MENIU CAUTĂ

PORȚIA DE CARTE De data aceasta, Libertatea vă propune două volume care vă vor pune pe gânduri, în direcții total diferite

Distribuie

Zbor de noapte. Pilot de război. Pământ al oamenilor (Antoine de Saint-Exupery)

Scrierile lui Saint-Exupery survolează parcă natura umană din înaltul cerului. El însuși pilot de recunoaștere al armatei franceze, Antoine de Saint-Exupery trece, prin cuvintele sale despre prăbușiri și redescoperiri de depresia care i-a dat târcoale, cu întreruperi, în ultima perioadă a vieții sale. Cele trei romane strânse într-o singură carte fac parte din perioade felurite scriitoricești ale autorului, dar toate vorbesc despre revelațiile venite din suflet atunci când omul acestui suflet se află în criză.

Căderea în deșert, evocată în Pământ al oamenilor, cu amenințarea iminentă a morții prin însetare, a fost trăită pe pielea sa de Saint-Exupery la sfârșitul anului 1935. A supraviețuit miraculos, alături de navigatorul său, au experimentat halucinații și o salvare providențială. Toate acestea sunt transpuse în rânduri scrise, cu emoție și har. E vorba despre aventurile incredibile ale aviatorilor de odinioară care pot să simtă atât de departe încât ne transmit și nou aceleași senzații, în alt secol, în altă viață.

CIA, KGB, Securitatea – legături secrete (Jakob van Eriksson)

Din colecția Secolul XX – 20 de mistere esențiale, aceasta este una dintre cele mai interesante volume. Conexiuni poate bănuite, dar niciodată rostite, există între marile servicii secrete ale lumii și sunt expuse pe alocuri halucinant, cu mențiunea că uneori nici măcar președinții unor mari națiuni cu activitate însemnată în spionaj nu cunosc dedesubturile și încrengăturile acestor legături.

Autorul urmărește consecințele pe care diverse acțiuni ale marilor servicii de intelligence le-au avut, în secolul trecut, asupra României, cum jocurile de atunci au conturat mare parte din lucrurile întâmplate astăzi și cum acel fenomen numit ”butterfly effect” dăinuie mult timp după ce lumea crede că a încetat.

Cartea electrizantă a lui Jakob van Eriksson prezintă scenarii spectaculoase despre felul în care mersul lumii e dictată la un nivel tainic, în interese care nu trebuie înțelese de oamenii de rând. O lectură fascinantă, la marginea controversei, care merită atenția cititorului, măcar de dragul diversității.

Comentarii