“Apa plată e singurul lichid care hidratează eficient organismul şi potoleşte fiziologic setea, asigurându- i, totodată, un aport semnificativ de minerale. La fel de indicate sunt ceaiurile călduţe şi lichidele la temperatura camerei, nu băuturile reci, care creează un efect de răcire a organismului doar de moment. La fel de răcoritoare este şi apa plată cu lămâie. E bine de ştiut însă că aceasta este contraindicată persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer, deoarece provoacă arsuri stomacale”, ne-a declarat dr. Luca.
Iată ce ne-a spus directorul Clinicii Puls despre celelalte băuturi:
- APA DE LA ROBINET. Aceasta poate conţine un număr mare de substanţe chimice dăunătoare organismului uman: clor, rugină, plumb şi microorganisme. Prin procesul de distrugere a materiei vii din apă, clorul are un efect nociv, formând triclorometan, o substanţă care afectează ficatul şi rinichii. Şi plumbul are efecte negative asupra sănătăţii, în special la copii, cauzând probleme de concentrare. În cazul adulţilor, acesta afectează presiunea sângelui. Foarte periculos e şi conţinutul de microorganisme din apă. Cele mai rezistente sunt Cryptosporidium şi Giardia, care pot cauza tulburări gastro-intestinale grave.
- APA CARBOGAZOASĂ. Apa puternic mineralizată poate deveni nocivă pentru organism, pentru că favorizează apariţia pietrelor la rinichi şi creşte tensiunea arterială. Indicele mare de mineralizare e periculos prin prezenţa în concentraţie mare a ionului de Na (sare), care poate crea probleme pacienţilor cardiaci şi celor cu ciroză hepatică sau cu insuficienţă renală.
- CAFEAUA. Conţinutul de cofeină pe care îl are aceasta determină creşterea pulsului cardiac şi a tensiunii sângelui în vase, în perioadele toride. Totodată, cofeina stimulează secreţia hormonilor de stres, care provoacă anxietate, dureri musculare şi insomnie. Cafeaua acţionează şi ca diuretic şi duce la eliminarea prin urină a calciului, magneziului, potasiului şi fierului.
- LAPTELE. Băut în cantităţi mari poate cauza afecţiuni cu gravitate variabilă, printre care: colici intestinale, iritări ale intestinelor, reacţii alergice sau chiar pierderi de calciu (un studiu recent a arătat că lactatele consumate în exces se transformă în “hoţi” de calciu – n.r.).
Consumul de alcool e contraindicat
- ALCOOL. Consumul de băuturi alcoolice, inclusiv de bere sau de vin, e contraindicat, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
- SUCURI. Cele din comerţ conţin coloranţi vătămători pentru sănătate, determinând deficienţe de vitamina B6 şi zinc şi chiar apariţia unor tumori. Sucurile carbogazoase împiedică asimilarea calciului în organism, îngraşă, produc afecţiuni cardiovasculare şi diabet. Singurele sucuri bune pentru organism, dar care îngraşă, sunt cele obţinute prin stoarcerea fructelor, în casă. Le puteţi adăuga un cub de gheaţă şi apă plată.
Ceaiul trebuie ales cu grijă
Ceaiul negru e considerat un înlocuitor al cafelei, în special în perioadele toride. În plus, e eficient în cazul curelor de slăbire şi are capacitatea de a îmbunătăţi digestia şi de a intensifica arderea grăsimilor.
Contraindicaţii: nu bea mai mult de două ceşti pe zi! În exces, ceaiul negru ar putea diminua absorbţia fierului la nivelul intestinelor, ceea ce ar putea dăuna persoanelor anemice şi femeilor însărcinate.Ocoleşte ceaiul negru şi dacă ai lipsă de calciu, pentru că poate da ameţeli.
Ceaiul verde e foarte indicat pe timp de caniculă, deoarece oferă un plus de energie şi alungă starea de moleşeală provocată de temperaturile ridicate. Această băutură conţine uleiuri esenţiale, teină, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu şi fier.
Contraindicaţii: la fel ca în cazul ceaiului negru, cel verde diminuează absorbţia fierului la nivelul intestinelor.
Ceaiul de mentă este răcoritor şi are un rol important în procesul de digestie, îndepărtând senzaţia de greaţă. Se pot consuma două căni pe zi.
Contraindicaţii: nu este recomandat în caz de constipaţie cronică sau de ulcer gastric.
Ceaiul de tei are un conţinut ridicat de coline, aceticoline şi flavone, substanţe care ajută organismul să facă faţă mai uşor temperaturilor ridicate. Un ceai de tei băut cald sau la temperatura camerei, cu două felii de lămâie, te va răcori imediat.
Contraindicaţii: în exces, ceaiul din flori de tei poate provoca probleme persoanelor care au afecţiuni cardiace sau renale.
Ceaiul de sunătoare băut pe arşiţă ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Contraindicaţii: consumat în cantităţi mari sau pe stomacul gol, ceaiul de sunătoare poate provoca arsuri gastrice.
Cum îl prepari corect
Pentru a prepara ceaiul, pune într-un ibric apă rece şi dă-o în clocot. După ce apa a fiert, adaugă frunzele sau florile de ceai şi acoperă ibricul. În funcţie de cât de concentrat vrei să fie ceaiul, lasă plantele în apă timp de trei sau cinci minute.
Foto simbol. Shutterstock