Mergi direct la conținut »
Experimentul excentric care a făcut lumea să râdă: lordul englez și demonstrația că "zboră caii"
Lifestyle Libertatea > Lifestyle > Experimentul excentric care a făcut lumea să râdă: lordul englez și demonstrația că "zboră caii"

Experimentul excentric care a făcut lumea să râdă: lordul englez și demonstrația că „zboră caii”

O dezbatere populară din 1872 a dus la o demonstrație neobișnuită și chiar la inventarea zoopraxiscopul, considerat primul proiector cinematografic. Totul a pornit din dorința fostului guvernator al statului California, Leland Stanford, care era convins că "și caii pot să zboare", de a arăta că are dreptate.

Experimentul inedit este relatat de jurnalistul Gazeta Sporturilor Cătălin Oprișan, în rubrica sa, unde „dezgroapă poveștile uitate ale arenelor”.

Stanford, omul care avea să dea naștere uneia dintre cele mai mari universități din lume, l-a angajat pe fotograful Eadweard J. Muybridge pentru a demonstra științific afirmația sa și anume că, în goana sa nebună, calul are toate cele patru picioare în aer.

Muybridge, care era cunoscut pentru „captuarea mișcării”, a acceptat provocarea. A reușit să ducă la bun sfârșit experimentul cu un singur negativ, dar și să arate că miliardarul Stanford nu se înșela.

Cum a realizat fotografia, cum au reacționat oamenii și cum a fost inventat zoopraxiscopul, citiți pe GSP.ro.

Close
Închide
  Close