CFR-iștii au făcut greve spontane care au afectat serios traficul feroviar. Sindicatele din învățământ strâng semnături pentru grevă, pentru sănătate se cheltuie nefiresc de puțin când cifrele care indică mortalitatea în exces sunt îngrozitoare. 

Pensionarii vor primi un prim ajutor în ianuarie sub forma unei pensii mărite și e foarte bine. La milioanele de angajați pe salariul minim nu s-a mai gândit nimeni. Ca de obicei. Dup-aia, ne mirăm de unde vin frustrările antivârstnici, antiorice. Cu 1.300 de lei pe lună nu poți fi decât antiorice, măcar asta să ne fie clar. 

Mă rog, face AUR un protest cu fanii lor cărați pe bani publici în București și televiziunile sunt încărcate de știri cu „mașina de la ambasada Americii zgâriată”. Adio sindicate și revendicări la televizor.

Sindicatele nu au ce căuta cu AUR în horă și nici invers

Un singur lucru aș vrea să se înțeleagă: AUR și fanii lor n-au nicio treabă cu aceste chestiuni numite „viață reală”. Cum se întâmplă cu mai toți conspiraționiștii, când e rost de manipulare se aruncă primii cu capul în gard (că e al Parlamentului sau gardul vecinului, nu mai contează).

Sunt membru de sindicat de 3 luni. Prima oară m-am și enervat când am văzut că sindicatul meu (pentru personalul din învățământ) s-a apucat de proteste în ce privește eventualitatea unui certificat verde și alte chestiuni covidești. Pe mine mă interesează chestiunile pământești. Medicii luptă cu virusul. Sindicaliștii luptă pentru salarii și drepturi. Să păstrăm lucrurile așa. M-am bucurat când mi s-a dat să semnez pentru o grevă ca lumea pentru buget mai mare la învățământ și respectarea angajamentelor salariale. 

REPORTAJ. Într-un sat la 80 km de București, un tânăr cu o boală psihică, înstrăinat de părinți și de societate, se zbate să supraviețuiască: „Ieri am mâncat un ou”
Recomandări
REPORTAJ. Într-un sat la 80 km de București, un tânăr cu o boală psihică, înstrăinat de părinți și de societate, se zbate să supraviețuiască: „Ieri am mâncat un ou”

Nu trebuie să amestecăm protestele cu intoxicările AUR-iste și nici nu trebuie să lăsăm AUR să-și amestece conspirațiile de mâna a 5-a cu nemulțumirile salariaților. Orice lipire de AUR compromite. De aceea am spus de la început că un Simion și o Șoșoacă sunt conspiraționiști foarte utili pentru tot soiul de instituții de forță: ei bagatelizează ceea ce se cheamă probleme serioase. Ei sunt experții neseriosului.

AUR e împotriva intereselor angajaților

AUR e împotriva intereselor angajaților. AUR e mai curând produsul patronașilor și „patronoilor” din zona Horeca sau a patronilor de făbricuțe care învârt angajații prost plătiți ca pe hainele second-hand. Pe lângă afinitățile culturale cu extrema dreaptă, ei au legături pământești cu ceea ce se cheamă cu mândrie „capital românesc” – de acolo le vin sponsorii și de la tot felul de funcționari care se visează eroi în lupta cu Oculta pe salarii bugetare grase.

Nici n-au încetat bine statisticile groazei cu 500 de morți pe zi și imediat au început să chirăie că România e grădina Maicii Domnului unde nu faci COVID și unde nu trebuie să te vaccinezi. Sigur, trebuie să faci Revelioane înghesuit, abia atunci ești un cetățean consumist de prima mână. 

AUR e un parazit care să hrănește cu orice merge ca audiență. AUR folosește banii publici plătiți de noi pentru partide ca să-și mobilizeze fanii din țară să facă acel spectacol grețos pe la Parlament. Au plătit microbuze, i-au cărat cu mașinile parlamentarilor prin curtea Casei Poporului, totul pentru circ.

INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua

Mă întreba un prieten: dar unde-i SRI-ul? Face podcasturi, i-am răspuns. Avem acum interviuri pe care și le face SRI cu sine însuși, în spirit democratic (apropo, domnule Helvig, când vreți să vi se pună  și întrebări, nu doar să vă perie subalternii live, dați un telefon, aveți numărul, sunt sigur). Serios vorbind, pot băga mâna în foc că gândirea putred-conspiraționistă e prezentă la greu și în servicii, că doar arătările, care mai ies la pensie din SRI direct la televizor, tot cu un naționalism de colțul mesei vin.

Cine sunt protestatarii? 

Despre cine sunt antivacciniștii sau cei care urlă antirestricții am mai vorbit. Nu sunt doar oameni direct afectați, care-și pierd joburile. Sunt și oameni care stau în locuri căldicele, funcționari, era și un vameș pe acolo ieri pe la Parlament, tot felul de specialiști la vaccinul la chiuvetă. Sunt sigur că e o facțiune auristă și în MAI (doar avem șefi de ISU și DSP care nu cred în vaccin), și în servicii secrete. AUR este rezultatul direct ieșit din proasta gestionare a resurselor umane de către stat. Dacă angajezi numai din ăia care își iau diploma de master imediat după ce au terminat de citit abecedarul, fii sigur că astfel de cadre vor considera că ultimul film de la Hollywood nu e ficțiune, ci documentar.

Autocar cu români, răsturnat în Slovenia. Trei români au murit și alți patru au fost răniți
Recomandări
Autocar cu români, răsturnat în Slovenia. Trei români au murit și alți patru au fost răniți

Mai toate grupările de acest tip din Europa au legături și cu instituțiile de forță. E plină extrema dreaptă greacă de foști polițiști. Iar statul român bagă bani în polițienism și funcționărism de supraveghere cât nu bagă în sănătate și învățământ. 

„Suntem partidul care ține cu românii”, mai spune șeful de galerie, agitatorul Simion. Nu, nu țineți decât cu anumite interese ale anumitor afaceri. Voi nu sunteți cu afacerile mari neapărat, cu multinaționale, voi sunteți cu patronul mic și mediu de tip violent, ăla de urlă în urechile angajaților toată ziua. De aia când toți ne sufocăm de facturi, de salarii mici, vin alde Simion cu vameși, horeci antivax și alte vietăți și urlă că vor „libertate”. Și de fapt aruncă perdele de fum cu Oculta mondială peste problemele reale. 

Antisistemul-șaorma-cu-de-toate, asta e AUR. Statul român nu a luptat cum trebuie cu reacții facebookiste antivaccin. Nu e de ajuns să tot pui specialiști aroganți să certe la televizor cetățenii că nu se informează. Normal că eșuezi ca stat dacă tot dai lecții în loc să plătești medici, caravane sanitare care să stea de vorbă cu oamenii în fiecare orășel și sătuc din țara asta. De aici crește AUR, dintr-un stat bleg care nu face ce trebuie și apoi visează că poate face prin poliție și amenzi ce n-a făcut prin politici publice.

Libertate? Care libertate?

AUR urlă „libertate”. Extrema dreaptă a învățat să spună „e corpul meu, e dreptul meu”. I-auzi!, când urlau împotriva avortului sau împotriva gay-lor cu Coaliția pentru Familie, acolo nu mai era „dreptul la corpul tău”. Așa arată trumpismul la mâna a 16-a. 

Conspiraționiștii acoperă realitatea cu povești prostești, ăsta e leacul lor, medicamentul lor. Cam ce fac șarlatanii care vindecă cu frunză de brusture cancerul fac ăia de la AUR, care vă promit că fără mască veți plăti mai ușor facturile. În timp ce urlă că vor dreptul de a merge la job fără mască, fără vaccin, eventual și pentru dreptul de a-și sufla mucii pe vaccinați, alte milioane din România reală ar da orice pentru un job plătit cât de cât decent. 

În tontoroiul public cu „certificatul” au intrat și partidele vechi. Certificatul verde e mai mult o problemă juridică decât de sănătate. La rata noastră de vaccinare, realist e să încerci noi și noi campanii de vaccinare, nu să te arunci să-ți asumi obligativitate, cum ar vrea Ciucă. Nu poți amenda jumătate de populație! Trebuie s-o convingi întâi, asta e.

Unii văd certificatul ca pe o ultimă modă. S-a făcut în toată Europa! Și noi? Păi nu în toată Europa, în Italia, în Germania. În Franța, dezbaterile sunt în toi. Să fie și la noi dezbateri. Dar e mai comod să te cerți și să ai show-uri cu audiență în care Antena 3 perie AUR de scame, iar Digi24 face exorcizări și incantații anti-COVID cu specialiști care vor să aresteze virusul cu ajutorul poliției.

Cum e posibilă joaca și cu facturile?

În astfel de criză, pionii privați puternici suprataxează informal cetățenii. Cum e posibilă, de exemplu, joaca și cu facturi întârziate și plăți fanteziste la gaze și curent? Ei fac abuzuri pentru că li se permite. Cine să-i țină în frâu? Șoșoacă? În niciun caz. Șoșoacă îi face să-și frece mâinile de bucurie: „hai că iar e televizorul plin de prostii, mai bagă un comision!”. Trebuie proteste nu cu oameni „frumoși” sau „auriți”, ci cu oameni serioși, care nu mai au chef de aberații cu cipuri, au nevoie de stat puternic și de o primă reconsolidare a pactului social în ultimii 30 de ani.

Din păcate, la cum arată lucrurile, ne îndreptăm spre o fuziune a nemulțumirilor reale, din cauza salariilor, facturilor, lipsei de drepturi cu nemulțumirile imaginare promovate de televiziuni și de google-facebook-tiktok, avide de bani și de bâlci oferit de AUR. Măcar atâta să reținem: că AUR este tot ce mai poate produce și susține piața liberă românească acum, scandal tabloid și fluturașe tricolore cu salarii mici.

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Viva.ro
Ce a pățit Ioana Tufaru când a întâlnit-o pe amanta tatălui ei, Dan Tufaru: 'Ea mi-a pus mâna pe obraz. Mi-a spus...'
Au comandat una şi au primit alta. Poliţiştii reclamă că noile uniforme de 7.000 de lei se rup între picioare după 3 luni
Observatornews.ro
Au comandat una şi au primit alta. Poliţiştii reclamă că noile uniforme de 7.000 de lei se rup între picioare după 3 luni
Una dintre cele mai mari companii din România angajează sute de oameni. Salariul mediu este de aproape 10.000 de lei
Știrileprotv.ro
Una dintre cele mai mari companii din România angajează sute de oameni. Salariul mediu este de aproape 10.000 de lei
Patru zodii ajutate de Dumnezeu în februarie 2023. Bucurie, bani și belșug pentru ele
FANATIK.RO
Patru zodii ajutate de Dumnezeu în februarie 2023. Bucurie, bani și belșug pentru ele
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 4 februarie 2024. Peștii ar fi bine să-și propună, chiar de dimineață, să rămână calmi, indiferent ce apare și i-ar putea provoca
HOROSCOP
Horoscop 4 februarie 2024. Peștii ar fi bine să-și propună, chiar de dimineață, să rămână calmi, indiferent ce apare și i-ar putea provoca
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?