Mergi direct la conținut »
(Publicitate) Depresia – o afecțiune medicală pe care trebuie să învățăm să o depistăm
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness > (Publicitate) Depresia – o afecțiune medicală pe care trebuie să învățăm să o depistăm

(Publicitate) Depresia – o afecțiune medicală pe care trebuie să învățăm să o depistăm

Nu de puține ori am auzit expresiile „nu-mi mai pasă de nimic” și „nu mă mai interesează nimic”. Sunt cele mai frecvente afirmații făcute de către persoanele depresive și, de foarte multe ori, reprezintă un strigăt de ajutor.

Important este să știm să îl auzim. Dacă această afecțiune nu primește în timp util ajutorul necesar poate evolua într-o formă tăcută și perfidă, cea în care bolnavul nu mai este apt nici măcar să-și exprime tristețea. Aceasta va începe să se reflecte tot mai mult în viața lui de zi cu zi, îi va afecta relațiile personale și profesionale, îi va așterne pe chip un zâmbet fals și, în unele cazuri, va culmina cu suicid.

Depresia – o boală severă care nu primește încă toată atenția necesară

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel mondial, putând fi astfel numită și „boala secolului”. În România, această afecțiune este întâlnită la 1 din 10 persoane, iar datele arată că numărul acestora este în continuă creștere.

Atât în țara noastră, cât și în alte state mai puțin dezvoltate, depresia este privită de o bună parte din populație ca fiind un moft. Multe persoane consideră că „stările de supărare” trec de la sine, că toată indispoziția se trage de la un caracter prea slab etc. Din păcate, aceste păreri greșite nu fac decât să accentueze tragedia în care ne aflăm și să îndepărteze mulți bolnavi de la un tratament care le poate salva viața.

Depresia este o boală, iar acest lucru ar trebui înțeles de toată lumea în egală măsură. Și, ca orice boală, are anumite simptome și produce modificări la nivelul organismului. Din păcate, depresia nu afectează doar psihicul, ci întregul corp, de la sistemul digestiv, la cel cardiovascular și cel imunitar, astfel că necesită o atenție aparte. În primul rând, trebuie să învățăm să o depistăm. Apoi, imediat ce i-am observat primele semnale, este necesar să apelăm la ajutor de specialitate.

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»
Recomandări

Tatăl unuia dintre copiii intoxicați cu gaze la Școala 133: «A fost cumplit»

Simptomele depresiei – de la simple episoade de tristețe, la gânduri suicidare

Când ne gândim la depresie, în minte ne vin persoane care prezintă pe chip urmele unei tristeți adânci, apăsătoare. Dar această afecțiune presupune mai mult de atât. Pentru a o depista la timp și, implicit, pentru a căuta ajutor, este necesar să cunoaștem principalele semne care o anunță:

  • diminuarea energiei, mai exact, prezența unei senzații de oboseală permanentă;
  • dificultăți în ceea ce privește luarea deciziilor și în ceea ce privește concentrarea;
  • creșterea sau scăderea poftei de mâncare și, implicit, modificări are greutății corporale;
  • scăderea interesului pentru activitățile considerate anterior ca fiind plăcute;
  • diminuarea dorinței sexuale;
  • insomnii sau episoade prelungite de somn;
  • preocupări excesive privind sănătatea fizică;
  • gânduri negative, la moarte sau la sinucidere.
Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

Simptomele diferă de la o persoană la alta, în funcție de tipul depresiei și de gravitatea afecțiunii. O persoană primește diagnosticul de depresie dacă manifestă o dispoziție tristă sau pierderea plăcerii pentru toate activitățile pe o perioadă de minim 2 săptămâni.

Tratamentul depresiei – adaptat în funcție de nevoile individuale ale pacientului

În formele ușoare de depresie se recomandă, de regulă, doar tratamentul psihologic, ședințele de consiliere fiind extrem de utile în rezolvarea problemelor cu impact emoțional redus. În situațiile mai grave, acesta este însoțit de tratamentul medicamentos – cel pe bază de antidepresive.

La Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare medicală din țară, s-a observat că cele mai bune rezultate se obțin prin îmbinarea armonioasă a celor două tipuri de tratamente ale depresiei – cel medicamentos și cel psihologic. Spitalul consideră că o abordare multidisciplinară și personalizată poate trata eficient depresia și poate ajuta pacienții să își recapete liniștea sufletească, să devină mai încrezători în propriile puteri și să se bucure din nou de viață.

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu
Recomandări

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu

Polaris Medical – călăuza ta către o viață frumoasă

Lupta cu depresia nu poate fi câștigată de unul singur. Simptomele, oricât de „pașnice” ar părea, tind să se acutizeze până în punctul în care bolnavul nu va mai fi apt să le conștientizeze impactul lor asupra vieții sale. De aceea, un rol important îl au cei apropiați, familia și prietenii, dar și sprijinul de specialitate.

Toate persoanele din jurul pacientului trebuie să manifeste înțelegere față de situație, răbdare și atenție. La Polaris Medical, întreaga echipă este implicată în procesul de recuperare, de la medicii psihiatri, medicii de reabilitare medicală, interniști, neurologi, cardiologi, endocrinologi și psihologi clinicieni, până la asistentele care se află mereu în preajma pacienților, gata să ajute și să ofere un zâmbet cald.

Atât pacientul care suferă de depresie, cât și cei din jurul lui, trebuie să știe că această afecțiune, oricât de epuizantă și periculoasă ar fi ea, poate fi tratată. Important este să se acționeze din timp, astfel încât bolnavul să fie scutit de multă suferință și să revadă mai repede frumusețea vieții.

Close
Închide
  Close