Refluxul gastroesofagian apare atunci când conținutul stomacului se întoarce înapoi în esofag, asta datorită faptului că sfincterul esofagian se deschide întâmplător. 

Atunci când obiceiurile alimentare moderne nu sunt cele mai sănătoase, iar mâncarurile grele predomină în meniul tău,  creșterea în greutate și obezitatea  sunt principalii factori care îți afectează sănătatea, și aproape trei din zece persoane din întreaga lume suferă de acestă afecțiune.

Refluxul gastric, denumit în mod obișnuit sau popular “arsuri la stomac” sau indigestie, se manifestă deseori ca o durere la nivelul stomacului sau în spatele sternului și este adesea cuplată cu regurgitarea.

Există diferite tipuri de boală gastro-esofagiană, deoarece refluxul este cunoscut clinic și variază în ceea ce privește gradul de deteriorare a căptușelii interioare a esofagului și nivelul de durere experimentat.

Practic, după ce alimentele sunt mestecate și înghițite acestea trec prin esofag – tubul care face legătura între gură și stomac. La această trecere se află poziționat sfincterul esofagian-care este asemănător unei valve. Acesta ajută ca alimentele să nu se mai întoarcă înapoi și să-și urmeze traseul spre stomac.

Cauzele refluxului gastro-esofagian

Când sfincterul este slab sau există o presiune crescută în stomac, acidul poate curge înapoi în esofag. Acest lucru este adesea adus de alimente picante sau acide , băutură, alcool și supraalimentare.

Acidul din stomac irită esofagul, care este căptușit cu țesut foarte sensibil, dens vascularizat cu terminații nervoase senzoriale.

La persoanele sănătoase, acești nervi senzoriali trimit semnale creierului alertându-ne cu privire la potențialele daune, provocând reflexe automate,  cum ar fi tusea și contracțiile esofagului. Acest lucru va duce la creștea producției de salivă pentru a neutraliza acidul și pentru a proteja esofagul.

Complicaţiile refluxului gastro-esofagian

La persoanele cu un sfincter slab sau o boală subiacentă, cum ar fi o hernie sau aciditate crescută a stomacului, fluxul de acid prelungit și repetitiv poate deteriora căptușeala lumenului esofagian.

Ca urmare, nervii senzoriali devin, de asemenea, deteriorați, suferind modificări care îi fac anormal de sensibili și mărind semnalele de durere trimise creierului. Această hipersensibilitate este de obicei temporară, dar în unele cazuri poate fi permanentă.

Dacă este permanentă, sensibilitatea poate declanșa modificări în căile de „durere” ale măduvei spinării, făcându-le să răspundă anormal la intrarea pe care o primesc. Dacă aceste căi ale măduvei spinării sunt modificate, durerea de reflux gastric poate deveni cronică și pacientul poate simți durere ca răspuns la stimuli în mod normal nedureroși sau chiar în absența refluxului acid.

Transferul de sensibilitate de la nervi senzoriali la căile măduvei spinării este, de asemenea, gândit pentru a sta la baza unora dintre cele mai confuze simptome de durere pe termen lung de reflux gastric.

Boala de reflux gastric netratată corespunzător poate duce la apariția  afecțiunilor la nivelul gâtului dar se poate declanșa  chiar un episod astmatic.

Tratamentul refluxului gastro-esofagian

Antiacidele fără prescripție medicală oferă o ușurare imediată, dar numai pe termen scurt. Ele funcționează prin neutralizarea acidității stomacului sau formarea unui strat protector pe partea de sus a conținutului stomacului – sau pe căptușeala interioară a esofagului.

Terapii prescrise pentru suferinzi de reflux gastric cronic sunt în primul rând menite să reducă aciditatea stomacului, în scopul de a preveni deteriorarea continuă a mucoasei esofagiene. Acest lucru permite țesutului deteriorat să se vindece, și se asigură că terminațiile nervoase nu devin sensibile.

Antiacidele oferă un remediu imediat însă pe termen scurt, prin naturalizarea acidității stomacale. 

Ca atare, este important să se identifice și să se înțeleagă funcționarea acestor nervi senzoriali specializați și căile măduvei spinării care transmit informații despre durere. 

Acest lucru este esențial pentru înțelegerea noastră ceea ce cauzează durerea de reflux gastric și poate explica ce fel de terapie trebuie aplicată. De asemenea, ne va permite să îmbunătățim modalitățile de terapie, fiind dezvoltate tratamente alternative care vizează corectarea sensibilității nervilor senzoriali deteriorați.

Este important de menționat că orice tratament trebuie însoțit de un regim alimentar adecvat.

Dieta este unul din factorii care pot să influiențeze în bine tratamentul recomandat de medic.Asadar nu numai pe parcursul tratamentului dar și după ar fi de recomandat să aveți o dietă echilibrată, pentru a preveni reapariția simptomelor.

10 sfaturi pentru a ajuta la prevenirea simptomelor de reflux gastric esofagian:

1.Atingeți și mențineți o greutate sănătoasă.

2.Mănâncați mese mici, frecvente, mai degrabă decât cantități mari. Ideal ar fi să împărțții porțiile și să aveți mai multe mese pe zi, dar în cantități mai mici.

3.Reduceți grăsimea prin scăderea cantității de unt, uleiuri, sosuri pentru salate, sos, carne grasă și produse lactate pline de grăsimi, ar fi smântână, brânza și laptele integral.

4.Stați în poziție verticală în timp ce mâncați și rămâneți în poziție verticală (așezat sau în picioare) timp de 45 până la 60 de minute după aceea.

5.Evitați să mâncați înainte de culcare. Așteptați cel puțin trei ore după masă pentru a merge la culcare.

6.Încercați să nu purtați haine strânse în zona burții. 

Când dormiți, încercați să dormiți cu capul mai sus decât poziția corpului. 

7.Pe cât posibil, reduceți numărul de țigări fumate sau renunțați la fumat

8.Medicul vă va prescrie medicamente pentru reducerea acidului. Nu vă administrați singur medicamente.Urmați regulile impuse de medic și adaptați dieta.

9.Fiți atent la posibilele alimente declanșatoare. (le puteți nota)

Ce alimente ar fi de evitat dacă suferi de reflux gastric?

Ajustarea dietei și a obiceiurilor alimentare joacă un rol esențial în controlul simptomelor refluxului gastric.

Mulți oameni se plâng de senzația de arsuri la stomac de la:

-Alimente picante.

-Alimente prăjite.

-Alimente grase (inclusiv lactate).

-Ciocolată.

-Sosuri de roșii.

-Usturoi și ceapă.

-Alcool, cafea și băuturi carbogazoase.

-Citrice.

Păstrați o evidență a alimentelor declanșatoare care vă dau probleme. 

Discutați cu medicul pentru a obține ajutor în acest sens. Desemenea el vă va consilia despre cum să notați în jurnal alimentele care vă declanșează aceste probleme, și de câte ori pe zi ar trebui să mănâncați precum și ce cantități ar fi potrivite.

Când ar trebui să mă prezint la medic?

Dacă aveți reflux acid / arsuri la stomac mai mult de două ori pe săptămână pe o perioadă de câteva săptămâni.

In cazul în care după tratament, refluxul gastroesofagian continuă, se recomandă  din nou o vizită la cabinet pentru teste mai amănunțite care vor avea ca scop îmbunătățirea  stării dumneavoastră de sănătate.

Clinica PhysioMedica din Cluj-Napoca vine în ajutorul dumneavoastră cu o echipă de medici specialiști care oferă consultații specializate în scopul determinării unui diagnostic corect și planuri de tratament eficiente, laborios gândite care să vă aducă curând, sănatatea mult visată.

Printre serviciile clinicii Physiomedica se numără:  

cardiologie cluj 

ortopedie 

medicină internă

fizioterapie 

kinetoterapie cluj

pediatrie 

Calea Florești 2B, Cluj-Napoca 

Telefon programări: 0364 642 124 0775321275

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Playtech.ro
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Observatornews.ro
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Știrileprotv.ro
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)