Cuprins:
Sos de brânză – cum se face și cu ce să îl consumi?
Acest sos făcut de la zero este mult mai bun decât versiunea procesată pe care o găsim în magazine sau la cinema, servită cu nachos. Din moment ce este atât de rapid și ușor de pregătit, este minunat pentru o gustare de după-amiază alături de broccoli, nachos, ca sos pentru grisine sau stiluri.
Ingrediente sos de brânză
Cu doar 4 ingrediente simple și familiare, poți face un sos de brânză atât de gustos încât vei dori să îl folosești cu orice. Ingredientele de bază pe care cel mai probabil le ai deja în cămară și în frigider se vor combina cu ușurință și vor face un sos cremos de care toată lumea se va bucura.
Unt – Conferă sosului o aromă bogată.
Făină – Îngroașă sosul.
Lapte – Subțiază puțin sosul și adaugă o aromă dulce.
Brânză cheddar maturată – Brânza proaspăt rasă se va topi mai bine și va da o aromă mai puternică decât brânza gata rasă pe care o cumperi ambalată.
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de făină
- 1 cană de lapte
- 2 căni de brânză cheddar proaspăt rasă
- Piper
- Fulgi de chilli – opțional
Mod de preparare
Acest sos de brânză de casă este gata de savurat în aproape nici un moment, deoarece rețeta este foarte simplă. Folosește ingrediente proaspete.
Se topește untul într-o tigaie de sos de mărime medie, la foc mediu-mare. Adaugă făina în unt, apoi adaugă încet laptele. Apoi, pune brânza.
Continuă să amesteci până când brânza este topită.
Brânza va începe să devină cocoloșită sau fibroasă dacă se încălzește prea tare. Pentru a evita acest lucru, adaugă brânza la sfârșit, apoi îndepărteaz-o prompt de pe foc.
Ce ce se servește
Covrigi proaspeți sau covrigei crocanți, bucăți de conopidă, nachos, orez, cartofi copți, broccoli la aburi sau chiar sandvișuri cu friptură de vită.
Ce brânză funcționează cel mai bine: Folosește un amestec de brânzeturi și schimbă-le în funcție de modul în care intenționezi să utilizezi acest sos de brânză savuros.
De exemplu, brânza elvețiană și Gruyère sunt brânzeturi grozave care se vor topi ușor și vor crea un sos perfect neted și cremos pentru bucăți de pâine cu usturoi și unt.
În timp ce, montery Jack ar funcționa foarte bine cu un fel de mâncare mexicană, cum ar fi nachos sau enchiladas. Sau folosește jumătate de cheddar și jumătate de parmezan pentru un sos pentru paste.
Poți schimba rețeta și poți face un sos de brânză cu mucegai, care merge de minune cu legume la abur sau piept de pui la cuptor. Folosește gorgonzola pentru a face un sos delicios pe care să îl servești cu o friptură de vită.
Adaugă bucățele de ardei iute pentru un sos de brânză picat pe care să îl servești cu nachos, carne tocată, smântână și sos salsa.
Cum să faci un sos de brânză picant: Dacă preferi o brânză mai picantă, adaugă sos picant, ardei iute sau piper cayenne.
Îl poți pune în sandvișuri, alături de burrito sau cu un burger. Îl poți folosi pentru cartofi prăjiți, copți sau fierți. Îl poți servi cu quesadillas, quiche, fasole verde sau bețigașe din legume precum țelină, morcov, păstârnac.
Merge de minune peste paste de orice tip, ca sos pentru friptura de pui sau curcan ori pur și simplu alături de niște biscuiți sărați sau chipsuri.
Cum se depozitează
Dacă vrei să prepari acest sos de brânză delicios din timp sau dacă te afli în situația de a avea resturi, acest sos de brânză se păstrează bine și este ușor de încălzit și de folosit din nou.
Va trebui să păstrezi sosul de brânză într-un recipient sigilat. Acesta se va păstra în frigider până la 2 zile. Pentru a-l reîncălzi, pune-l la microunde timp de 30 de secunde, apoi amestecă și repetă până când este încălzit în întregime.
Trucuri pentru un sos de brânză perfect
Taie brânza în bucăți, fărâmițeaz-o sau taie-o mărunt înainte de a o pune în sos pentru a asigura o topire rapidă și lină. Cu cât brânza este mai rece, cu atât va fi mai ușor de tăiat.
Cu cât încălzești mai puțin brânza, cu atât mai bine. Când prepari sos de brânză, adaugă brânza ultima; apoi încălzește-o doar atât timp cât este nevoie pentru a se topi. Dacă se încălzește prea tare, se va întări. Adesea, poți scoate tigaia de pe foc; căldura reziduală va topi brânza.
Lăsă brânza rasă să ajungă la temperatura camerei înainte de a o adăuga la un amestec fierbinte.
Amidonul (cum ar fi făina universală, amidonul de porumb sau amidonul de cartofi) va împiedica brânza să se închege. Dacă folosești făină universală, adaug-o în amestec înainte de brânză; aceasta trebuie să fie gătită timp de câteva minute pentru a elimina gustul de amidon.
Adăugarea unui ingredient acid, cum ar fi vinul sau sucul de lămâie, va ajuta să împiedice ca brânza să devină fibroasă. Acesta este motivul pentru care majoritatea rețetelor de fondue de brânză au la bază vin alb. Pur și simplu stropește puțină zeamă de lămâie peste brânza mărunțită înainte de a o adăuga în sos
Brânzeturile cu conținut redus de grăsime se topesc diferit față de brânzeturile obișnuite cu conținut integral de grăsime. Brânzei cu conținut redus de grăsime îi va lua mai mult timp să se topească și nu va avea aceeași consistență catifelată în sos.
Rade brânza cu conținut redus de grăsimi foarte fin și las-o să se topească la foc foarte mic, amestecând constant.
Sursa foto: 123rf.com
Sos de usturoi – cele mai populare tipuri și cum se fac
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!