UPDATE: Libertatea a primit un drept la replică din partea casei de avocatură „Piperea și Asociații” în numele companiilor controlate de Ioan și Viorel Micula, care s-au considerat lezate de anumită afirmații din articol. Publicăm integral documentul la finalul textului.
1. Domnul Nicu Marcu, șeful ASF-ului, a terminat facultatea la 29 de ani, iar la 34 de ani era deja director economic la Romsilva, în timp ce făcea Facultatea de Drept la zi într-un oraș, doctorat în economie în alt oraș și preda și la universitate în Craiova.
A terminat și Colegiul Național de Apărare, și Institutul Diplomatic Român, lucru care l-a „calificat” pentru a deveni director la Loteria Națională Română în București, conferențiar universitar la Craiova și, ironic, președinte al Consiliului Național de Integritate.
În timp ce era președinte la Integritate, încasa bani din alte 5 locuri de la stat. Soția trece și ea la stat, pe o slujbă care plătea aproape triplu la finanțe, în timp ce el era mare șef, tot la finanțe (la ANAF).
În 2009, domnul Nicu Marcu câștiga de la stat de aproape 4 ori mai mult decât președintele României. În 2011, în timp ce aduna de la stat deja 229.121 de lei (de 25 de ori mai mult decât majoritatea românilor), mai primea și o bursă de 48.000 de lei de la Academia Română.
E logic că omul acesta din Craiova care muncea la București devine deputat USL de Bacău, în 2012, pe listele PNL, că doar ne pasă liberal de reprezentativitate. Este pus strategic și la consiliul de atestare a diplomelor, faimosul CNATDCU, care a făcut tot ce a putut să ascundă plagiatele gloriilor noastre.
În perioada cea mai de glorie a lui Ponta și apoi a lui Dragnea, liberalul Nicu Marcu e promovat la Curtea de Conturi pe îngrozitor de mulți bani, devine și director peste o școală de doctorate la ASE, și vicepreședinte la CNATDCU.
Domnul Nicu Marcu face cu mult, mult peste 140.000 de euro pe an ca șef al ASF. A fost pus acolo în timpul guvernării liberale, cu un mare ajutor de la PSD.
Doina Dascălu, 14.000 de euro pe lună din salariu și pensie
2. Doamna Elena Doina Dascălu este prim-vicepreședinte ASF. În 1980, să termini facultatea și să fii angajată direct la Ministerul de Finanțe era o treabă care depindea, în general, de Securitate. Să ajungi șef de serviciu la nici 30 de ani în perioada cea mai dură a comunismului, fără devotament demonstrat către conducătorul mult iubit și Securitate, este excepțional.
Între 1997 și 1999, fiind de partea liberală a foștilor comuniști, cariera ei explodează. Șef de serviciu la Curtea de Conturi, director general la Ministerul Finanțelor și apoi secretar general adjunct tot la minister. Slujbe lejere, căci termină doctoratul în economie în trei ani, în timp ce este și lector universitar la Oxfordul României, Spiru Haret, căci e bântuită de spiritul academic, ubicuitate și geniu.
Din 2001 se schimbă regimul, așa că devine consilier parlamentar și are timp să facă și Facultatea de Drept la Spiru Haret, unde ajunge din 2007 profesor universitar.
Este foarte apropiată de preacinstitul Sebastian Vlădescu, cel anchetat de DNA pentru mită de 3 milioane, pentru care va fi secretară de stat din 2005.
Prima declarație de avere este din 2008. În 2008, doamna primea bani din opt locuri de muncă la stat și unul la Spiru Haret.
Soțul, Romulus Dascălu, avea și el șapte locuri în consilii de administrație la societăți pe acțiuni plus două slujbe de director și una de administrator. Faptul că cei doi soți primeau bani din 15 locuri de la stat și aveau 19 slujbe în timpul guvernului liberal care venise după guvernul Năstase nu e mai nimic.
Soțul doamnei, care a fost și era mare, mare șef la Ministerul de Finanțe, lucra pentru frații Micula. În momentul 2008, totalul datoriilor către stat ale celor trei firme unde lucra domnul Dascălu erau de, stați jos, peste 54 de milioane de euro.
Doamna Dascălu făcea de la stat peste 85 de salarii minime pe lună. Soții Dascălu făceau, în 2007, în jur de 13.000 de euro pe lună de la stat. În ultima declarație de avere, peste 12 ani, doamna Dascălu primește de la stat 795.415 lei pe an, adică peste 14.000 de euro pe lună.
Soțul încă lucrează la firmele cele minunate. Toate firmele au datorii uriașe la stat. În penultima declarație era director general la două societăți pe acțiuni din București, foste firme de stat în domeniul CFR și construcții industriale, director și director de vânzări la alte două firme ale fraților Micula, ambele cu datorii la stat. Ironic, soția este șefă la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ambii soți sunt absolvenți ai Colegiului Național de Apărare. CV-ul doamnei omite să menționeze că a absolvit prestigioasa instituție, iar cel al domnului nu este de găsit.
Familia Socol, cariere în oglindă
3. Domnul Joseph Birtalan este cel mai probabil acolo ca răsplată a tuturor minunilor făcute de UDMR în Parlament pentru PSD, căci calificări sau experiență care să justifice poziția la ASF nu sunt, în afara faptului că a terminat Colegiul Național de Apărare.
CV-ul lui constă dintr-un șir nesfârșit de sinecuri și cam atât. Cariera din timpul comunismului e cam stranie la fel cum este și un master în economie la Budapesta, pe care nu știm când l-a făcut.
4. Doamna Aura Gabriela Socol și soțul, Cristian Socol, au cariere identice. Ambii sunt vitali, atât la ASE, cât și pentru cele mai bune sinecuri din domeniul financiar și aviatic oferite de statul român.
Declarațiile de avere ale celor doi soți sunt șocante. În 2013, momentul în care domnul Ponta îl aduce pe domnul Socol lângă el, familia celor doi avea economii de 144.821 de lei, două mașini, un Opel de opt ani și un Golf de patru ani, o casă în București și două terenuri. Șase ani mai târziu, ambii soți conduc Mercedesuri, au cumpărat două terenuri în intravilan și au economisit în plus 1.783.848 de lei, adică vreo 300.000 de lei pe an sau undeva pe la 5.500 de euro pe lună. E drept că au vândut unei rude Opelul la un preț cu peste 3.000 de euro peste prețul pieței.
Ambii soți au lucrat toată viața la stat. Cel mai probabil, în 2020, familia Socol a câștigat cu mult peste 200.000 de euro de la statul lor cel bun.
5. Nu există niciun dubiu că domnul Ștefan Daniel Armeanu, vicepreședinte ASF, este un om foarte inteligent. Un matematician excepțional. Probabil este cel mai potrivit om de la ASF. Dar nu există tot nicio îndoială că omul se descurcă. A secretizat numele și locul de muncă al soției, cel mai probabil tocmai pentru faptul că și soția este plătită tot de la statul cel vrednic. În 2018 de la Curtea de Conturi, iar în 2019 de la Curtea Constituțională, toate locuri incredibil de bine finanțate de stat. În total, în ultima declarație de avere, familia Armeanu a primit 895.376 de lei. Adică aproape 16.000 de euro pe lună.
11.000 de euro, leafă de vice ASF
6. Doamna Roșu Amalia are și ea numele și locul de muncă secretizate de domnul Cristian Roșu, și el vicepreședinte la ASF. Probabil pentru că doamna se întâmpla să fie consilieră la Ministerul de Finanțe. E drept că și în 2009, în timp ce domnul Cristian conducea ditamai instituția publică, doamna era angajată tot acolo. Salariul domnului Roșu – în jur de 11.000 de euro pe lună. A „uitat” să menționeze în CV că a terminat și el Colegiul Național de Apărare.
7. Și soția domnului Grădinescu tot la stat muncește. CV-ul domnului Gabriel Grădinescu, vicepreședinte ASF, este ciudat: a terminat o facultate de agricultură în 6 ani și a fost economist în timpul comuniștilor. La audierea din Parlament, a dovedit că nu prea avea legătură cu poziția pe care o ocupă acum la ASF. Primește și el de la statul cel bun cam 11.000 de euro pe lună, o recompensă potrivită pentru un apropiat al domnului Marian Oprișan.
Sinecură pentru fostul soț al doamnei Lia Olguța Vasilescu
8. Domnul Ovidiu Răzvan Wlassopol a fost un jurnalist mediocru, dar a avut o calificare extrem de importantă pentru a fi plătit de 2-3 ori mai mult decât președintele României. Este fostul soț al doamnei Olguța Vasilescu, fosta trompetă a partidului cel mai plin de foști securiști, Partidul România Mare, și o mare, mare susținătoare a domnului Dragnea.
CV-ul lui are un gol de 5 ani și singurul lucru care ar fi putut justifica sinecurile primite este absolvirea unui master în domeniu, la o facultate care este ținută secretă.
9. Domnul Ioan Gheorghe Țara a fost în timpul comunismului inspector la Direcția de Finanțe Bihor a Ministerului de Finanțe.
În 2007, domnul Gheorghe făcea de la stat de 24 de ori mai mult decât primea soția în mediul privat. Mulți ani, domnul Gheorghe a avut salariul de la stat cu mult peste cel al președintelui României. A ajuns consilier județean pe listele PSD. În 2019, făcea de 29 de ori mai mulți bani de la stat decât soția, care era economistă în privat. Salariul net al domnului Țara este, cel mai probabil, undeva la 14.000 de euro pe lună. Toți de la stat.
Drept la replică