână cu cel mai scăzut conținut de grăsime, între 10% și 15%. Are un gust cremos și o aromă proaspătă. Poate fi adăugată în diferită băuturi sau cafea.
- Smântână scursă – denumirea vine de la faptul că, pentru obținerea ei se folosește doar caimacul smântânii încălzite la 82 de grade C. De asemenea, este smântâna care nu are niciodată mai puțin de 55% grăsime, cu o consistență foarte cremoasă.
Cum se obține frișca
Poți pregăti frișcă proaspătă din câteva ingrediente precum: 1 litru de smântână dulce, cu minim 30% grăsime, 50 grame zahăr pudră și miezul de la o păstaie de vanilie.
Pentru a pregăti frișcă, smântâna se ține înainte la frigider pentru minim patru ore. Vasul în care se pregătește frișca trebuie să fie rece. Astfel, se obține o textură catifelată și fermă.
Se mixează smântâna la mixer, la o viteză mică pentru 1-2 minute, până se omogenizează, după care se crește treptat viteza mixerului, iar când frișca devine fermă, se adaugă și zahărul pudră și vanilia. Se mixează pentru încă 10 secunde și asta este tot. Frișca nu trebuie mixată foarte mult, pentru că altfel se poate transforma în unt.
Rețetă de frișcă fără smântână
Ingrediente
- Un albuș de ou;
- Două lingurițe de cremă de brânză cu o textură ușoară;
- O linguriță de îndulcitor;
- O linguriță de esență de vanilie.
Mod de preparare
Se bate albușul de ou cu mixerul până se face spumă. Separat, într-un bol, se adaugă crema de brânză până devine o pastă omogenă. Se adaugă peste crema de brânză și îndulcitorul împreună cu esența de vanilie și se amestecă. Pasta obținută se pune peste pasta obținută din albușul de ou, se amestecă și se lasă la rece.
Cum se bate frișca dacă se transformă în unt
Frișca obținută din smântână, dacă este bătută prea mult, se separă zerul de unt și începe să se taie. Dacă observi să frișca nu mai are consistența fermă, oprești mixarea, adaugi puțină smântână nebătută și amesteci ușor, manual, cu ajutorul unui tel până obții o consistență aerată și voluminoasă.
Vezi şi cum se face cozonac cu smântână!