Vestitul Algocalmin, care a luat “cu mâna” durerile mai multor generaţii la rând, nu va mai fi accesibil suferinzilor. De luna viitoare, acesta împreună cu alte 13 medicamente nu se vor putea cumpăra decât cu reţetă de la medicul de familie.
Decizia Agenţiei Naţionale a Medicamentului de a rări consumul unor analgezice a fost luată din cauza substanţei active, metamizolul. Aceasta poate provoca, în timp, reducerea masivă a globulelor albe din sânge şi scăderea imunităţii organismului.
Şi «naturalele» sunt în pericol
Toate cele 14 medicamente derivate ale acestei substanţe vor fi scoase treptat, din februarie până în iulie, din regimul “la liber”, astfel încât până în vară nici unul nu se va mai elibera fără reţetă.
În acelaşi timp, de la 1 aprilie, am putea rămâne şi fără tratamentele naturale. O directivă a Uniunii Europene cere câte un certificat, al cărui cost se ridică şi la 100.000 de euro, pentru fiecare plantă folosită în compoziţia tratamentelor naturale. Asta înseamnă costuri noi pentru micii producători şi, astfel, o bună parte din ei ar putea să dispară. De asemenea, produsele fără avize, cum ar fi siropurile, tincturile sau extractele din plante vindecătoare nu vor mai putea fi vândute la plafar sau în farmacii.
Analgezicele puse pe lista neagră
1. Algoremin
2. Fabocalm
3. Metamizol
4. Solacium
5. Algiotop
6. Algoblock
7. Algocalmin
8. Algozone
9. Alindor
10. Metamizol Farmacon
11. Quarelin
12. Novocalm
13. Sintocalmin
14. Centralgin
Cu ce puteţi înlocui calmantele de pe reţetă
În cazul în care nu puteţi ajunge la medic pentru investigaţii, aveţi la îndemână câteva soluţii rapide. Iată ce ne recomandă dr. Alina Nedelcu (foto), specialist medicină de familie:
√ Pentru durerile de cap, de dinţi sau menstruale puteţi folosi Ibuprofen, Nurofen, Paracetamol sau Ketonal. Ultimul trebuie însă luat cu moderaţie, pentru că e foarte puternic.
√ Pentru o nevralgie intercostală sau pentru durerile reumatice puteţi lua Diclofenac.
√ În cazul unei dischinezii biliare sau al unei colici renale puteţi lua No-spa.