1. Diabet.
Sucurile acidulate sunt extrem de bogate în zahăr. Ingerat, acesta determină pancreasul să producă insulină în cantităţi foarte mari pentru a fi transportat la celule şi transformat în energie. Dacă e forţat foarte mult, pancreasul poate ceda, ducând astfel la apariţia diabetului.
2. Osteoporoză.
Dioxidul de carbon din băuturile acidulate irită stomacul, care este nevoit să folosească mai mult calciu din sânge, ca antiacid. Sângele însă ia uneori calciu din oase, astfel că acestea devin mai fragile şi astfel poate apărea osteoporoza.
3. Cancer.
Băuturile acidulate provoacă uneori reflux gastroesofagian, care poate deteriora ţesuturile esofagului. Astfel, există riscul apariţiei unor mici leziuni, iar acestea pot fi canceroase.
4. Deshidratare.
Dacă băuturile carbogazoase sunt consumate în exces, sarea conţinută de acestea reduce cantitatea de apă din celule, ducând la deshidratare.
5. Obezitate.
Băuturile dulci acidulate sunt responsabile pentru aproape 7% din aportul de calorii zilnice. Atenţie! Acestea sunt calorii false, pentru că nu vei simţi că te-ai săturat după ce bei un suc, deşi ai consumat în echivalent caloric cam cât o gustare sănătoasă. O singură doză de suc pe zi poate duce, la finalul unui an, la acumularea a mai mult de 6 kilograme.
6. Carii.
Nu numai îndulcitorii, dar şi acidul pe care îl conţin băuturile carbogazoase pot fi factori agresivi asupra danturii, erodând smalţul dinţilor şi favorizând astfel apariţia cariilor.
7. Hipertensiune.
Consumul în exces de sucuri acidulate poate contribui, în timp, la îmbolnăvirea sistemului cardiovascular, prin depunerea pe organe a unui ţesut adipos, care va afecta circulaţia sângelui.
8. Gută.
Cei care consumă astfel de băuturi, în special sucuri bogate în fructoză, prezintă un risc mai mare de a face gută.