Atitudinea care cheamă succesul
Dacă vârsta ghioceilor la tâmple te găsește, din diferite motive, singură, nu te gândi că viaţa nu îţi va mai oferi ocazia unei povești de iubire. Într-un fel, lucrurile sunt mai complicate ca la 20 de ani. Și tu și el aveţi în spate o istorie. Este mai greu să începi o relaţie nouă comparând cu ceea ce a fost – fie bun, fie rău. Te poţi gândi că nu vrei să înlocuiești iubirea pierdută sau te temi să nu repeţi greșelile din trecut. Ai mai puţine ocazii de a cunoaște oameni noi, iar copiii tăi sau ai lui ar putea să aibă obiecţii și prejudecăţi în ceea ce privește relaţia voastră.
O poveste de viaţă
Am vorbit cu Dana, o „tânără” pensionară, care și-a găsit, de câteva luni, iubirea. Fiind divorţată, mulţi ani s-a dedicat creșterii fetei sale, acum studentă. Cu câteva luni în urmă, l-a întâlnit pe el. Nu era Făt-Frumos și nu s-a dat jos de pe un cal alb. Dana spune chiar că, prima dată când l-a văzut s-a gândit că e cam bătrân și urât. A avut, totuși, răbdare ca să-l cunoască mai bine. Și a descoperit „un om plin de căldură interioară, cu o înţelepciune și un umor deosebit”. Spune că dragostea la maturitate este mai frumoasă, pentru că amândoi sunt acum mai toleranţi și mai înţelegători unul cu celălalt, decât ar fi fost dacă s-ar fi cunoscut în tinereţe.
A văzut că majoritatea celor de vârsta ei „sunt închistaţi gândindu-se mereu la nereușitele trecute”. „Totuși”, spune ea, „prezentul este o nouă încercare și nu trebuie comparat cu ce a fost”.
O relaţie la maturitate nu se mai bazează pe „fluturașii din stomac”, dar poate fi mult mai profundă. La această vârstă, contează mai puţin aspectul fizic și mai mult prietenia dintre cei doi. Nu este puţin să știi că ai pe cineva pe care te poţi baza, la nevoie, cu care poţi să ţi împărtășești gândurile, tristeţile, dar și bucuriile vieţii de zi cu zi.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei