Apar probleme respiratorii
La fel ca primăvara, toamna este sezonul când la medici ajung numeroşi pacienţi cu crize de astm sau cu reacţii alergice. Strănutul, tusea şi problemele respiratorii sunt primele simptome ale acestor afecţiuni. Evită să stai afară când bate vântul, mergi regulat la o salină artificială sau apelează la medic pentru un tratament eficient.
Se înmulţesc răcelile
Ploile, vântul puternic şi variaţiile de umiditate contribuie la slăbirea sistemului imunitar, favorizând contractarea răcelilor. Consumă multe fructe, ia suplimente de vitamina C şi nu sta în preajma persoanelor care strănută sau tuşesc. Dacă te îmbolnăveşti, ia pastile pentru răceală, nu antibiotice, care se prescriu doar în cazul unei infecţii.
Ulcerul se agravează
În această perioadă a anului, imunitatea e “atacată” de vremea schimbătoare, iar organismul devine vulnerabil în faţa bacteriei helicobacter pylori, care cauzează numeroase cazuri de ulcer gastroduodenal. Ai grijă să mănânci regulat, să nu fumezi prea mult sau să nu consumi alcool în exces. Ca să previi ulcerul, evită medicamentele antiinflamatorii.
Cardiacii sunt în pericol
În procesul de adaptare la noile condiţii de mediu, organismul poate suprasolicita sistemul cardiovascular, fapt ce poate avea consecinţe serioase pentru persoanele cardiace. Orice senzaţie nejustificată de oboseală, bătăi neregulate ale inimii, greţuri, tuse persistentă şi respiraţie şuierătoare sunt semne că trebuie să mergi la doctor.
Te chinuie reumatismul
Afecţiunile reumatice, cum ar fi artrita, sunt foarte comune în sezonul de toamnă, cauzând creşterea sensibilităţii şi dureri articulare în urma expunerii la temperaturi mai scăzute. Băile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, analgezicele sau simpla evitare a plimbărilor pe vreme rece şi ploaie te ajută să previi şi să ameliorezi crizele reumatice.