Cantitatea necesară de coenzima Q10 este produsă de organismul nostru în primii 25-30 de ani de viaţă, după care secreţia scade, în paralel cu procesul de îmbătrânire. Multe dintre efectele trecerii anilor sunt accentuate de lipsa cţzimei Q10, care are proprietatea de a inactiva radicalii liberi responsabili de distrugerile celulare.
Chiar dacă coenzima Q10 este conţinută de multe suplimente alimentare, specialiştii recomandă ca necesarul de antioxidant să fie luat din alimente. Peştele gras (în special macroul şi sardinele), carnea de vită, organele (inimă, ficat, rinichi), ouăle, uleiul de soia şi arahidele sunt bogate în această substanţă. Din păcate, prin procesarea termică a alimentelor, coenzima Q10 este inactivată, aşa că acestea trebuie consumate crude, uscate sau murate. În cazul îmbătrânirii pielii, sunt eficiente cremele care conţin această cţnzimă, pentru a încetini maturarea celulelor epiteliale.
Tratează insuficienţa cardiacă
Studii recente arată că antioxidantul aduce numeroase beneficii sănătăţii noastre:
✔ Protejează arterele. coenzima Q10 încetineşte deteriorarea arterelor şi previne apariţia atacurilor de cord şi a accidentelor cerebrale.
✔ Combate bolile cardiovasculare. Cercetătorii Universităţii din Austin, Texas, au constatat că trei sferturi dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă dau semne de ameliorarea a bolii, dacă odată cu terapia standard li se administrează, zilnic, 100 mg de coenzima Q10.
✔ Reduce tensiunea arterială. O cantitate medie de 225 mg de coenzima Q10 poate reduce tensiunea arterială cu până la 85%, arată studiile în domeniu.
✔ Întăreşte sistemul imunitar. Imunoglobulina G, principalul anticorp din sânge, a crescut semnificativ în cazul pacienţilor care au luat câte 60 mg de cţnzimă zilnic. Creşterea a avut loc de obicei la două- trei luni de la începerea tratamentului.
Alte afecţiuni asupra cărora acţionează
✔ Epilepsie
✔ Leucemie
✔ Dureri musculare
✔ Gingivită
✔ Plăgi (vindecare)
✔ Senilitate (preventiv)
✔ Cancer de colon
✔ Parodontoză