Dana, problema despre care tu vorbeşti îi aparţine în exclusivitate partenerului tău, deşi observ că tu eşti mai preocupată decât el de asta. Aşa cum spui tu, poate fi vorba de un blocaj la nivel emoţional, care a declanşat şi în tine o stare neplăcută, poate chiar de vinovăţie, din câte înţeleg eu.
Teama voastră de la început, precum ş i o hiperpreocupare pentru această problemă au declanşat în voi o nevoie de a controla foarte bine tot ce se întâmplă, fenomen care poate accentua starea de blocaj, deoarece, în mod normal, în relaţiile sexuale oamenii lasă deoparte raţiunea şi trăiesc m o mentul instinctual. Aşadar, nu există calcule sau raţiuni, totul se desfăşoară natural şi firesc, pentru că fiecare persoană are înnăscut acest instinct de a dezvolta relaţii sexuale. Important pentru amândoi este să lăsaţi la o parte autocontrolul, deoarece nu puteţi controla această activitate, şi să daţi frâu liber sentimentelor.
De asemenea, din relatările tale înţeleg că tu eşti un factor dominant al relaţiei, iar partenerul tău resimte probabil acest lucru, că tu conduci. În această situaţie, există posibilitatea ca el să vadă în actele sexuale nişte examene de performanţă, iar nesiguranţa pe care o are să declanşeze aceste eşecuri.
Am o nelămurire: SIDA se ia prin sex oral? Adică, dacă eu îi fac sex oral partenerei mele, iar ea are SIDA, pot să iau de la ea această boală? Vă mulţumesc! Cu stimă, Ady.
Conform studiilor în domeniu, SIDA nu se poate contacta decât prin penetrare, însă, pentru siguranţă, se pot folosi metode de protecţie şi în cazul sexului oral: folii pentru femei şi prezervative pentru bărbaţi. În Occident, de exemplu, aşa se procedează de foarte mulţi ani.
Faptul că îţi este teamă de SIDA e un aspect bun, înseamnă că te responsabilizezi în această problemă şi vrei să foloseşti metode de protecţie. Scrisoarea ta îmi sună ca o nevoie de cunoaştere şi de informare, motiv pentru care te felicit. Țin, totodată, să-ţi atrag atenţia asupra unui lucru: chiar dacă SIDA nu se contactează prin sex oral, trebuie să ştii că există alte boli cu transmitere sexuală care îţi pot afecta viaţa într-un mod la fel de dramatic ca SIDA.
Dacă eşti implicat într-o relaţie stabilă, tu şi iubita ta vă puteţi testa după 6 luni de relaţie în care folosiţi prezervativul sau folia.
Monica Călugăru, psiho-sexolog, lector universitar doctorand la Universitatea Hyperion, răspunde scrisorilor voastre. Scrieţi- i la adresa de e-mail despresex@libertatea.ro sau pe adresa redacţiei (Bucureşti, bulevardul Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2)