Osteoporoza sau “topirea ţesutului osos” apare atunci când echilibrul dintre formarea şi distrugerea osoasă e perturbat. Pierderea de os este progresivă şi deseori e lipsită de simptome până la apariţia primei fracturi. Cele mai predispuse la această afecţiune sunt persoanele care au această boală în istoricul familiei, cele care nu consumă lactate sau alimente bogate în calciu şi femeile care stau pe scaun mai mult de nouă ore pe zi.
Consumă broccoli, peşte gras, nuci şi cereale
“Aceste persoane prezintă un risc de fractură de şold cu 50% mai mare decât cele care stau doar 6 ore pe zi pe scaunul de la serviciu. Mai mult, şi carenţa de vitamina D, esenţială pentru oase, poate provoca osteoporoză. Boala poate fi prevenită însă printr-o alimentaţie echilibrată şi exerciţii fizice uşoare”, ne-a declarat dr. Laurenţiu Luca. Potrivit specialistului Puls, cele mai bogate surse de calciu sunt laptele, vitaminele şi mineralele. Vegetalele (broccoli) conţin, de asemenea, o cantitate importantă de calciu, la fel peştele (sardinele, hamsiile, somonul, macroul), nucile, cerealele, băuturile din soia şi unele margarine.
Cine poate prescrie tratamentul
Singurul care poate decide care e tratamentul potrivit pentru fiecare caz în parte este medicul specialist. Se folosesc mai multe medicamente, atât în scop preventiv, cât şi curativ. Printre tratamentele cu rol de prevenire a osteoporozei se numără estrogenul, alendronatul şi raloxifenul.
Primele semne
Iată câteva semne care pot indica predispoziţia la îmbolnăvire:
– te-ai ales cu o fractură după o cădere sau o lovire uşoară;
– ai făcut tratament cu tablete de cortizon mai mult de 3 luni;
– ai scăzut în înălţime cu mai mult de 3 cm;
– bei mult alcool;
– fumezi mai mult de un pachet de ţigări pe zi;
– ai adesea diaree;
– ai intrat la menopauză înainte de 45 de ani;
– ai dereglări şi ţi-a întârziat ciclul menstrual mai mult de 12 luni (în afara unei sarcini).
Ce analiză ar trebui să faci
Osteodensitometria cu raze DEXA este o investigaţie cu ajutorul căreia se măsoară densitatea osoasă, fiind eficientă atât în depistarea osteoporozei, cât şi a altor probleme ale ţesutului osos. Metoda foloseşte o cantitate de radiaţii de circa 30 de ori mai mică decât cea utilizată în timpul unei radiografii pulmonare. Potrivit dr. Luca, această analiză se face la recomandarea medicului de familie şi cu acordul unui specialist ortoped, internist, reumatolog sau endocrinolog, atunci când pacientul prezintă semne ale instalării unei afecţiuni osoase, dar şi în cazul femeilor aflate la menopauză, al bărbaţilor de peste 50 de ani fumători, suferinzi de boli cronice sau care au făcut tratament cu cortizon, precum şi în cazul copiilor, în perioada de creştere.
Unde poţi merge pentru investigaţii
Bucureşti – Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament “Dr. Victor Babeş” (tel. 021. 317.95.03); Centrul Medical Sanador (tel. 021.9699); Centrul de sănătate Pro Life (tel. 021.250.67.85); Medicover (tel. 021.310.16.99); Medsana (tel. 021.408.78.00); Medlife (tel. 021.209.40.30) Cluj-Napoca – Clinica Ortomed “Alex Bucur” (tel. 0264.592.230);
Braşov – Clinica Sante Vie (tel. 0368.446.050);
Iaşi – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe “Sfântul Spiridon” (tel. 0232.240.822);
Constanţa – Centrul de diagnostic şi tratament Euromedic.
Preţul unei osteodensiometrii variază între 70 şi 115 lei.