Pentru a înțelege impactul implanturilor mamare asupra sarcinii și alăptării, precum și măsurile care pot fi luate pentru a asigura sănătatea ta și a copilului tău, te invit să citești în continuare acest articol.
Impactul implanturilor mamare asupra sarcinii
Implanturile mamare nu împiedică femeile să rămână însărcinate sau să ducă la termen sarcina și să nască un bebeluș sănătos. Cu toate acestea, în timpul sarcinii corpul tău trece printr-o serie de modificări absolut naturale, iar sânii sunt printre cele mai afectate zone. O sarcină vine la pachet cu o creștere a volumului sânilor și cu o sensibilitate crescută, iar în cazul femeilor cu implanturi aceste schimbări pot fi mai pronunțate datorită augmentării deja existente.
Chiar dacă implanturile nu împiedică dezvoltarea normală a sarcinii, în unele cazuri femeile cu augmentare mamară (operație de mărire cu implanturi din silicon) pot observa modificări ale dimensiunii sânilor, mai mult decât în mod normal, datorită volumului suplimentar adus de implanturi. De asemenea, forma sânilor poate fi modificată în timpul sarcinii, în unele cazuri observandu-se o ușoară alunecare sau o schimbare a poziției implanturilor, ceea ce determină necesitatea unor ajustări postnatale.
Datorită schimbărilor hormonale prin care organismul trece în timpul sarcinii, sânii pot deveni mai sensibili, iar în cazul femeilor cu implanturi sensibilitatea poate fi mai crescută atunci când implantul este situat submuscular, senzația de presiune apărând pe măsură ce mușchiul pectoral se întinde.
Desigur, pentru orice viitoare mămică este importantă menținerea sănătății fizice și emoționale pe parcursul sarcinii. Tocmai din acest motiv este esențial să urmezi cu strictețe sfaturile medicilor și să efectuezi controalele regulate recomandate de aceștia. Firește, un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și hidratarea corespunzătoare te vor ajuta să îți menții sănătatea și echilibrul emoțional.
Alăptarea cu implanturi mamare
Majoritatea femeilor cu implanturi mamare pot alăpta fără probleme, întrucât implanturile sunt de obicei plasate în spatele glandelor responsabile cu producerea laptelui matern sau sub mușchii pectorali. De asemenea, implanturile nu prezintă niciun risc pentru copil și nu există rapoarte clinice recente de probleme la copiii mamelor cu implanturi de silicon.
Cu toate acestea, trebuie să știi că în anumite cazuri implanturile mamare pot afecta producția de lapte. Desigur, există soluții prin care poți să crești producția de lapte și să îl ajuți pe cel mic să obțină toată hrana de care are nevoie.
Alăptarea bebelușului de 8 până la 10 ori pe zi poate ajuta la stabilizarea și menținerea producției de lapte. Chiar dacă produci doar o cantitate mică, alăptând de mai multe ori pe zi îi oferi bebelușului anticorpii și hrana necesară.
Utilizează o pompă pentru sân sau extrage manual laptele după alăptare pentru a crește producția. Studiile au constatat că pomparea ambilor sâni simultan determină creșterea producției de lapte, mai mult decât atât, crește caloriile și grăsimile din laptele matern.
Considerații medicale
Înainte de a rămâne însărcinată, este esențial să te consulți cu un chirurg plastician sau cu un ginecolog pentru a obține informații clare și specifice cazului tău despre cum pot implanturile mamare influența sarcina și alăptarea, precum și despre măsurile de precauție necesare.
Chiar dacă un medic bun cu experiență în chirurgie plastică și estetică îți va recomanda monitorizarea regulată a sânilor pe parcursul sarcinii și alăptării, nu te sfătuiesc să aștepți până la data controlului în cazul în care observi modificări semnificative ale sânilor, ci să le raportezi imediat pentru a preveni complicațiile. Deși implaturile nu afectează sarcina și alăptarea, există anumite riscuri pe care trebuie să le iei în considerare: reducerea producției de lapte, mastita, durerea și disconfortul. În cazuri deosebit de rare poate apărea capsula fibrotica, care duce la durerea și deformarea sânului, sau ruptura implantului, din cauza presiunii cauzate de modificările țesutului mamar.
Măsuri de îngrijire postsarcină
Monitorizarea sănătății sânilor și controalele periodice nu încetează după ce închei alăptarea, din contră, este esențial să acorzi o atenție deosebită îngrijirii sânilor și a implanturilor și în perioada următoare sarcinii și alăptării. Igiena corespunzătoare, folosirea sutienelor adecvate, stilul de viață sănătos te vor ajuta să menții confortul și integritatea implanturilor.
În concluzie, deși este normal ca sânii tăi să se schimbe în timpul și după sarcină, această perioadă nu ar trebui să îți afecteze implanturile și nici augmentarea mamară să cauzeze probleme în sarcină și alăptare. Important este să fii bine informată și să discuți deschis cu un specialist înainte să planifici o sarcină sau să începi alăptarea. Medicul tău te va ajuta să înțelegi clar riscurile și măsurile necesare pentru o sarcină și alăptare sănătoase. Fii proactiva în îngrijirea sănătății tale și a bebelușului tău și nu uita că informarea corectă și menținerea unui dialog constant cu medicul tău sunt cheia unei sarcini și alăptări sănătoase.