Pe lângă pensiile „normale”, sunt pensiile susținute de diverse instituții, nu de sistemul de pensii destinat muritorilor de rând. Ministerul Apărării își dă pensiile lui, SRI-ul își are pensionarii lui. Vă dați seama câtă democrație e în aceste sisteme, ierarhizate militar, în redistribuirea fondurilor.

Mai toată lumea urlă împotriva pensiilor speciale. Asta e prima perdea de fum. Problema e pensia indecentă, nu pensia specială.

De ce nu am lăsat pasionații de „contributivitate” să-și facă pensii în regim privat cât pot de mari? Pentru restul prostimii, treburile ar fi trebuit să fie clare și mai ales egale. O pensie unică, stabilită în funcție de salariul mediu. Sau, ca să nu părem prea socialiști, maximum trei praguri de pensie, care poate fi luată în întregime după un număr de ani lucrați.

Tot timpul pierdut cu pensii speciale, cu pensiile parlamentarilor, primarilor etc. poate fi rapid recuperat cu o propunere curajoasă: renunțăm la contributivitate, pensia redevine ce a fost de la bun început: solidaritate. Minimum 10-15 ani de muncă să-ți aducă un minimum de pensie. Un parcurs complet, o pensie standard. Un parcurs cu alte realizări deosebite, cu condiții grele etc. să adauge un bonus.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Orice înseamnă „pensie” trebuie eliminat din alte instituții care au devenit stat în stat. Toți pensionarii la Casa de Pensii, scurt, fără alte excepții și paraexcepții.

Sereiștii cu pensionarii lor trăiesc în Românii paralele. Trebuie readuși la realitate. Așa cum tot la realitate trebuie aduși lingăi partinici care urlau zilele trecute că o pensie de 4.000 de lei este „de subzistență”.

Aceasta este media pensiei de la MApN. Înainte să te plângi, mai uită-te și în jur, unde pensiile sunt de ceva peste 1.000 de lei sau unde salariul minim e 1.900. Șeful parlamentarului Guran, cel care a scos pe gură perla cu subzistența, generalul Ciucă, are pensie de 18.000 de lei pe lună.

Pragul maximal după care să înceapă impozitarea. De 90%

O altă măsură urgentă, atât de simplă încât cei mai mulți o pot considera ultraradicală, teroristă de-a dreptul, ar trebui să fie pragul maximal. Aici putem negocia suma.

Din punctul meu de vedere, tot ce e peste 1.000 de euro trebuie taxat cu 90%. Rapid. Dacă PSD ar fi de stânga, ar face asta urgent și ar și câștiga alegerile detașat, nu ar sta toată ziua să copieze discursul AUR, ca să mai ciupească doi-trei amețiți.

Să spui că e normal să ai 3.000-7.000 de euro pensie pentru că ai contribuit cu mult este o tâmpenie. În primul rând, măsura ajută mai ales bugetarii de lux. Cei din mediul privat, care au făcut bani, știu să-și pună deoparte și pentru bătrânețe, n-au nevoie de stat. Problema e cu judecători, polițiști, generali, sereiști, procurori. Ei nu pot trăi decât cu pensii mari din fragedă tinerețe. Pentru că au „contribuit”.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Nu. Statul român a contribuit să te facă un om respectat, educat, fără să-ți ceară niciun ban. E timpul să mai dai și înapoi.

Dacă ești cu adevărat educat și înțelegi mecanismele complexe ale societății, nu ai decât să spui sărut mâna că nu a trebuit să plătești sute de mii de dolari pentru studii, ca în alte țări avansate.

Se spune că instituțiile democratice se reglează între ele. Și s-au reglat. Aberant, dar s-au reglat. Un șantaj neintenționat a fost executat de forțele justiției (aici includ și serviciile secrete) pentru propriul beneficiu: eu las diverși lideri să mai ciupească ceva, iar ei ne fac legi ca să ne lase pe noi să ieșim la pensie fără un fir de păr alb în cap. Două decenii de luptă anticorupție au produs cohorte de pensionari tineri, cu asta am rămas.

O limită de pensionare

Avem polițiști care la 40-50 de ani ar trebui să fie la apogeul carierei, oameni care, pe baza unor pensii grase își mai iau trei joburi și-și deschid și afaceri cu badigarzi. Așa avem sereiști de care sunt pline dosarele de corupție, inși care apar ca intermediari sau consilieri în mai toate afacerile dubioase ale zilei.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Un pachet cu adevărat politic, pe care să-l susțină poporul fără probleme, democratic, ar fi o limită de pensionare unică pentru toată lumea, scutirile putând veni doar după munci grele bine definite (mai ales cele fizice). Această limită de pensionare scoasă nu va aduce decât beneficii – salarii mari pentru judecători și procurori, neafectate, și posibilitatea de a-și pune deoparte cât vor. Numai să lucreze.

O altă măsură populară ar fi pragul maximal. Ca să nu mai vorbim de o pensie unică, eventual cu 2-3 trepte, pentru a sublinia și încuraja diverse merite. Dar cine să propună așa ceva? USR-ul, care acum se dă de ceasul morții cu „specialii”, când e plin de unchi și mătuși „speciale” prin biografiile liderilor lor? USR-ul doar împrăștie fum asupra chestiunii, pentru că nu vor de fapt nicio modificare.

Deci, dacă nu susții astfel de măsuri simple și le consideri „radicale”, eu zic să nu mai deschizi subiectul „pensii”. Dacă începi iar cu „meritul” și „contribuția”, nu ești decât unul dintre cei care perpetuează aberația. Pensia în România trebuie să fie solidaritate și punct, indiferent că ești universitar, sereist sau sudor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (20)

BogdanL1985   •   21.04.2023, 10:59

Costi Rogozan, îmi pare rău de articolul tău, gândirea asta sau părerea asta ne aduce pe la anul 1990 sau mai jos, nu are nici o logică, dacă societatea este ierarhizată după nivelul de pregătire și contribuțiile sunt diferite nu ai cum să-i aduci pe toți să fie cât mai apropiați la pensii, trebuie și aici o ierarhizare și un prag maxim în toate domeniile de activitate, nu ce e acum debandada asta.

Jumbo   •   21.04.2023, 08:39

Poate nu intelege lumea acest "ministerul de INTERNE, JUSTITIE, APARARII isi da pensiile lor... ". MINISTERELE ASTEA SUNT PARAZITE, TOACA BANI DE LA BUGET, NU PRODUC NIMIC CONCRET la buget. Noi am produs plusvaloare pt tara asta zeci de ani ca sa iesim cu o pensie de mizerie, *** astia n au produs nimic, doar au tocat bani de la buget si acum au si vor in continuare pensii uriase, de serviciu, speciale. Guwernerul vad ca NU VREA SA SE ATINGA DE SPECIALE, LE E FRICA,RISCAND SA PIARDA MILUARDELE(CELE 80 PROMISE DE KLAUS, HAHAHAHAHAHAHA) DIN PNRR.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

adriann_   •   21.04.2023, 00:31

Il apreciez pe Costi Rogozanu si pe final articolul spune niste adevaruri necesare despre ascendenta useristilor de azi, in prea multe cazuri vajnici copii sau nepoti ai securistilor de ieri. DAR ideea principala, cea despre pensia care ar trebui sa fie doar solidaritate este o ineptie care n-are treaba nici cu socialismul, nici cu capitalismul, poate eventual cu sclavagismul. Exagerez desigur, chiar si pe vremea sclavagismului probabil ca sclavul batran care predase geometria primea un blid mai plin decat ala care tunsese peluza. In socialism principiul de baza "nici munca fara paine, nici paine fara munca" s-ar aplica sanatos si in privinta pensiilor. N-ai cum sa-i dai 3000 pensie unui neurochirurg care a invatat o viata intreaga pentru a salva vieti pana in pragul pensiei si tot 3000 lui nea Caisa, bodyguard/impingator de carucioare la Mega, care n-a avut un loc de munca mai de Doamne-ajuta pentru ca abia invatase sa-si scrie numele fara sablon, dupa care hotarase ca scoala e o prostie de care valoarea lui n-are nevoie. Iar intre aceste doua extreme N-AU CUM SA FIE DOAR 1-2 TREPTE VALORICE DE PENSIE! Discutia despre pensiile speciale si despre pragurile de impozitare este necesara si chiar urgenta, dar extremisme de tipul celor enuntate in acest articol nu fac decat s-o arunce in derizoriu... Ia sa incepem frumos cu aducerea "specialilor" intr-un sistem unic national de pensii, in care pensia maxima sa fie 7500 de lei. Ca de greu ar fi?

    CezarAlexandru   •   21.04.2023, 12:53

    adriann_   •  21.04.2023, 00:31

    Il apreciez pe Costi Rogozanu si pe final articolul spune niste adevaruri necesare despre ascendenta useristilor de azi, in prea multe cazuri vajnici copii sau nepoti ai securistilor de ieri. DAR ideea principala, cea despre pensia care ar trebui sa fie doar solidaritate este o ineptie care n-are treaba nici cu socialismul, nici cu capitalismul, poate eventual cu sclavagismul. Exagerez desigur, chiar si pe vremea sclavagismului probabil ca sclavul batran care predase geometria primea un blid mai plin decat ala care tunsese peluza. In socialism principiul de baza "nici munca fara paine, nici paine fara munca" s-ar aplica sanatos si in privinta pensiilor. N-ai cum sa-i dai 3000 pensie unui neurochirurg care a invatat o viata intreaga pentru a salva vieti pana in pragul pensiei si tot 3000 lui nea Caisa, bodyguard/impingator de carucioare la Mega, care n-a avut un loc de munca mai de Doamne-ajuta pentru ca abia invatase sa-si scrie numele fara sablon, dupa care hotarase ca scoala e o prostie de care valoarea lui n-are nevoie. Iar intre aceste doua extreme N-AU CUM SA FIE DOAR 1-2 TREPTE VALORICE DE PENSIE! Discutia despre pensiile speciale si despre pragurile de impozitare este necesara si chiar urgenta, dar extremisme de tipul celor enuntate in acest articol nu fac decat s-o arunce in derizoriu... Ia sa incepem frumos cu aducerea "specialilor" intr-un sistem unic national de pensii, in care pensia maxima sa fie 7500 de lei. Ca de greu ar fi?

    N-a spus nimeni că medicul va primi aceeași pensie cu a paznicului, eventual să scadă diferența dintre ele. Din toate dările pe care le plătim, statul construiește un cadru social, in care să trăim cât de cât civilizat, paza, educație, sănătate, drumuri etc Nu toți aduc direct plus valoare totuși sunt necesari. Știm că banii noștri din dări sunt cheltuiți astfel și ne împăcăm cu ideea. Articolul spune, ce-ar fi daca din contribuțiile noastre mari la pensii am fi de acord sa fie plătiți alții care au pensii mici, tot că măsura socială. Că noua ne ajunge 7000 de lei nu vrem neapărat 12000 cât am contribuit. Ne-am împăca și cu împărțeala asta? Cum unii primeau 1200 de lei de la stat pentru creșterea bebelușului și se descurcau cu atât, că aveau salarii mici, alții primeau 12000 că aveau anterior salarii mari. Ideea presupune sa lase de la ei cei ce au mult. Sărăcia merge mână în mână cu lipsa educației iar lipsa educației nu va aduce bani in viitor nimănui. Așa văd eu articolul..

Vezi toate comentariile (20)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI