“Dacă până în 2009, în România erau vaccinate doar gravidele aflate la risc, este important ca în 2012 să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, vaccinul asigurându- le protecţia în faţa gripei nu doar lor, ci şi a nou-născutului”, a declarat Conf. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI “Prof. Dr. Matei Balş”. Acesta a fost unul dintre subiectele discutate zilele trecute la Forumul Naţional STOP GRIPA, un prim demers educaţional ce a reunit specialişti români şi străini, scopul fiind formularea unei opinii comune cu privire la necesitatea prevenirii gripei sezoniere prin vaccinare. “Prin acţiunile noastre ne dorim să aducem România la nivelul ţărilor dezvoltate în ceea ce priveşte cultura prevenţiei, pentru a putea scădea incidenţa bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Gripa este o afecţiune contagioasă, cu o frecvenţă anuală, iar formele ei de prezentare variază de la uşoare la severe. Uneori poate determina şi decese”, a declarat Dr. Oana Falup, medic primar pediatrie, Spitalul Clinic de Copii Braşov, preşedinta Asociaţiei Române Pro Imunizare.
Metodă de prevenţie
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doar în ţările dezvoltate, anual, se estimează un număr între 0,25-0,5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripă.
“Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenţie atunci când vorbim despre gripă. În perioada 2009 – 2010, toate ţările recomandau vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele în vârstă, mai ales pentru grupa de peste 65 de ani. Aceeaşi recomandare clară o regăsim pentru persoanele cu afecţiuni cronice – pulmonare, cardiovasculare, renale. Începând cu acest an, cel mai important grup ţintă pentru vaccinarea antigripală este reprezentat de femeile însărcinate. Urmează cei care activează în domeniul sanitar, copiii cu vârste între 6 – 59 luni, persoanele în vârstă şi tinerii care prezintă riscuri crescute”, a declarat Prof. Dr. David Fedson.
Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă). Toate vaccinurile gripale, indiferent de producător, respectă compoziţia recomandată de OMS.
Vaccinarea antigripală are o rată de protecţie între 70% – 90% în ceea pe priveşte apariţia bolii în rândul adulţilor