Despre rapiță 

Rapița este o plantă din familia cruciferelor cu flori galbene și tulpina subțire, lungă și cu ramificații. De obicei se cultivă pentru semințe din care se obține un ulei folosit atât în alimentație, cât și pentru fabricarea de biodiesel. Planta verde este un nutreț foarte important în perioada de înflorire. 

De obicei, rapița se găsește în zone cu climă uscată temperat continentală și este a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal din lume.

De exemplu, uleiul de canola se extrage dintr-un hibrid de rapiță care a fost inițial produs în Canada. Uleiul din semințe de rapiță a fost folosit în secolul 19 ca sursă de lubrifiere pentru motoarele cu aburi. Avea pe atunci un gust amar, așa că a fost produsă canola, pentru a reduce cantitatea de acid și gustul să fie mai prietenos. 

În România există peste 20 de soiuri de rapiță, iar în general sunt preferate soiurile hibrid, asta pentru că sunt mai rezistente la secetă. De exemplu, rapița de toamnă este adaptată condițiilor climatice din România, spre deosebire de rapița de primăvară. 

Printre soiurile hibride din țara noastră se numără Dinasty, Sitro, Exocet, Exagone, Safran, Neptune, Karibik, Artist, Betty, Astrid și Ilia.

Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”
Recomandări
Cum se pregătesc ucrainenii de cea mai grea iarnă: dorm îmbrăcați, își fac rezerve de hrană și apă, stau la lumânare. „Dar va veni și primăvara”

Rapița – plantare în grădină 

Dacă vrei să cultivi rapiță în grădina ta, trebuie să știi că această plantă are nevoie de precipitații, mai ales în sezonul cald, în luna august. Nu le place gerul și înghețul. 

În privința solului, rapița are nevoie de pământ profund, bogat în humus și calcar cu un pH de 6-7 și o capacitate mare de a reține apa. 

Pentru început, va trebui arat pământul și plantată rapița la 18-20 de centimetri. Se plantează semințele la distanță de câțiva centimetri., dacă semințele sunt micuțe. 

Dacă sunt mai mari, poți săpa o groapă și poți pune până la 5 semințe în gaură. Le acoperi cu un strat de pământ și poți adăuga puțin nisip. 

În primele săptămâni, rapița trebuie udată regulat, însă ai grijă să nu fie în amiază, când soarele bate puternic și se pierde umiditatea prin evaporare. 

Este cel mai bine să plantezi rapița la umbră parțială, în sol ferm și fertil cu drenaj liber. 

Azotul este cel mai necesar nutrient al rapiței, urmat de potasiu și fosfor. Borul este un alt elemente de nutrienți de care are nevoie rapița, în special pe solurile nisipoase. 

Utilizări ale rapiței

Rădăcina rapiței este emolientă și diuretică. Sucul rădăcinilor este utilizat în tratamentul tusei cronice și a bronșitei. Se spune că sămânța, pudrată, cu sare este un remediu popular pentru cancer.

Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul
Recomandări
Cât valorează viața și suferințele unei femei bătute sau ucise în România: 10.000 de euro daune după ce o femeie a fost omorâtă, 2.000 de euro pentru o bătaie cu nunceakul

Uleiul de rapiță este utilizat pentru masaj și se crede că dă fermitate pielii și o menține strălucitoare și sănătoasă.

Se mai folosește ca remediu pentru reumatism și articulații rigide și are proprietăți vindecătoare pentru durerile de urechi. 

Ulei de rapiță
Ulei de rapiță

70 de specii de arbusti au fost selectate pentru un amestec de diferite dimensiuni de plante și condiții de creștere. Majoritatea acestora oferă fructe delicioase și hrănitoare, dar multe au și frunze comestibile, semințe, flori, tulpini sau rădăcini, sau produc ulei comestibil sau util.

Soiurile LEAR (canola) au un nivel mult mai scăzut de acizi grași saturați decât orice alt ulei și au un raport favorabil omega-6 / omega-3, ambele fiind considerate calități sănătoase, ceea ce face ca rapița sălbatică să fie populară în industria alimentară. 

Rapița se folosește în bucătărie, de exemplu ca ulei în salată, ulei de prăjit și de gătit.

Scop industrial

„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video
Recomandări
„Mă întorc la noapte”. Cum arată cazul Justițiarului de Berceni că justiția nu poate fi luată în propriile mâini. Înregistrări video

Soiurile HEAR sunt utilizate în scopuri industriale precum producția de săpun, cauciucuri sintetice, ulei de ferăstrău cu lanț și iluminant în procesul de imprimare. 

Uleiul de rapiță a devenit, de asemenea, mai răspândit în industria biocombustibililor, în special în Europa, care își propune ca toate țările UE să utilizeze 10% biocombustibil în totalul combustibililor de transport până în 2020. 

Uleiul de rapiță este fie utilizat direct în sistemele de combustibil încălzit, fie esterii metilici sunt amestecați cu ulei mineral pentru a produce un biodiesel mai durabil. 

Cum e folosită în lume

În întreaga lume, aproximativ 60% din uleiul de rapiță este utilizat pentru hrană, 38% pentru uz industrial și 3% pentru furaje; cu toate acestea, aceste proporții variază semnificativ în funcție de regiune. 

De exemplu, în Europa utilizarea uleiului de rapiță este orientată spre utilizări industriale (69% față de 22% pentru alimente) în timp ce America de Nord are o pondere mai uniformă între aplicațiile alimentare și cele industriale (47% și respectiv 53%, respectiv).

Deși cultivată în principal pentru uleiul său, procesarea semințelor de rapiță produce o făină cu conținut ridicat de proteine ​​ca subprodus care este utilizat pentru hrana animalelor. Această făină de rapiță este folosită și în anumite părți ale lumii ca îngrășământ.

Rapița oleaginoasă este o plantă extrem de productivă, cu o gamă variată de aplicații atât pe piețele industriale, cât și pe cele de consum. Există multe programe de reproducere în desfășurare pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de ulei produs de rapița oleaginoasă. 

În plus, rapița oleaginoasă este relativ ușor de transformat. Soiurile modificate genetic cu toleranță la erbicide, cum ar fi Roundup ready și LibertyLink, sunt cultivate pe scară largă în America de Nord, spre deosebire de Europa, unde legile care reglementează utilizarea culturilor modificate genetic sunt mult mai stricte. 

Cu toate acestea, începând din septembrie 2014, trei soiuri de rapiță transgenice au fost autorizate să fie cultivate în UE.

Sămânța conține până la 45% dintr-un ulei semi-uscat comestibil, este utilizată ca luminant, lubrifiant, la fabricarea săpunului etc. 

Uleiul de rapiță are o piață potențială în uleiurile de lubrifiere cu detergenți, agenți de emulsionare, fibre de poliamidă și rășini și ca înlocuitor de ceară vegetală. 

Conform Chemical Marketing Reporter (26 aprilie 1982) „cea mai obișnuită utilizare a uleiului este încă în producție sau acid erucic, un acid gras utilizat la rândul său la fabricarea altor substanțe chimice sau în tencuirea pereților casei.

Rapița – plantare în ghiveci

Majoritatea celor care cultivă rapița acasă, nu o fac pentru ulei ulei, deoarece e nevoie de o plantație mare pentru a obține o cantitate suficientă de ulei. Procesul de extracție a uleiului este, de asemenea, complicat și lung.

Poți cultiva rapița pentru frunzele, tulpinile și florile comestibile. Este și o plantă alelopatică.

De fapt, din punct de vedere istoric, în Marea Britanie, tulpinile de rapiță au fost una dintre primele verdețuri consumate pentru sezon.

Chiar dacă este o plantă bienală, majoritatea oamenilor cultivă rapița ca plantă anual. Crește bine la temperaturi de la 10  la 29 de grade Celsius. Cele mai bune rezultate vin la temperaturi de 20-25 de grade. 

Plantează rapița în plin soare. Unele culturi de se descurcă bine în zonele umbrite, dar rapița are nevoie de mult soare pentru a prospera. Dacă crești planta pentru frunzele comestibile, asigură-te că planta obține cel puțin 6 ore de soare pe zi.

Rapița este destul de iertătoare și de aceea este o cultură bună. Când solul nu funcționează la fel de bine poți adăuga o mulțime de substanțe nutritive pentru a îmbunătăți lucrurile.

Rapiță în ghiveci
Rapiță în ghiveci

Pentru cele mai bune rezultate, plantează rapița în sol bine drenat, cu un pH de 5,5 până la 8,5. Rapița tolerează și solurile saline.

Rapița de iarnî ar trebui să fie plantată toamna și săpată sau recoltată până la mijlocul verii.

Rapița de primăvară ar trebui să fie plantată la începutul primăverii și săpată sau recoltată la sfârșitul verii.

Semințele de rapiță adulte pot fi un pic deosebite. Trebuie să ai un pământ fin pentru primul centimetru unde plantezi semințele.

Presără ușor semințele peste pământ și trece ușor o greblă peste sol, amestecând solul și semințele împreună. Plantează semințele la aproximativ un centimetru adâncime. Folosești vase mari.

Udă bine și menține solul umed, dar nu înmuiat. Dacă plantezi semințe individual, distanțează-le la aproximativ 3 centimetri. Rândurile trebuie să fie la o distanță de 7 cm.

Nu lăsa solul să se usuce, dar asigură-te că vasul și amestecul se scurg bine, astfel încât rădăcinile de rapiță să nu stea în apă.

Vezi tot ce trebuie să știi și despre flori de vară

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O recunoști? Cea mai frumoasă jucătoare a anilor '90 a făcut senzație la un eveniment recent. Incredibil cum arată acum, la 52 de ani! FOTO
GSP.RO
O recunoști? Cea mai frumoasă jucătoare a anilor '90 a făcut senzație la un eveniment recent. Incredibil cum arată acum, la 52 de ani! FOTO
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Playtech.ro
Tragica moarte a unui artist complet: de ce ar fi fost ucis, de fapt, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul Song și Minisong
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Viva.ro
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Observatornews.ro
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Știrileprotv.ro
Doi părinți au ținut trei ani cadavrul copilului lor într-un borcan cu o garnitură coreeană
Cum îți dai seama dacă este spionat sau urmărit calculatorul tău. Detaliul simplu la care trebuie să fii atent
FANATIK.RO
Cum îți dai seama dacă este spionat sau urmărit calculatorul tău. Detaliul simplu la care trebuie să fii atent
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Orangesport.ro
ŞOC | Ţara Galilor vrea să-şi schimbe denumirea după Cupa Mondială. Care ar putea fi noul nume
Horoscop 26 noiembrie 2022. Vărsătorii au parte de un moment bun, care vine însă cu o condiție: să fie ei cei care netezesc drumul pentru ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2022. Vărsătorii au parte de un moment bun, care vine însă cu o condiție: să fie ei cei care netezesc drumul pentru ceilalți
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday
PUBLICITATE
AVON LIVE SHOPPING! Beneficiază de ultimele oferte de Black Friday