CRUŞIN. Scoarţa de cruşin este considerată cel mai eficient produs naturist pentru combaterea constipaţiei cronice şi are avantajul că nu provoacă dereglări sau dependenţe ale sistemului digestiv. Ea trebuie folosită imediat ce este recoltată şi se curăţă de pe ramurile tinere tăiate cu un an înainte. Decoctul se prepară dintr-o lingură de scoarţă uscată şi măcinată şi 300 ml de apă. Se fierbe timp de 25 de minute, după care se lasă la macerat şase ore. Strecurat, produsul se bea călduţ, seara, înainte de culcare. Pentru con- stipaţii rebele, sunt indicate câte două căni de ceai pe zi. La fel de eficientă este şi tinctura preparată din scoarţă de cruşin şi alcool, lăsată la macerat timp de 10 zile. În fiecare zi, pe stomacul gol, se iau două linguriţe, amestecate cu puţină miere. Dacă preferi pulberea de scoarţă, aceasta se administrează tot dimineaţa, cu miere, pe parcursul a cinci zile pe lună, timp de trei luni.
PIN. Extractul din scoarţă de pin este uşor de găsit în farmaciile cu profil naturist şi este indicat pentru atenuarea simptomelor cauzate de menopauză. Între acestea, oboseala, bufeurile şi problemele menstruale pot fi tratate eficient prin administrarea acestui produs conform prospectului.
SALCIE. Pentru varice, specialiştii în tratamente naturiste recomandă băile până la genunchi cu decoct din scoarţă de salcie. Odată ieşit din apă, bolnavul trebuie să îşi bandajeze picioarele şi să stea întins în pat timp de o oră. Împotriva mătreţii şi a căderii părului, podoaba capilară trebuie spălată cu infuzie din scoarţa acestui copac, în amestec cu rădăcină de brusture. Tot extractul de salcie este benefic pentru detoxifierea ficatului. În acest scop, se beau zilnic infuzii calde.
CĂTINĂ. Praful din scoarţă de cătină (50 de grame) se ţine în alcool (250 ml) timp de 15 zile. Preparatul trebuie agitat zilnic şi, la final, se strecoară. Se ia de trei ori pe zi câte o linguriţă de tinctură diluată în apă, pentru regenerarea celulelor hepatice. Extern, tinctura se foloseşte în pansarea eczemelor, a rănilor deschise a căror cicatrizare o grăbeşte. STEJAR. Datorită efectului astringent, scoarţa de stejar e folosită în tratamentul gingivitelor, al faringitelor şi al stomatitelor, dar şi extern, pentru degerături sau pentru arsuri. Pentru uz extern, la un litru de apă se adaugă 30-40 de grame de scoarţă şi se fierbe 30 de minute. Se fac spălături locale. Pentru uz intern, decocturile se prepară din două linguri de scoarţă mărunţită care se pun în 250 ml de apă şi se fierb timp de 30 de minute. Gargara cu acest remediu naturist rezolvă problemele bucale. Decoctul din scoarţă de copac e benefic şi pentru mâncărimi, eczeme şi urticarii. Odată răcit, el se aplică pe pielea afectată. În cazul bolilor provocate de micoze, decoctul se prepară adăugând şi frunze de troscot şi frunze de trei-fraţi-pătaţi.
NUC. Scoarţa de nuc se foloseşte sub formă de decoct pentru tratarea constipaţiei, a digestiei lente sau a unor boli de piele. Mai mult, sub- – stanţele active stimulează funcţiile ficatului. Tincturile sunt la fel de eficiente şi se pot prepara acasă, din scoarţă şi din alcool. După 10 zile de macerare, se iau câte două linguri de produs naturist, zilnic, pe stomacul gol.