Nimic mai legitim decât să ne considerăm – și noi, alături de alte națiuni preponderent ortodoxe – ca demni urmași ai strălucitoarei civilizații bizantine. Ce-i drept, măreția imperiului răsăritean a fost recunoscută în Occident abia prin anumiți erudiți protestanți (apropiați de teologii bizantini prin polemica lor comună cu Papalitatea), așa cum a fost denigrată de filozofii iluminiști (care au fabricat caricatura „bizantinului” viclean și steril, irațional și superstițios).
Azi, după aproape cinci secole de studii bizantine, istoricii au reușit să ne ofere un tablou complet și pe cât posibil obiectiv, sporind motivele de admirație față de strămoșii noștri culturali și confesionali.
Primul mileniu creștin a fost dominat de Imperiul Roman Oriental. Constantinopol a devenit Noua Romă, atunci când cea veche se prăbușea sub atacurile barbarilor, intrând – cel puțin până la Carol cel Mare – într-o sumbră letargie provincială.
Exarhatul Ravennei*, posesiune bizantină până în secolul VIII, era adevăratul centru de greutate al peninsulei italice. Bizantinii au avut mereu de apărat fruntariile stabilite pe vremea imperiului fondat de Augustus, exact la Nașterea lui Iisus Hristos. Dinspre Asia presau perșii sasanizi, apoi arabii musulmani, iar apoi turcii lui Mahomed al II-lea*** care aveau să câștige partida, la 1453.
În Tracia și zona danubiană, basileii** au respins cu succes variabil atacurile teribile ale multor seminții (precum slavii balcanici, avarii, bulgarii sau rușii kievieni, de sorginte vikingă) pe care le-au creștinat ulterior, integrându-le într-un sistem complex de vasalitate, mercenariat, comerț și alianțe matrimoniale.
În acel context agitat, împărații „romeilor” au patronat remarcabile performanțe umaniste, școli aulice (care aparțineau de suverani, n.red.), scriptorii monastice (ateliere de copiști, n.red.), ateliere de artă sacră și o vibrantă viață urbană, din care nu lipseau jocurile de hipodrom, teatrul și mărfurile de lux.
Imperiul bizantin – cea mai sofisticată entitate politică din primele 13 veacuri creștine – a fost constant invidiat și copiat în sfera apuseană, influențându-i arhitectura, artele, tratatele militare, stilul istoriografic și instituțiile ecleziastice (abații, spitale, orfelinate etc.). După căderea Noii Rome, a urmat o translatio studii (transfer de cunoștințe, n.red.) spre metropolele italiene, care au dobândit astfel impulsul Renașterii.
Am scris această introducere doar pentru a le aminti cititorilor că a fi ortodox, în descendență bizantină, nu implică nicidecum a moșteni un complex de inferioritate, dovedit printr-o conduită necioplită, ostilă științei, gândirii logice și aspirației spre o societate rafinată. Chiar degeaba să fi consacrat Nicolae Iorga convingerea că și noi, ca națiune, reprezentăm Bizanțul de după Bizanț? Privind anumite manifestări recente ale religiozității românești, mai că am fi tentați să spunem că marele istoric s-a înșelat!
Cu toate că e de bun simț să admitem că nu vom regăsi o viață socio-economică normală până când nu se va atinge, în campania curentă de vaccinare anti-COVID 19, masa critică de 70%, citesc zilnic poziții contrare, susținute cu închipuite argumente spirituale.
Asta deși Patriarhul ecumenic Bartolomeu (garant simbolic al dreptei credințe „universale”) s-a vaccinat, deși un respectat mitropolit, precum Hierotheos Vlachos, a denunțat daunele conspiraționismului, deși mânăstirile din Muntele Athos au demarat campania, iar Patriarhia Română a emis instrucțiuni pastorale favorabile (lăsând decizia la libera alegere a fiecăruia).
Iată totuși că, din unele focare de filetism orto-legionaroid, se propagă o falsă conștiință martirică: Biserica e, vezi Doamne, atacată de forțe malefice, sosește apocalipsa, vaccinul e chipurile demonic și îți transmite un cip de control, virusul însuși nu e decât o invenție a propagandei globaliste și un complot Big Pharma…
De față cu o asemenea narațiune smintită, nu e de mirare că oamenii mai simpli sunt duși de nas într-o direcție care compromite demnitatea și credibilitatea Ortodoxiei. Și nu doar atât.
Elucubrațiile din categoria menționată desfid învățătura creștină, care face din om chipul și asemănarea lui Dumnezeu-Logosul. Logos înseamnă Cuvânt și Rațiune, nu obscurantism folcloric, poale-n cap, dezinformare, alarmism băbesc și delir antiștiințific.
Insist: vaccinul nu e obligatoriu și există situații medicale în care nu e nici recomandabil. Acest fapt nu poate însă cauționa derapajele unor inși rudimentari și populiști, care abuzează de pretexte „duhovnicești” pentru a zădărnici combaterea prezentei pandemii.
*exarhat – teritoriu administrativ condus de un exarh,
**basileii – titlu purtat de împărații bizantini
NOTĂ: *** Dintr-o regretabilă eroare, într-o versiune anterioară a acestui text a apărut informația că arabii musulmani ar fi cucerit Constantinopole la 1453. În realitate, turcii conduși de Mahomed al II-lea au făcut asta. Ne cerem scuze pentru această greșeală și îi mulțumim scriitorului Dan Alexe care ne-a atras atenția asupra ei.