În zilele festivalului, o stradă ”ponosită” din sectorul 2 al Capitalei se transformă și prinde viață. Prima seară a fost dedicată integral muzicii, iar artiștii ce au umplut scena cu acordurile lor au dat startul atmosferei de vacanță.
În a două zi Mătăsari a căpătat și culoare. De-o parte și de alta a străzii au fost expuse cărți, tablouri, dulciuri făcute în casă și câte și mai câte obiecte și mâncăruri. De la limonadă, mâncare sau sucuri până la bijuterii hand-made, haine vintage sau cărți. Multe dintre curțile oamenilor au fost tranformate în terase unde puteai să bei ceva rece sau în spații pentru ateliere și conferințe. Pentru cei mici au fost și ateliere de croitorie sau locuri unde puteau fi pictați pe fată, așa că ei au avut parte de o zi a copilului prelungită.
Dacă ”săpai” ceva mai adânc, descopereai că nu toate lucrurile se întâmplau în plină stradă, ci unele în locuri mai ascunse. Spre exemplu, într-o casă de pe Mătăsari, într-un subsol de maximum 6 metri pătrați, găseai niște actori tineri și talentați care jucau teatru. Anunțuri legate de spectacole nu erau de găsit pe nicăieri, dar din vorbă în vorbă circula informația cum că ceva mișto se întâmplă înăuntru. Și-așa a ajuns și la urechile noastre! Nu încăpeau acolo mai mult de 15 oameni, dar atmosfera era una intimă și te făcea să uiți de spațiu și timp.
Dintre activitățile desfășurate în curțile caselor a fost și cea numită „Prietenii geniale”. O serie de conferințe introduse pentru prima dată anul acesta. Ediția a 8a a Festivalului a venit sub semnul prieteniei, așadar la aceste conferințe, ce mai degrabă au fost niște discuții amicale între prieteni și public, au fost invitați femei și bărbați pe care îi leagă ceva autentic. Ei au împărtășit poveștile lor despre success, creativitate celor prezenți la eveniment.
Totuși, pentru cei neinteresați de activitățile de pe timp de zi, serile au adus …concertele! De la ora 19:00, și sâmbătă și duminică, strada răsuna în acordurile unor trupe care mai de care mai diferite și mai energice. Pe scenă au urcat FiRMA, Urma sau Omu Gnom, dar și unele mai tinere, cum ar fi DayDay, Kepler not Kopernicus, Aida și noi sau D-l Goe, care, cu siguranță, în câțiva ani vor fi cap de afiș la multe festivaluri din țară. Piesele lor nu au ajuns la atât de multe urechi prin intermediul radio-urilor sau promovării online, precum au făcut-o artiștii din zona comercială, dar în cadrul concertelor live strâng mereu un public larg.
Spre exemplu FiRMA, ce activează de mai bine de 15 ani pe scena alternative locală, a fost printre primele formații din România ce a adus publicului rock-ul alternativ. În timp, băieții din trupă și-au format o audiență a lor, dar, la Mătasari, în public erau atât oameni familiarizați cu muzica lor, cât și câțiva ce se aflau la concert pentru prima dată. Nimeni nu a stat cu telefoanele în aer, toată lumea a trăit live experiența concertelor, pentru că așa se simte cel mai bine muzica. A și plouat în ultima seară, dar asta nu i-a oprit nici pe artiști, nici pe cei din fața scenei să se distreze.
CITEȘTE ȘI