Cuprins:
Ce este fagurele cu miere
Când o colonie de albine caută o casă, primul lucru pe care îl face este să construiască un fagure. Fagurele îndeplinește multiple funcții vitale pentru o colonie de albine. Este locul în care regina își depune ouăle, oferind un pătuț pentru albinele nenăscute. Acționează ca depozit pentru alimente – polen, miere si nectar – care sustine colonia. Structura de fagure devine, de asemenea, podeaua, tavanul, pereții și scările stupului, permițând albinelor să se deplaseze în spațiu, deoarece ele nu zboară în stup.
Albinele lucrătoare, care sunt toate femele, sunt singurele albine din stup cu o glandă care produce ceară.
Ceara de albine iese din acea glandă de pe burta lor sub forma unei plăci mici de ceară. Albinele formează un lanț, pentru a crea o schelă, astfel încât să poată începe să construiască fagurele, nu doar de sus în jos, ci și de la stânga la dreapta. Ele modelează ceara înmuiată în forme de cilindru și apoi încălzesc cilindrii pentru a-i conecta între ei. Când cilindrii se conectează, ei formează o linie dreaptă.
Fagurele cu miere este, așadar, o structură din ceară, făcută în mod natural de albine. Fagurele este format din celule mici, hexagonale. Aceste celule sunt umplute cu mierea proaspătă pe care albinele o produc.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a41b407ec59031aa08150903beefc52b.jpg)
Mierea din fagure se poate consuma ca atare și are un gust intens. Pe lângă faptul că e delicioasă, este și benefică pentru sănătate datorită enzimelor și substanțelor naturale pe care le conține.
După ce consumă mierea, unii oameni preferă să mestece ceara ca pe o gumă și apoi să o arunce sau, uneori, chiar să o înghită. Ceara are unele beneficii proprii, însă excesul poate fi dăunător pentru sănătate.
Fagurele crud nu este expus la nicio substanță chimică sau tehnici de prelucrare artificială și este în întregime comestibil. Deși poate părea ciudat să vezi pe cineva mâncând acest fagure cu miere direct dintr-un stup, aceasta este un răsfăț de zi cu zi în rândul apicultorilor.
Descoperă și Curiozități despre albine – lucruri pe care nu le știai despre viața albinelor
Fagure cu miere – beneficii
Fagurele și mierea neprocesată pot avea numeroase beneficii pentru sănătate, fiind bogate în antoxidanți și anumite enzime.
Bogat în nutrienți
Fagurele cu miere este bogat în carbohidrați și antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși vegetali benefici care susțin sănătatea, reduc inflamația și protejează corpul împotriva bolilor. Nivelurile lor pot fi de până la 4,3 ori mai mari în mierea brută decât în mierea procesată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_eed454e6740d0022e7c2f66559a68544.jpg)
Polifenolii sunt principalul tip de antioxidant al mierii. Cercetările sugerează că aceştia pot ajuta la reducerea riscului de diabet, demență, boli de inimă și chiar anumite tipuri de cancer.
Componenta principală din fagurele cu miere este mierea crudă, care oferă cantități mici de proteine, vitamine și minerale – dar este compusă din 95-99% zahăr și apă.
Deoarece nu a fost procesată, mierea crudă conține enzime precum glucozooxidaza, care conferă mierii proprietăți antimicrobiene și antibacteriene.
Astfel de enzime sunt distruse de încălzirea și filtrarea utilizate pentru a procesa mierea pe care noi o găsim în comerț.
Mai mult, este mai puțin probabil ca mierea crudă din fagure să fie combinată cu îndulcitori precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză și, de asemenea, tinde să conțină mai mulți antioxidanți decât mierea procesată.
Fagurele conține, de asemenea, ceară de albine, care oferă acizi grași benefici și alcooli sănătoși pentru inimă. Acești compuși pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.
Susține sănătatea inimii
Cercetările arată că acizii grași cu lanț lung și alcoolii găsiți în ceara de albine pot reduce nivelul crescut de colesterol din sânge, un factor de risc pentru bolile de inimă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_cb29514b84c07c3b20630244e3df83e1.jpg)
Alcoolii din ceară de albine pot ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău” cu până la 29%, în timp ce crește colesterolul „bun” HDL cu 8-15%.
Cu toate acestea, studiile au folosit niveluri ridicate de alcooli izolați derivați din ceara de albine, ceea ce face dificil de știut dacă cantitățile mici de ceară de albine din fagure ar produce aceleași efecte.
Un mic studiu a oferit participanților fie 70 de grame de zahăr, fie miere pe zi. După 30 de zile, cei din grupul cu miere și-au crescut colesterolul HDL „bun” cu 3,3% și și-au scăzut colesterolul LDL „rău” cu 5,8%.
În plus, antioxidanții din miere pot ajuta la dilatarea arterelor care duc la inimă. Acest lucru poate crește fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială, reducând potențial riscul de cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral
Poate reduce tusea la copii
Copiii sunt predispuși la infecții ale tractului respirator superior care pot provoca tuse. Cercetările sugerează că mierea poate ajuta la suprimarea acestei tuse.
Într-un studiu, consumul a jumătate de linguriță (2,5 ml) de miere de hrișcă cu 30 de minute înainte de culcare a fost mai eficient decât siropul pentru tuse în reducerea disconfortului cauzat de tuse la copii.
Grupul de copii cărora li s-a administrat miere de hrișcă a dormit, de asemenea, mai bine decât cei cărora li sa administrat sirop de tuse sau nimic.
Fagurele oferă probabil aceleași beneficii, deoarece este bogat în miere.
Totuși, este important de menționat faptul că mierea conține spori ai bacteriei C. botulinum, care pot dăuna copiilor foarte mici. Din acest motiv, mierea sau fagurele nu trebuie administrate copiilor sub 12 luni.
Poate proteja împotriva infecțiilor
Fagurele cu miere poate crește capacitatea corpului de a lupta împotriva anumitor bacterii și ciuperci.
Studiile de laborator arată că extractele de ceară de albine pot oferi protecție împotriva ciupercilor și bacteriilor care cauzează boli, inclusiv Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica și E. coli.
Mierea este cunoscută și pentru proprietățile sale antimicrobiene. Cercetările indică faptul că poate ajuta la protejarea intestinului împotriva parazitului intestinal Giardia lamblia.
Cu toate acestea, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma aceste efecte.
Poate susține funcția hepatica
Fagurele poate contribui, de asemenea, la un ficat mai sănătos.
În cadrul unui studiu, un amestec de alcooli din ceară de albine a fost administrat zilnic persoanelor cu boli hepatice. 48% dintre cei din grupul care a consumat ceară de albine au raportat o scădere a simptomelor – cum ar fi dureri abdominale, balonare și greață – față de doar 8% în grupul placebo.
Mai mult, funcția hepatică a revenit la normal la 28% dintre cei cărora li s-a administrat alcool de ceară de albine. În grupul placebo acest lucru nu s-a întâmplat la niciun participant.
Deși aceste rezultate par promițătoare, nu este clar cât de mult fagure ar trebui să consumăm pentru a obține aceleași beneficii, arată site-ul healthline.com.
Reglarea nivelului de zahăr din sânge
Deși mierea crește nivelul zahărului din sânge la fel ca și alte tipuri de zahăr, antioxidanții pe care îi conține pot ajuta la protejarea împotriva sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.
Cercetătorii au descoperit că mierea poate crește nivelul de adiponectină, un hormon care reduce inflamația și îmbunătățește procesul de reglare a zahărului din sânge. Există, de asemenea, dovezi că aportul zilnic de miere poate îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Deși mierea poate fi puțin mai bună decât zahărul rafinat pentru persoanele cu diabet, ar trebui consumată cu moderație.
De asemenea, este important de știut că unii producători diluează mierea cu sirop. Deși falsificarea mierii este ilegală în majoritatea țărilor, rămâne o problemă larg răspândită.
Fagure cu miere – riscuri și contraindicații
Fagurele cu miere este, în general, considerat sigur de mâncat.
Cu toate acestea, deoarece conține miere, este expus riscului de contaminare cu sporii de C. botulinum. Aceștia sunt deosebit de dăunători pentru femeile însărcinate și copiii sub 12 luni.
De asemenea, în unele cazuri, consumul de cantități mari de fagure poate provoca obstrucții ale stomacului. Pentru a minimiza riscul ca acest lucru să se întâmple, poate fi cel mai bine să evitați să mâncați cantități mari de fagure – sau pur și simplu să aruncați celulele din ceară.
În plus, persoanele cu alergii la veninul de albine sau polen ar trebui să fie precaute atunci când mănâncă fagure, deoarece poate provoca o reacție alergică.
În plus, în ciuda numeroaselor sale beneficii, minunatul fagure cu miere este foarte bogat în zahăr, așa că cel mai bine este să-l consumați cu moderație.
Sursă foto – Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_cd644ec730f5296414b02a20b031a622.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_7423b2ef4269f178d900595e8f09c85d.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4fe4cba32de061dc5191bece1f995653.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_829ee925c8c7870d17ff9dbc936aade6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5dab2c4e29daa244ed20009b69853b9e.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a01bde9cf515704cc35e473f17d5da22.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_fbe5a4a313315469e94bd1432c489787.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_79402434ee08ed9e6f791f91a0fecef8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_218ff3b62c5f1a56670e93477c10f7a3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_e2aee1ef33f834b3abd78c4b5ee94cf5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_ac3471e6929cc93539ca0d9ee2561459.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_465a99130118088f64d00a1050d36e1b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_cd32303e55b846b91f9981b822630f02.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_842386ba183ab48344bb4831c6bbf216.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_439ef289ea7183c2e15d74cec04a9046.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b9424f1cb3e4ab0f8649fa2d8c72bc1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_c2a32779e2401d28e47ac2637005e2c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_a2d8d99c88356ac74d0f35ff85334483.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_fc032146ae149d1eddbf68dbc02288b3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_1a8c8b1ccd1d3838f894fecb1974b937.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_d4d9e3435a4f22137b5eaaecd0914a0b.png)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.