Despre rapiță 

Rapița este o plantă din familia cruciferelor cu flori galbene și tulpina subțire, lungă și cu ramificații. De obicei se cultivă pentru semințe din care se obține un ulei folosit atât în alimentație, cât și pentru fabricarea de biodiesel. Planta verde este un nutreț foarte important în perioada de înflorire. 

De obicei, rapița se găsește în zone cu climă uscată temperat continentală și este a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal din lume.

De exemplu, uleiul de canola se extrage dintr-un hibrid de rapiță care a fost inițial produs în Canada. Uleiul din semințe de rapiță a fost folosit în secolul 19 ca sursă de lubrifiere pentru motoarele cu aburi. Avea pe atunci un gust amar, așa că a fost produsă canola, pentru a reduce cantitatea de acid și gustul să fie mai prietenos. 

În România există peste 20 de soiuri de rapiță, iar în general sunt preferate soiurile hibrid, asta pentru că sunt mai rezistente la secetă. De exemplu, rapița de toamnă este adaptată condițiilor climatice din România, spre deosebire de rapița de primăvară. 

Printre soiurile hibride din țara noastră se numără Dinasty, Sitro, Exocet, Exagone, Safran, Neptune, Karibik, Artist, Betty, Astrid și Ilia.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Rapița – plantare în grădină 

Dacă vrei să cultivi rapiță în grădina ta, trebuie să știi că această plantă are nevoie de precipitații, mai ales în sezonul cald, în luna august. Nu le place gerul și înghețul. 

În privința solului, rapița are nevoie de pământ profund, bogat în humus și calcar cu un pH de 6-7 și o capacitate mare de a reține apa. 

Pentru început, va trebui arat pământul și plantată rapița la 18-20 de centimetri. Se plantează semințele la distanță de câțiva centimetri., dacă semințele sunt micuțe. 

Dacă sunt mai mari, poți săpa o groapă și poți pune până la 5 semințe în gaură. Le acoperi cu un strat de pământ și poți adăuga puțin nisip. 

În primele săptămâni, rapița trebuie udată regulat, însă ai grijă să nu fie în amiază, când soarele bate puternic și se pierde umiditatea prin evaporare. 

Este cel mai bine să plantezi rapița la umbră parțială, în sol ferm și fertil cu drenaj liber. 

Azotul este cel mai necesar nutrient al rapiței, urmat de potasiu și fosfor. Borul este un alt elemente de nutrienți de care are nevoie rapița, în special pe solurile nisipoase. 

Utilizări ale rapiței

Rădăcina rapiței este emolientă și diuretică. Sucul rădăcinilor este utilizat în tratamentul tusei cronice și a bronșitei. Se spune că sămânța, pudrată, cu sare este un remediu popular pentru cancer.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Uleiul de rapiță este utilizat pentru masaj și se crede că dă fermitate pielii și o menține strălucitoare și sănătoasă.

Se mai folosește ca remediu pentru reumatism și articulații rigide și are proprietăți vindecătoare pentru durerile de urechi. 

Ulei de rapiță
Ulei de rapiță

70 de specii de arbusti au fost selectate pentru un amestec de diferite dimensiuni de plante și condiții de creștere. Majoritatea acestora oferă fructe delicioase și hrănitoare, dar multe au și frunze comestibile, semințe, flori, tulpini sau rădăcini, sau produc ulei comestibil sau util.

Soiurile LEAR (canola) au un nivel mult mai scăzut de acizi grași saturați decât orice alt ulei și au un raport favorabil omega-6 / omega-3, ambele fiind considerate calități sănătoase, ceea ce face ca rapița sălbatică să fie populară în industria alimentară. 

Rapița se folosește în bucătărie, de exemplu ca ulei în salată, ulei de prăjit și de gătit.

Scop industrial

Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”
Recomandări
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Soiurile HEAR sunt utilizate în scopuri industriale precum producția de săpun, cauciucuri sintetice, ulei de ferăstrău cu lanț și iluminant în procesul de imprimare. 

Uleiul de rapiță a devenit, de asemenea, mai răspândit în industria biocombustibililor, în special în Europa, care își propune ca toate țările UE să utilizeze 10% biocombustibil în totalul combustibililor de transport până în 2020. 

Uleiul de rapiță este fie utilizat direct în sistemele de combustibil încălzit, fie esterii metilici sunt amestecați cu ulei mineral pentru a produce un biodiesel mai durabil. 

Cum e folosită în lume

În întreaga lume, aproximativ 60% din uleiul de rapiță este utilizat pentru hrană, 38% pentru uz industrial și 3% pentru furaje; cu toate acestea, aceste proporții variază semnificativ în funcție de regiune. 

De exemplu, în Europa utilizarea uleiului de rapiță este orientată spre utilizări industriale (69% față de 22% pentru alimente) în timp ce America de Nord are o pondere mai uniformă între aplicațiile alimentare și cele industriale (47% și respectiv 53%, respectiv).

Deși cultivată în principal pentru uleiul său, procesarea semințelor de rapiță produce o făină cu conținut ridicat de proteine ​​ca subprodus care este utilizat pentru hrana animalelor. Această făină de rapiță este folosită și în anumite părți ale lumii ca îngrășământ.

Rapița oleaginoasă este o plantă extrem de productivă, cu o gamă variată de aplicații atât pe piețele industriale, cât și pe cele de consum. Există multe programe de reproducere în desfășurare pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de ulei produs de rapița oleaginoasă. 

În plus, rapița oleaginoasă este relativ ușor de transformat. Soiurile modificate genetic cu toleranță la erbicide, cum ar fi Roundup ready și LibertyLink, sunt cultivate pe scară largă în America de Nord, spre deosebire de Europa, unde legile care reglementează utilizarea culturilor modificate genetic sunt mult mai stricte. 

Cu toate acestea, începând din septembrie 2014, trei soiuri de rapiță transgenice au fost autorizate să fie cultivate în UE.

Sămânța conține până la 45% dintr-un ulei semi-uscat comestibil, este utilizată ca luminant, lubrifiant, la fabricarea săpunului etc. 

Uleiul de rapiță are o piață potențială în uleiurile de lubrifiere cu detergenți, agenți de emulsionare, fibre de poliamidă și rășini și ca înlocuitor de ceară vegetală. 

Conform Chemical Marketing Reporter (26 aprilie 1982) „cea mai obișnuită utilizare a uleiului este încă în producție sau acid erucic, un acid gras utilizat la rândul său la fabricarea altor substanțe chimice sau în tencuirea pereților casei.

Rapița – plantare în ghiveci

Majoritatea celor care cultivă rapița acasă, nu o fac pentru ulei ulei, deoarece e nevoie de o plantație mare pentru a obține o cantitate suficientă de ulei. Procesul de extracție a uleiului este, de asemenea, complicat și lung.

Poți cultiva rapița pentru frunzele, tulpinile și florile comestibile. Este și o plantă alelopatică.

De fapt, din punct de vedere istoric, în Marea Britanie, tulpinile de rapiță au fost una dintre primele verdețuri consumate pentru sezon.

Chiar dacă este o plantă bienală, majoritatea oamenilor cultivă rapița ca plantă anual. Crește bine la temperaturi de la 10  la 29 de grade Celsius. Cele mai bune rezultate vin la temperaturi de 20-25 de grade. 

Plantează rapița în plin soare. Unele culturi de se descurcă bine în zonele umbrite, dar rapița are nevoie de mult soare pentru a prospera. Dacă crești planta pentru frunzele comestibile, asigură-te că planta obține cel puțin 6 ore de soare pe zi.

Rapița este destul de iertătoare și de aceea este o cultură bună. Când solul nu funcționează la fel de bine poți adăuga o mulțime de substanțe nutritive pentru a îmbunătăți lucrurile.

Rapiță în ghiveci
Rapiță în ghiveci

Pentru cele mai bune rezultate, plantează rapița în sol bine drenat, cu un pH de 5,5 până la 8,5. Rapița tolerează și solurile saline.

Rapița de iarnî ar trebui să fie plantată toamna și săpată sau recoltată până la mijlocul verii.

Rapița de primăvară ar trebui să fie plantată la începutul primăverii și săpată sau recoltată la sfârșitul verii.

Semințele de rapiță adulte pot fi un pic deosebite. Trebuie să ai un pământ fin pentru primul centimetru unde plantezi semințele.

Presără ușor semințele peste pământ și trece ușor o greblă peste sol, amestecând solul și semințele împreună. Plantează semințele la aproximativ un centimetru adâncime. Folosești vase mari.

Udă bine și menține solul umed, dar nu înmuiat. Dacă plantezi semințe individual, distanțează-le la aproximativ 3 centimetri. Rândurile trebuie să fie la o distanță de 7 cm.

Nu lăsa solul să se usuce, dar asigură-te că vasul și amestecul se scurg bine, astfel încât rădăcinile de rapiță să nu stea în apă.

Vezi tot ce trebuie să știi și despre flori de vară

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Costica2023   •   13.12.2023, 14:30

Planta uleiului aurit, Plantă cu semințe valoroase, folosită în agricultură

Roxana22   •   21.08.2023, 20:34

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
FANATIK.RO
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
FANATIK.RO
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli
HOROSCOP
Horoscop 25 aprilie 2024. Peștii pot răsufla ușurați, șirul problemelor financiare se întrerupe, dar vor trebui să aibă o rezervă față de cheltuieli

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI