În lumea de astăzi, niciun întreprinzător nu își poate permite să renunțe la prezența online. Dar ce ar trebui să faceți dacă nu aveți abilitățile de programare necesare pentru a crea un site? Această problemă poate fi rezolvată de un sistem de administrare a conținutului (CMS – Content Management System). Odată instalat, puteți utiliza acest sistem pentru a crea, proiecta și administra un website fără a avea nevoie de cunoștințe HTML aprofundate. Unul dintre cele mai populare sisteme CMS este WordPress. În acest articol, vom explica cum să creați un site web utilizând WordPress, astfel încât să puteți beneficia de avantajele CMS-ului.
Listă de verificare pentru crearea unui site web cu WordPress
Pentru a crea un site cu WordPress, trebuie ţinut cont de o serie de lucruri. Utilizați următoarea listă de verificare drept ghid pentru a vă asigura că nu uitați de niciunul dintre ele:
1. Instalați programul CMS
Fie optând pentru pachete WordPress în care fișierele necesare au fost deja depuse pe server, cum ar fi găzduirea WordPress de la IONOS sau administrând instalarea personal (utilizatorul efectuează instalarea completă). În acest caz, aveți nevoie de găzduire web, acces FTP, un domeniu și descărcați cea mai recentă versiune de WordPress. Acest ghid de instalare WordPress vă va ajuta în acest proces.
2. Editați configurația generală
Mai întâi, ar trebui să ajustați setările generale pentru pagina dvs. de pornire WordPress. Pentru început, puteți introduce „Titlul site-ului” (dacă nu ați făcut deja acest lucru în timpul procesului de instalare), precum și „Subtitlul”. Acestea sunt practic panourile publicitare pentru website-ul dvs.: browser-ele și motoarele de căutare accesează aceste date pentru a direcționa utilizatorii către site-ul dvs. Prin urmare, ar trebui să acordați ceva mai mult timp alegerii numelui, dar nu vă faceți griji, puteți schimba conținutul acestor câmpuri oricând.
Puteți configura WordPress și site-ul dvs. în secțiunea Panoului de Setări.
În plus, puteți modifica și setările regionale– fusul orar, limba, formatul datei și orei. Este posibil,de asemenea, să modificați setările de citire și scriere. Primele sunt, de obicei, importante doar dacă aveți deja un plan detaliat pentru fluxul de lucru. Cu toate acestea, setările de citire determină modul în care sunt afișate și citite postările dvs. de către vizitatorii site-ului.
3. Editați setările de conținut
Pentru aceasta, faceți ajustări la setările relevante de citire și scriere. Stabiliți dacă utilizatorii pot comenta postări și dacă aceste comentarii necesită o aprobare prealabilă înainte de publicare și activarea ping-urilor și pingback-urilor.
Înainte de a părăsi secțiunea Setări, configurați permalink-urile. Un link permanent este caracterizat prin faptul că aceeași adresă URL duce întotdeauna spre același articol (ceea ce nu se întâmplă în cazul URL-urilor dinamice). Permalink-urile standardizează linkurile către articolele dvs. și garantează faptul că conținutul dvs. va fi accesibil la această adresă și că linkurile de pe alte site-uri nu se vor pierde. Puteți utiliza,de asemenea, „speaking URLs” datorită cărora numele articolului devine parte a adresei de internet, ceea ce este mai bine pentru utilizatori și motoarele de căutare.
4. Distribuiți rolurile și permisiunile
După instalare, dețineți poziția de administrator în mod implicit. În calitate de administrator, aveți opțiunea de a adăuga noi utilizatori și de a administra privilegii. Dacă proiectul dvs. este administrat de mai mulți utilizatori, setați cine o poate face.
Panoul vă permite să administrați și să adăugați utilizatori noi.
Observație!
Utilizând plugin-uri, puteți atribui și crea alte roluri în backend-ul website-ului. Plugin-ul WooCommerce face posibilă atribuirea rolurilor de „Shop Manager” și „Client” diferiților utilizatori.
5. Instalarea temelor
Alegerea temei dvs. va determina aspectul site-ului și prezentarea conținutului front-end. Temele pot fi create de WordPress sau de o terță parte (gratuit și contra plată). Adaptați-le de fiecare dată. Pentru aceasta, puteți utiliza personalizatorul. Verificați,de asemenea, dacă designul este receptiv și utilizați widget-uri, dacă este necesar.
Puteți utiliza opțiunea de meniu „Design” pentru a instala și personaliza temele.
Pe lângă temele furnizate de WordPress, există nenumărate alte teme disponibile de la alți furnizori. Cel mai simplu mod de a găsi și instala noi șabloane de design este să selectați „Add New Theme” în meniu. Această opțiune oferă acces la baza de date WordPress.org unde puteți filtra temele disponibile după funcție sau designul coloristic sau puteți căuta direct o temă specifică. Multe alte platforme de internet oferă teme disponibile pentru descărcare. Sursele de „teme premium” care merită menționate sunt Themeforest, TemplateMonster și multe altele.
Observație!
Unele teme vor necesita plugin-uri suplimentare pentru a funcționa, totuși veți fi informat despre acest lucru în timpul instalării temei.
6. Definiți structura meniului
Definirea structurii de meniu va facilita navigarea utilizatorilor și va afișa linkuri sau anumite categorii de publicații pe pagini statice.
Puteți ajuta vizitatorii să navigheze pe site-ul dvs. WordPress cu ajutorul unor meniuri bine organizate.
7. Instalați plugin-uri
Plugin-urile adaugă funcții suplimentare site-ului dvs. WordPress. Sub opțiunea de meniu „Plugins” veți găsi o varietate de extensii. Askimet Anti-Spam este preinstalat. Acest plugin ajută la păstrarea zonei de comentarii a postărilor dvs. liberă de publicitate nedorită. Alte module pot fi instalate la fel ca și temele. Sub „Install” puteți adăuga plugin-uri din baza de date oficială și puteți instala, de asemenea, manual fișiere descărcate.
Plugin-urile îmbunătățesc funcționalitatea website-urilor dvs.
Observație!
Unele plugin-uri (cum ar fi temele) sunt disponibile contra plată. Asigurați-vă întotdeauna că nu există plugin-uri alternative gratuite care îndeplinesc aceeași funcție înainte de a plăti pentru unul.
8. Creați pagini web individuale
WordPress diferențiază între postări și pagini, deși ambele se bazează pe conținut. În timp ce postările sunt aranjate cronologic, paginile se comportă static. Exemple tipice de pagini într-un blog sunt „About”, paginile de contact și paginile de titlu. Blogurile convenționale WordPress conțin de obicei mult mai multe postări decât pagini. Cu toate acestea, după cum s-a menționat anterior, puteți crea pagini web statice folosind și WordPress. Aceste pagini au apoi o prioritate mult mai mare.
Paginile pot fi personalizate folosind editorul.
9. Publicați postări
Este important să atribuiți categorii și etichete adecvate postărilor, astfel încât utilizatorii să le poată găsi cu ușurință.
Puteți să ancorați postări importante pe pagina de pornire a blogului.
10. Utilizați biblioteca media
Puteți utiliza biblioteca media pentru a stoca imagini, videoclipuri și fișiere audio pe care le puteți utiliza în postări și pagini. Imaginile pot fi însoțite, de asemenea, de un text alternativ care descrie pe scurt conținutul. Pe lângă faptul că sunt esențiale în SEO, textele alternative servesc pentru a oferi o mai mare accesibilitate site-ului.
Încărcați fișiere multimedia în Media Library pentru a le utiliza mai târziu în postări.
Crearea unui conținut adecvat
Tipul de conținut potrivit pentru site-ul dvs. WordPress depinde în mare măsură de grupul dvs. țintă și de efectul pe care doriți să îl obțineți. Publicul dvs. dorește mai multe informații despre un anumit subiect? Sau încercați să împărtășiți informații specifice despre firma dvs.? Încercați să priviți lucrurile din perspectiva vizitatorilor dvs. sau cereți părerea prietenilor și cunoscuților. Cu toate acestea, indiferent de ceea ce scrieți, unele reguli se aplică în mod egal tuturor textelor de pe website-uri.
Operarea WordPress
Acum că ați învățat cum să creați un site web cu WordPress, este timpul să aflați despre întreținerea și backup-ul site-ului dvs. web.
Relevanță
Dacă ați creat un website WordPress cu scopul de a furniza informații, de exemplu, despre compania dvs., trebuie să vă asigurați că toate informațiile pe care le furnizați sunt actualizate și curente. Dacă compania dvs. își schimbă locația, vă extindeți spectrul de servicii sau se schimbă prețurile, trebuie să faceți imediat modificările necesare pe site-ul dvs. web. Este primul punct de contact pentru mulți consumatori care primesc informații despre companii.
Consecvența este, de asemenea, foarte importantă dacă rulați un blog sau un alt tip de site actualizat frecvent. Vizitatorii vor continua să vă viziteze pagina numai dacă furnizați în mod regulat conținut interesant. Pentru a continua să produceți materiale periodice pe termen lung, ar putea fi util să creați un plan editorial. Acest lucru este relevant mai ales atunci când aveți o echipă care lucrează împreună la crearea de conținut.
Securitate
Pentru a asigura accesibilitatea și securitatea site-ului dvs. web, ar trebui să luați o serie de măsuri. În primul rând, trebuie să fiți conștienți de faptul că instalarea actualizărilor vă va ajuta să minimizați posibilele încălcări ale securității. De asemenea, crearea de copii de rezervă regulate poate fi de mare ajutor împotriva posibilelor defecțiuni structurale. Acestea pot f create manual sau prin plugin-uri și programe gratuite sau contra plată care vă vor ușura munca. O altă opțiune disponibilă este de a garanta protecția prin parolă, alegând parole lungi formate din litere, cifre și caractere speciale. În plus, pentru a vă proteja împotriva atacurilor cibernetice, puteți utiliza plugin-uri precum Limit Login Attempts care blochează adresa IP a utilizatorului după un anumit număr de încercări de acces nereușite.
Actualizările periodice ajută la eliminarea lacunelor de securitate.
Analize
Pentru a profita la maxim de site-ul dvs., ar trebui să țineți evidența performanței și a statisticilor privind vizitatorii. Acest lucru vă va permite să reacționați rapid la rezultate proaste și,în consecință, să vă adaptați corespunzător strategia și programele. Pentru a obține statistici despre utilizatori, puteți utiliza Google Analytics, deși majoritatea operatorilor de site-uri web folosesc Piwik, care necesită un plugin specific pentru a fi utilizat cu WordPress, WP Matomo.
Observație!
Nu toate plugin-urile statistice privind vizitatorii respectă legile europene privind protecția datelor. Asigurați-vă că ați citit ghidul de utilizare a plugin-ului înainte de instalare.
Scop
Pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, trebuie să vă asigurați că site-ul dvs. web apare în topul rezultatelor căutării celor mai cunoscute motoare de căutare, în special Google. Din păcate, peste 200 de factori SEO influențează algoritmul care creează pagini cu rezultate de căutare (SERP) și nu toți sunt cunoscuți. Cu toate acestea, în Ghidul nostru digital, puteți găsi o listă a factorilor de poziționare pe web care și-au dovedit eficacitatea în utilizarea zilnică.
Cum să construiți un website WordPress
WordPress este un instrument ușor de utilizat care necesită doar o scurtă perioadă de familiarizare. Dacă rulați un site web cu conținut actualizat în mod regulat, este întotdeauna recomandabil să utilizați un CMS. Puteți utiliza backend-ul pentru a crea, administra și publica conținutul dvs., iar datorită numeroaselor teme și plugin-uri, website-ul dvs. nu trebuie să arate ca un blog obișnuit. Cu toate acestea, începătorii vor atinge o limită în capacitatea lor de a modifica designul și ajustările individuale. Dar orice persoană cu cunoștințe minime de programare poate personaliza WordPress pentru a-l face și mai versatil.
Codul sursă al temelor și al plugin-urilor poate fi modificat în editorul de backend, deși este preferabil să evitați această opțiune dacă nu ați mai lucrat înainte cu cod CSS sau PHP, deoarece puteți pune în pericol întregul conținut al paginii web create cu WordPress.
Specialiștii în programare pot modifica plugin-uri și teme direct din codul sursă folosind editorul.
Observație!
Dacă WordPress nu este opțiunea potrivită pentru dvs., editorul IONOS Website Builder poate fi ceea ce căutați. Include multe șabloane de proiectare, datorită cărora configurarea propriei pagini de pornire este mai ușoară și mai rapidă decât credeți!