Ce se întâmplă cu o persoană când leșină

Leșinul poate fi cauzat, de asemenea, de o problemă medicală mai gravă. Inconștiența este o stare anormală în care o persoană nu este alertă și nu răspunde pe deplin la ceea ce o înconjoară.

Spre deosebire de momentul în care o persoană doarme, cineva care a leșinat și este inconștient nu poate tuși, nu-și poate curăța gâtul și nici nu poate întoarce capul dacă se află în dificultate. 

Atunci când este inconștientă, o persoană este în pericol de sufocare, ceea ce face foarte importantă menținerea căilor respiratorii libere în timp ce se așteaptă îngrijiri medicale.

Ghid de prim-ajutor în caz de leșin

În caz de leșin, încearcă următoarele măsuri de autoîngrijire:

Dacă este posibil, încearcă să împiedici o persoană care leșină să se lovească de pământ.

Așază persoana pe sol, cu fața în sus, și ridică-i picioarele cu 8-12 centimetri.

Slăbește orice îmbrăcăminte foarte strânsă pe corp.

Aplică o compresă rece și umedă pe fruntea persoanei.

Împiedică persoana să se ridice în picioare până la recuperarea completă.

Dacă persoana vomită în timp ce este inconștientă, întoarce-o rapid pentru a permite scurgerea lichidului, protejând în același timp căile respiratorii ale persoanei.

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

Nu încerca să dai nimic pe gură unei persoane inconștiente.

Nu scutura și nu pălmui o persoană care a leșinat pentru a încerca să o faci să-și recapete conștiența.

Dacă persoana a fost rănită în timp ce a leșinat, acordă primul ajutor pentru orice leziuni (de exemplu, lovituri, vânătăi sau tăieturi) în mod corespunzător. Sângerarea trebuie oprită prin presiune directă.

Pentru a reduce riscurile de a leșina din nou, nu ridica persoana prea repede. Dacă persoana nu își recapătă conștiența în decurs de un minut, sună la 112.

Verifică dacă respiră. Dacă persoana nu respiră, începe resuscitarea cardio-respiratorie. Sună la 112. Continuă resuscitarea cardio-respiratorie până la sosirea ajutoarelor sau până când persoana începe să respire.

Ce este leșinul

Leșinul este un scurt episod de inconștiență cauzat de o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Cea mai probabilă cauză a acestei scăderi bruște va fi fie o modificare a vaselor de sânge, fie bătăile inimii în sine.

Vasele de sânge își ajustează continuu lățimea pentru a asigura o tensiune arterială constantă. De exemplu, vasele se contractă (se strâng) atunci când ne ridicăm în picioare pentru a contracara efectele gravitației. 

„Rușii și-au doborât propriul avion”. O aeronavă militară rusă s-a prăbușit în Crimeea. Imagini cu momentul în care avionul cade în mare- VIDEO
Recomandări
„Rușii și-au doborât propriul avion”. O aeronavă militară rusă s-a prăbușit în Crimeea. Imagini cu momentul în care avionul cade în mare- VIDEO

Tensiunea arterială scăzută temporară poate fi cauzată de diverse evenimente care determină vasele de sânge să se dilate (extindă), inclusiv căldura extremă, stresul emoțional sau durerea. Lipsa sângelui la nivelul creierului provoacă pierderea conștienței.

Cele mai multe leșinuri vor trece rapid și nu vor fi grave. De obicei, un episod de leșin va dura doar câteva secunde, deși va face ca persoana să se simtă rău, iar recuperarea poate dura câteva minute. Dacă o persoană nu își revine rapid, solicită întotdeauna asistență medicală urgentă.

Persoanele care sunt predispuse la leșin

Persoanele cu următoarele afecțiuni medicale prezintă un risc crescut de leșin:

  • Nivel scăzut de zahăr în sânge (hipoglicemie)
  • Anemie
  • Orice afecțiune în care există o pierdere rapidă de sânge, cum ar fi din cauza unei hemoragii interne
  • Probleme cardiace și circulatorii
  • Insolație sau epuizare din cauza căldurii
  • Tulburări de alimentație (de exemplu, anorexie și bulimie)
  • Sindromul de șoc toxic

În plus, cei care stau mult timp într-un loc, în special în condiții de căldură mare, sunt predispuși la leșin. 

Mai mult, leșinul poate fi cauzat de anxietate (de exemplu, stres sau spaimă bruscă), durere severă, schimbarea bruscă a poziției corpului (de exemplu, ridicarea prea rapidă în picioare) și anumite medicamente.

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

Semne și simptome

O persoană care leșină are adesea amețeli, greață, slăbiciune și/sau vedere încețoșată înainte de a-și pierde conștiența și poate avea pielea rece, umedă și palidă. Persoana poate fi dezorientată, incoerentă, nemișcată și tăcută.

Când trebuie să soliciți asistență medicală

Dacă persoana nu își recapătă rapid conștiența (de exemplu, în 5 minute), este în vârstă sau are o problemă medicală, apelează serviciile medicale de urgență. Cu toate acestea, indiferent de situație, atunci când o persoană leșină ar trebui să suni la ambulanță sau persoana ar trebui dusă la spital pentru investigații amănunțite.

Deși nu este tipic, leșinul poate fi un semn de boală gravă, așa că solicitați tratament unui profesionist din domeniul medical pentru a determina cauza și a oferi un tratament adecvat.

Simptomele de leșin

Simptomele unui leșin includ:

  • Amețeală
  • O față palidă
  • Transpirație
  • Anxietate crescută și neliniște
  • Greață
  • Colaps
  • Inconștiență timp de câteva secunde
  • Revenire completă după câteva minute.

Ocazional, un colaps poate fi cauzat de un eveniment mai grav, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tulburare a ritmului cardiac normal. 

Un leșin ar putea să spună că ceva nu este în regulă și o examinare suplimentară este uneori importantă.

Dacă o persoană se plânge de lipsă de aer, dureri în piept sau palpitații, sau dacă pulsul este mai rapid sau mai lent decât era de așteptat, persoana trebuie să consulte un medic. În mod similar, vorbirea greoaie, căderea feței sau slăbiciunea oricărui membru sunt semne ale unei probleme grave.

Cauzele scăderii tensiunii arteriale

O scădere temporară a tensiunii arteriale poate fi cauzată de diferiți factori, inclusiv:

  • Statul prelungit în picioare
  • Căldura extremă, care împinge sângele departe de sistemul circulator principal și în vasele de la nivelul pielii
  • Suferința emoțională
  • Durere severă
  • Vederea sângelui
  • Vederea unui ac hipodermic
  • Alte evenimente pe care o persoană le poate considera angoasante.

Ce trebuie să faci dacă simți că leșini

Dacă este posibil, întinde-te și ridică picioarele. Acest lucru poate preveni pierderea conștienței. Aerul proaspăt poate ajuta, de asemenea, mai ales dacă ți-e cald. Dacă nu este posibil să te întinzi, pune-ți capul cât mai jos posibil față de corp.

Dacă leșini, rămâi întins timp de zece minute. Ridică-te încet atunci când te simți mai bine.

Hipotensiunea și leșinul

Tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) este o afecțiune caracterizată de o tensiune arterială mai mică decât cea normală sau obișnuită pentru persoana respectivă.

Hipotensiunea poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv boli de inimă și ritmuri cardiace anormale, unele infecții, deshidratare și medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau anumite afecțiuni cardiace. 

Tensiunea arterială scăzută poate fi cauzată, de asemenea, de o afecțiune rară a glandelor suprarenale numită boala Addison. 

Leșinurile frecvente sau senzațiile de amețeală trebuie să fie investigate medical pentru a se verifica dacă există cauze subiacente.

Hipotensiunea arterială ortostatică

Vasele de sânge răspund la gravitație prin constricție (strângere). Acest lucru crește sau menține tensiunea arterială atunci când ne ridicăm din poziția șezând sau culcat.

Hipotensiunea ortostatică înseamnă că vasele de sânge nu se adaptează la poziția în picioare, ci permit scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate declanșa un episod de leșin. 

Din acest motiv, unele persoane, în special cele în vârstă sau cele care iau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să se ridice din poziția așezată sau întinsă în pat încet. Acest lucru ajută la prevenirea leșinului după schimbări bruște de poziție.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce este o ecografie!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Crisstyna13   •   13.02.2024, 12:35

Acest lucru era bine învățat încă din școală

Costica2023   •   08.01.2024, 09:11

un articol interesant si util

Nicoleta1807   •   18.11.2023, 07:44

Un articol foarte interesant

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Știrileprotv.ro
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"M-a înșelat. Mi-a luat casa!" Administratora unui bloc din Capitală, înjunghiată până la moarte de un vecin. Un martor a povestit șocat filmul crimei
Observatornews.ro
"M-a înșelat. Mi-a luat casa!" Administratora unui bloc din Capitală, înjunghiată până la moarte de un vecin. Un martor a povestit șocat filmul crimei
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI