Cuprins:
Despre salsa
Salsa este cuvântul spaniol pentru sos, iar în Mexic se referă la sosurile care sunt folosite ca ingredient pentru o varietate de mâncăruri și ca condiment. Cele mai multe salsas sunt deosebit de picante, datorită proeminenței ardeiului iute în ingredientele lor.
Există literalmente sute de astfel de sosuri, inclusiv salsas picante de fructe. În Statele Unite, salsa seamănă cu un sos de roșii picant din Mexic, numit salsa cruda, sau salsa crudă, și este folosit în principal ca un condiment, în special cu chipsuri tortilla.
Salsas sunt cunoscute de o mie de ani în Mexic, însă salsa așa cum o cunoaștem astăzi este un amestec destul de bine echilibrat de ingrediente precum roșii, tomatillos și ardeii iuți, ceapa, usturoiul și alte condimente.
Bucătăria mexicană are urme de influențe aztece, spaniole, franceze, italiene și austriece. Ingredientele din salsa au luat naștere în locuri atât de diverse precum India și Orientul Apropiat, însă cele mai multe dintre ele se stabiliseră ferm în Europa înainte de cucerirea Mexicului de către Spania, la începutul secolului al XVI-lea. Prin urmare, cele mai multe dintre ingrediente pot fi atribuite influenței Spaniei asupra Mexicului.
Bucătăria mexicană se remarcă în mod tradițional prin prepararea sa care necesită mult timp.
Salsa proaspătă obișnuia să fie preparată folosind un mojar și un pistil. Acest dispozitiv, realizat inițial din bazalt negru, este folosit de 3.500 de ani pentru a pregăti o varietate de alimente.
Din ce se face
Salsas produse în masă vin în diferite varietăți. Formula de bază pentru salsa constă din roșii și/sau pastă de tomate, apă, ardei iute (verde, galben, serrano și/sau anaheim), opțional ardei jalapeno, oțet, ceapă, usturoi, ardei gras verde și condimente, inclusiv piper negru, coriandru, paprika, chimen și oregano.
Cea mai comună salsa alternativă este salsa verde, preparată cu tomatillos. Tomatillos sunt fructe verzi, acre, cultivate în interiorul unor păstăi care înlocuiesc roșiile în rețeta de bază de salsa. Alte formule speciale pot avea ca ingrediente roșii verzi, morcovi, mazăre sau chiar cactus.
Sos salsa – ce este și cum se face
Salsa se consumă cu diferite mâncăruri, de la taco, fajitas, tocănițe de fructe de mare, cartofi fierți, carne de vită la grătar și friptură de pui, folosite ca dip pentru tortillas, burrito și ca garnitură pentru quesadillas, enchiladas sau antojitos (gustări).
Salsa poate fi servit gătit sau proaspăt și se este de mai multe feluri: salsa cruda, salsa fresca sau salsa verde. Salsa proaspăt este preparat cu tomatillos, avocado, ardei iute verde proaspăt, condimente și suc de lămâie, în timp ce salsa gătit folosește roșii prăjite, condimente și ardei iute roșu uscat. Acestea pot fi fine sau cu textură grosieră, groase sau subțiri, dulci sau picante.
Salsa este folosită foarte mult ca substitut pentru ketchup.
Rețetă salsa
- 3 Roșii
- 1/4 ceapă albă sau roșie
- 1/4 buchet de coriandru
- 1 cățel de usturoi
- 1 jalapeno
- ulei de măsline
- sare după gust
- 1 lime
Amestecați roșiile, usturoiul și jalapeno într-un blender.
Separat, tăiați în cubulețe ceapa și coriandrul.
Adăugați amestecul de roșii, usturoi și jalapeno într-o tigaie cu o cantitate mică de ulei de măsline.
Se încălzește la foc mediu-mare până când începe să fiarbă, apoi se ia de pe foc.
Puneți salsa într-un bol, adăugați coriandrul, zeama de lime și ceapa și amestecați bine. Adăugați sare după gust. Se pot adăuga fulgi de chilli sau pastă de ardei iuți pentru un gust mai picant.
Sursa foto: 123rf.com
Sos de usturoi – cele mai populare tipuri și cum se fac
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!