Ce este cheddar

Brânza Cheddar, cunoscută sub numele de cașcaval, este o brânză naturală, relativ tare, de culoare albă (sau portocalie, dacă se adaugă coloranți precum annatto), cu un gust uneori ascuțit. Originară din satul englezesc Cheddar din Somerset, brânzeturile de acest stil sunt produse în prezent în întreaga lume.

Cheddarul este cel mai popular tip de brânză în Regatul Unit, reprezentând 51% din piața anuală de brânzeturi de 1,9 miliarde de lire sterline, fiind a doua cea mai populară brânză din SUA, după mozzarella, cu un consum mediu anual de 4,5 kg pe cap de locuitor.

Termenul de brânză cheddar este utilizat pe scară largă, dar nu este o denumire de origine protejată în UE sau în Regatul Unit. Cu toate acestea, în 2007, denumirea de origine protejată „West Country Farmhouse Cheddar” a fost înregistrată în UE și (după Brexit) în Regatul Unit.

Istoria cheddar

Stilul și calitatea brânzeturilor etichetate ca fiind Cheddar pot varia foarte mult, unele brânzeturi procesate fiind ambalate ca „Cheddar”, deși nu seamănă prea mult cu acestea. În plus, anumite brânzeturi care au mai multe asemănări în ceea ce privește gustul și aspectul cu Red Leicester sunt uneori comercializate ca „red Cheddar”.

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

Brânza este originară din satul Cheddar din Somerset, în sud-vestul Angliei. Defileul Cheddar de la marginea satului conține o serie de peșteri, care asigurau umiditatea ideală și temperatura constantă pentru maturarea brânzei.

 În mod tradițional, brânza Cheddar trebuia să fie produsă la mai puțin de 48 km de Catedrala Wells.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și timp de aproape un deceniu după aceea, cea mai mare parte a laptelui din Marea Britanie a fost folosită pentru a produce un singur tip de brânză supranumit „Cheddar guvernamental”, ca parte a economiei de război și a raționalizării, ceea ce a dus aproape la dispariția tuturor celorlalte producții de brânză din țară. 

Înainte de Primul Război Mondial, în Marea Britanie existau peste 3.500 de producători de brânză; după cel de-al Doilea Război Mondial au rămas mai puțin de 100.[17]

Potrivit unui cercetător al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, brânza Cheddar este cel mai popular soi de brânză din lume și este cel mai studiat tip de brânză în publicațiile științifice. 

Cum se face cheddar

În timpul fabricării brânzei Cheddar, cașul și zerul sunt separate cu ajutorul cheagului, un complex enzimatic produs în mod normal din stomacul vițeilor nou-născuți (în cazul brânzeturilor vegetariene sau kosher, se folosește chimozina derivată din bacterii, drojdie sau mucegai).

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

„Cheddaring” se referă la o etapă suplimentară în producerea brânzei Cheddar în care, după încălzire, cașul este frământat cu sare, tăiat în cuburi pentru a scurge zerul, apoi stivuit și întors.

 Cheddarul puternic, extra-matur, numit uneori vintage, trebuie să fie maturat timp de 15 luni sau mai mult. Brânza este păstrată la o temperatură constantă, ceea ce necesită adesea instalații speciale. 

Ca și în cazul altor soiuri de brânzeturi tari produse în întreaga lume, peșterile oferă un mediu ideal pentru maturarea brânzei; și astăzi, o parte din brânza Cheddar este maturată în peșterile de la Wookey Hole și Cheddar Gorge. În plus, unele versiuni de brânză Cheddar sunt afumate.

Cheddarul fabricat în mod clasic tinde să aibă o aromă ascuțită, înțepătoare, adesea ușor pământie. 

„Ascuțimea” brânzei Cheddar este asociată cu nivelurile de peptide amare din brânză. S-a constatat că această amărăciune este semnificativă pentru percepția generală a aromei de Cheddar maturat.

Textura este fermă, Cheddarul tradițional de fermă fiind ușor sfărâmicios; de asemenea, dacă este maturat, ar trebui să conțină cristale mari de brânză constând în lactat de calciu – adesea precipitat atunci când este maturat pentru perioade mai mari de șase luni.

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Cum arată 

Cheddarul poate avea o culoare galben închis până la galben pal (alb-deschis), sau o culoare galben-portocalie atunci când se adaugă anumite extracte vegetale, cum ar fi sucul de sfeclă. 

Un condiment utilizat în mod obișnuit este annatto, extras din semințele copacului tropical achiote. Adăugat inițial pentru a simula culoarea laptelui de înaltă calitate provenit de la vacile Jersey și Guernsey hrănite cu iarbă, annatto poate conferi, de asemenea, o aromă dulce, de nucă. 

Cel mai mare producător de brânză Cheddar din Statele Unite, Kraft, folosește o combinație de annatto și paprika oleoresin, un extract din porțiunea lipofilă (uleioasă) a paprika.

Brânza Cheddar era uneori (și încă se mai găsește) ambalată în ceară neagră, dar mai frecvent era ambalată în pânză untată, care era impermeabilă la contaminanți, dar care permitea totuși brânzei să “respire”.

Poți folosi cheddar într-o mulțime de preparate, de la salate, paste, sandvișuri, lasagna, gratin-uri pentru brocoli sau conopidă, cartofi franțuzești la cuptor, piure-uri sau chiar supă de ceapă.

Brie – ce este și cum arată. Cum să folosești acestă brânză

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi cele mai scârboase tipuri de brânză!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI