Patronul român își spune povestea tot timpul, o afișează pe toate gardurile. E un erou. Se sacrifică. Știți povestea. Mai nou, patronul român a căpătat și o spoială de AUR, el este erou național, în opoziție cu multinaționalele cele rele. 

Toate astea sunt abureli, în comparație cu acea masă reală și încă foarte pasivă și tăcută: angajații lor. Am strâns și anul acesta tot felul de povești de la prietenii mei muncitori. Măcar de 1 Mai să-i ascultăm.

1 Mai nu era, de obicei, liber pentru muncitori. Era ziua liberă a oamenilor cu mult peste salariul minim, bugetari, angajați calificați etc. Mai mulți, din diverse domenii, mi-au spus anul ăsta că „s-a întâmplat” ceva suspect: s-a dat liber de 1 Mai! Nu cred că a crescut organul filantropiei prin patroni, sunt alte explicații. 

Nu mai găsesc „oameni ai muncii” și atunci se poartă mai frumos cu ei

În continuare e mare nevoie de mână de lucru și poate unii s-au prins că nu poate merge la nesfârșit  batjocura chiar până-ntr-acolo încât de Ziua Muncii muncitorii să fie la lucru. Dar s-ar putea să mai fie și un efect al unei legi bune: Legea dialogului social din iarna trecută (cea inițiată de Adrian Solomon și Gabriel Petrea, mult dezbătută și discutată, care s-a impus până la urmă într-o formă onorabilă). 

UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”
Recomandări
UE declară război Beijingului în cazul subvențiilor pentru firmele chineze. „Am devenit dependenți de gazele rusești. Să nu repetăm greșeala cu China”

Legea a mai eliminat din condițiile imposibile de sindicalizare, a mărit puterea de negociere. Mă rog, legea nu poate anula deceniile de demonizare a oricărei forme de sindicalizare, dar sper că oamenii se vor prinde că se pot asocia ceva mai ușor.

O scurtă poveste din industria textilă

„Dacă spui un cuvânt, imediat te cheamă la raport”, îmi povestește o muncitoare în textile. În plus, patronatele cu angajați mulți din privat au învățat și descurajarea muncitorilor prin înghițirea sindicatelor. Oamenii nu au încredere în sindicate pentru că văd că unele dintre ele există doar ca să mai asigure o pârghie de forță patronatului.

În plus, îmi povestește o doamnă cu multă experiență în industria textilă, tehnologizarea a mers fix invers. Se lucrează cu mașini proaste, unele mai proaste ca acum 20 de ani. Ca să reziști în domeniu, în unele firme trebuie să tragi fizic din greu, doar ca să compensezi lipsa de investiții în aparatură. 

Să mai adăugăm zecile de țepe cu patroni care nu le-au plătit taxele, iar muncitorii care se apropie de pensie află că au stat într-o zonă gri, deși credeau că au contracte în regulă. Diana Meseșan a scris în Libertatea despre femeia care a primit un fluturaș cu 23 de lei pe el. A avut curajul să se bată până la capăt și a câștigat.

Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale
Recomandări
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Cum se fac contracte în agricultură

Alte povești țin de plata la negru pe lângă salariul minim. Aici se vede cât de prost își face treaba Inspecția Muncii. E o practică universală. Dăm salariul minim, iar apoi ținem captivi muncitorii cu bonusuri la negru. Nu poți spune că nu vezi când chiar foarte mulți fac asta.

Un alt erou național, pe lângă „antreprenor”, este „fermierul”. Am înnebunit cu „nevoile fermierului”. Însă fermierii sunt de diverse categorii. Din ăia mici, muncitori idilici care își întrețin familiile din agricultură, sunt foarte puțini. 

Fiecare zonă agricolă are vătafi sau chiar fonduri de investiții multinaționale, care au comasat pământurile și care fac bani cu lopata. Angajează la negru la greu și uneori exploatează la greu. Există și excepții. 

Am vorbit cu angajații unei astfel de firme cu probleme. Cum merge treaba? Când e campanie de recoltare și e nevoie de oameni, sunt angajați. Apoi, li se pune demisia în față. Și ei semnează, că doar nu s-or lua în gură cu șefii triburilor sătești mângâiați cu numele de „fermier”. În astfel de cazuri, nici inspecția muncii nu mai are ce face. Însă e din nou o practică de a aduna „sezonieri” cu carte de muncă trei-patru luni.

Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
Recomandări
Zeci de mii de români, așteptați pe Litoral în minivacanța de 1 Mai și Paște. În străinătate, Grecia și Turcia sunt în top: „Turcii au învățat să facă ouă roșii pentru noi”
1 Mai. Vorbe și gânduri de la muncitoare și muncitori, acea imensă categorie care nu se vede aproape nicăieri
În agricultură e lipsă de oameni. Foto: Shutterstock

Compensații, dar nu pentru proprietarii de terenuri

Apropo de „fermieri”, e simpatic și scandalul cu prețul cerealelor, ăla micșorat de specula cu cereale din Ucraina. Țăranii care mai aveau câte o brumă de pământ și-au vândut anul trecut cerealele la prețuri de nimic acelorași „fermieri”. Ăia l-au stocat să dea lovitura, iar acum ar vrea niște compensații de la stat. 

Păi, dacă iau compensații de la stat, să le dea bani și oamenilor de la care au pământ în arendă! Asta nu se poate, se pare.

Rolul partidelor în coruperea sistemului

În construcții, cel mai interesant fenomen rămâne cu licitațiile pe lucrări publice. Sunt niște baștani care iau mai toate lucrările pe fiecare zonă de contract pe bani publici. Dup-aia subcontractează. Mai nou, se văd ultimele verigi la care ajung lucrările: firmele cu lucrători din Nepal, Bangladesh etc. 

E un lanț al exploatării susținut cu bani de la stat, prin licitații trucate. 

Mai mulți muncitori îmi povestesc și o întreagă manevră și cu plata întârziată a salariilor, contracte desfăcute aiurea, apoi refăcute, tot din motive administrative, evitarea taxelor etc. 

Faptul că nu reușim să plătim cu toți banii la alb muncitorii care fac lucrări publice arată gradul de corupție și complicitate care leagă partidele mari de firme de construcții.

1 Mai. Vorbe și gânduri de la muncitoare și muncitori, acea imensă categorie care nu se vede aproape nicăieri
Muncitori lucrează pe șantierul de la pasajul Doamna Ghica din București. Foto: Hepta

Aberația AUR-istă că firmele multinaționale sunt Răul

Am mai discutat și despre viața de dincolo de muncă. Se vorbește mult despre statul cu familia. După zeci de ani de muncă sălbatică, mai mulți au început să pună preț pe statul alături de cei dragi. 

Unii aleg salariul mai mic, numai să stea cu familia. Sau, dacă chiar au nevoie de bani, preferă să tragă tare un an în afară și să rămână cu bani decât să tragă tare în România pentru salarii mici. 

Sunt contractori mari care plătesc bine și la noi (vezi Umbrărescu și autostrada lui din Moldova), dar hămăleala e pe măsură. Și, pentru un muncitor cu familie, nici un salariu dublu nu justifică un stil de lucru în care stai cu săptămânile plecat de acasă.

Muncitorii plecați în afară care au apucat să lucreze în fabrici, cu carte de muncă, cu tot ce trebuie, spun că și acolo, sindicatele au slăbit mult, față de acum 10 ani. 

În Italia, de exemplu, un tip care ajunsese șef de sindicat a ajuns să fie forțat să plece pentru că începuse să întrebe de măriri de salariu după ce fabrica bubuia de profit. 

Însă există și efectul invers: destui au văzut ce înseamnă să muncești cu toate drepturile în regulă și, când se întorc acasă, realizează mai clar aberațiile patronale băștinașe. De aia îi pufnește râsul când aud vreun AUR-ist vorbind despre cum se va face capitalism numai cu patroni „verzi” naționali. Cei mai mulți tocmai din cauza „patrioților” ăstora au plecat la muncă în afară.

Când nu-i ascultă nimeni, merg pe TikTok

Și o ultimă observație, poate puțin surprinzătoare. Știu că toată lumea urlă că TikTokul e o scenă pentru interlopi și pentru exhibiționism din ăla groaznic de jos. În bună parte, cam asta e. 

Dar pe această rețea socială este și singura dată când am văzut oameni la treabă, simțindu-se bine sau rău, spunându-și revoltele (de aici sau de aiurea, de pe unde muncesc în Europa) sau făcând o glumă cu colegele, colegii de muncă. 

Șoferi și șoferițe de TIR, constructori, muncitori în agricultură de aici sau de afară, există o întreagă categorie care vorbește public, în sfârșit. 

E și ăsta un paradox, a fost nevoie de TikTok ca să văd cum se culege sparanghelul live sau cum se muncește într-un abator german.

1 Mai fericit vă urez! Sunt vremuri grele în față, dar sunt și vremuri grele în spate, ăsta ar fi „avantajul” muncitorimii române. Cam cum spune un domn, viralizat de TikTok: ce recesiune? Ca să simți recesiune trebuie să fi avut cândva bani serioși, dar când n-ai avut niciodată bani, ce recesiune?

@cavaleriaro RECESIUNEA noastră cea de toate zilele! Clip integral pe YouTube! #cavaleriaro #recesiune #romania ♬ original sound – cavaleriaro

Foto: Agerpres

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Mircea_1958   •   08.05.2023, 10:57

..da, capitalismul are parșiveniile și ipocriziile lui. Atâta doar că cei care și-au propus să dreagă lucrurile au cam dat cu oiștea-n gard. Societatea socialistă multilateral dezvoltată nu numai că n-a rezolvat inechitățile, dar a adus cu sine sărăcia generalizată și înapoierea tehnologică. Iar ipocrizia a căpătat accente de tot râsul (deși te cam îneca plânsul). Ștabii de atunci aveau rețeaua lor de aprovizionare, în timp ce pălmașii se-nghesuiau la cozi interminabile, căutând înfrigurați cartela prin buzunarele goale. Mai erai și obligat să te bucuri, să defilezi cu steagul într-o mână și cu sacoșa în alta.. Capitalismul are multe bube, dar măcar nu-ți pune pumnul în gură. Tot capitalismul a înlocuit magazinele sexy(alea cu rafturile goale..) cu supermarket-uri la tot pasul și piețe pline de marfă frumoasă. Trebuie doar să fii în stare să câștigi banii necesari cu care să umpli căruciorul, să nu stai cu mâna-ntinsă la mila politicienilor populiști, care te-mping în sărăcie ca să te controleze mai ușor în campania electorală. Capitalismul are onestitatea de a recunoaște că brutarul se scoală la 5 dimineața să frământe aluatul, nu de dragul clienților, ci de dragul banilor lor.. Trăiască 1Mai !

Codrean   •   05.05.2023, 09:09

Am impresia - cu scuze - ca Dl Rogozanu e blocat intr-o mentalitate surprinzatoare la un om de varsta Domniei Sale. Imi amintesc, prin anii 70, cat am fost de surprins afland ca in Franta de pilda numarul muncitorilor industriali reprezenta un procent sub 30 din totalul salariatilor si ca o mare parte a acestora erau imigranti din prima generatie ! Cat or fi azi cand, in tarile avansate din Vest, contributia industriei la PIB a scazut sub 20% ? Este (doar) una din cauzele pentru care a disparut si comunismul pe-acolo ... De fapt, in Romania, asa zisele traditii muncitoresti erau , in cea mai mare masura, fabricate de regimul comunist. Normal, intr-o tara care acum un veac avea peste 80% din populatie in rural, ocupata cu agricultura... Chiar ma amuza regretele astea de la varsta pionieratului...

MAMIRA   •   02.05.2023, 10:04

Indiferent de situatia din Romania odata cu confiscarea rezultatelor economice obtinute din progresul tehnic (proces aparut in tarile dezvoltate cam prin 1972), munca spre deosebire de investitie a incetat sa mai fie un Drept . Ea este o favoare pe care ti-o face un investitor care in prezent are la dispozitie masini care nu lupta pentru drepturi. Cu toate ca exista solutii descrise de exemplu in "Prosperitatea Nepotilor Nostri" Keynes 1930, viitorul celor care traiesc din munca depinde legile emise de clasa la putere. Cat timp munca nu va fi considerata un drept iar impozitele mari din munca vor alimenta activitatea deci si buzunarele private ale marilor companii nu va exista o prosperitate generala."Profitul marilor companii este redus in tarile dezvoltate , mare in tarile sarace si maxim in tarile aflate la marginea prapastiei" sau "interesul lor este opus interesului social iar orice propunere venita din partea lor trebuie examinata cu maxima suspiciune..." nu o spun eu o spune "Parintele Capitalismului" Adam Smith in "Bogatia Natiunilor 1776"

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
FANATIK.RO
Când expiră, de fapt, cardurile sociale. Până la ce dată sunt valabile și ce să faci ca să nu rămâi fără bani
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
FANATIK.RO
Animalul pe care românii îl cresc pentru desfătarea străinilor. Merge direct la export și se pot face inclusiv nuggets din el
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Știrileprotv.ro
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Observatornews.ro
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 28 aprilie 2024. Capricornilor le-a venit rândul să fie sursă de stres sau de bucurie pentru cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI