Și cum ”paza bună trece primejdia rea”, modalitatea cea mai bună de a ne proteja de greșelile inerente pe care le poate face oricare dintre noi atunci când își exercită profesia este încheierea unei asigurări de răspundere profesională. Cunoscută și sub denumirea de asigurare de malpraxis, o astfel de poliță oferă siguranța că profesionalismul și munca noastră nu pot fi puse sub semnul întrebării, pentru că despăgubește orice prejudiciu profesional produs din varii motive.
”Dacă analizăm cererile venite din zona corporate, descoperim câteva tendințe interesante. Cererile de asigurări IT&C și răspundere profesională vor continua să crească în acest an, cel mai probabil pe fondul accelerării digitalizării și al nevoilor de limitare a riscului de atac cibernetic. Vor crește foarte mult cererile de polițe de asigurare de garanții și cele de asigurări pentru construcții-montaj din industria construcțiilor. În opinia noastră, vor crește și cererile de produse de asigurare venite din industria farmaceutică, dar și din cea de bunuri și produse alimentare (FMCG – n.n.)”, spune Alexandra Durbacă, director executiv Leader Team Broker.
Cine poate încheia o asigurare de răspundere profesională
Asigurarea de răspunderea profesională se adresează persoanelor fizice autorizate sau persoanelor juridice care activează în anumite profesii. În România, există mai multe domenii de activitate în care încheierea unei asigurări de răspundere profesională este reglementată prin lege, aceasta fiind obligatorie.
În această categorie intră profesioniștii din zona proiectării și construcțiilor de clădiri (arhitecți, proiectanți, experți tehnici), cei din zona juridică (avocați, notari, administratori judiciari, mediatori, executori judecătorești), cei din domeniul financiar (contabili, experți contabili, auditori financiari, consultanți fiscali), specialiștii din zona IT, personalul medical (medici, asistenți medivali, farmaciști), specialiștii din asigurări (agenți și brokeri de asigurare) și traducătorii.
Pentru toate aceste categorii profesionale, asigurarea de răspundere profesională nu este opțională, această fiind impusă prin lege sau de organizațiile profesionale din branșa respectivă, ca o condiție pentru obținerea sau reînnoirea autorizației sau a certificatului profesional.
De asemenea, încheierea unei polițe de răspundere profesională este obligatorie și în cazul managerilor de societăți comerciale pe acțiuni, dar pentru că legea nu prevede sancțiuni, puțini cumpără o astfel de asigurare. În cazul managerilor, o asigurare de răspundere profesională acoperă prejudiciile aduse terților ca urmare a neglijenței sau erorilor pe care aceștia le fac în timpul mandatului de conducere.
Nu doar categoriile amintite mai sus pot încheia o poliță de răspundere profesională, ci orice persoană care vrea să se asigure din punct de vedere profesional o poate face. Mai ales în contextul în care multe persoane activează în regim de freelancing sau de colaborare pe perioadă determinată, o astfel de asigurare este soluția potrivită pentru a se pune la adăpost de posibile erori care pot produce pagube beneficiarilor.
Ce acoperă asigurarea de răspundere profesională
O poliță de răspundere profesională este benefică atât pentru client, cât și pentru cel care prestează serviciile, pentru că oferă protecție financiară în cazul neglijențelor în exercitarea profesiei. De exemplu, dacă cel care are o astfel de asigurare este nevoit să plătească despăgubiri unui client, polița acoperă atât plata prejudiciului, cât și a cheltuielilor conexe.
Tipuri de asigurări de răspundere profesională oferite de Leader Team Broker:
- Răspundere profesională a tuturor meseriilor (Professional liability sau professional indemnity);
- Răspunderi contractuale pentru erori și omisiuni (Errors and Omissions);
- Răspunderea companiilor IT;
- Răspundere civilă faţă de terţi;
- Răspunderea producătorului;
- Răspunderea angajatorului faţă de angajaţi;
- Răspunderea chiriaşului faţă de proprietar;
- Răspunderea avocaților;
- Răspunderea arhitecților;
- Răspunderea medicilor, farmaciștilor;
- Răspunderea clinicilor medicale;
- Răspunderea directorilor și a managerilor;
- Răspunderea constructorilor (CAR);
- Răspunderea transportatorilor;
- Răspunderea companiilor de transport, expediţii, logistică și depozitare;
- Răspundere cyber risk;
- Răspundere cyber crime.