Soluția lor mobilă numită Manuscrito a fost desemnată câștigătoare la a patra ediție a competiției Innovators for Children, accelerator pentru start-up-urile din domeniul educației, scrie Școala 9. Aceștia au câștigat o finanțare de 8.000 de euro pentru a-și dezvolta aplicația și planurile lor nu sunt deloc modeste: vor să extindă aplicația în toată lumea.

Paul Tudor Pop, unul dintre cei șase fondatori ai Manuscrito, își deschide tableta și pe ecran apare Rito, pinguinul care devine cel mai bun prieten al copiilor în aventura lor de-a învăța alfabetul. Dacă obțin puncte scriind de mână litere pe ecranul tabletei și combinându-le în cuvinte, copiii primesc steluțe cu care îi pot cumpăra hăinuțe prietenului lor, pinguinul virtual. Steluțe primesc chiar dacă greșesc, ca să nu fie descurajați. Ideea este să învețe și în acest proces, e firesc să și greșești.

Șase studenți din Cluj-Napoca au făcut o aplicație cu care copiii pot învăța să scrie de mână. „Nu vrem să înlocuim profesorul”
Paul și mascota Rito, arătând aplicația

Când scriem de mână, activitatea neuronală e de 15 ori mai mare

Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

Alături de Paul, în echipa Manuscrito mai sunt alți cinci studenți din Cluj-Napoca, doi la Universitatea Tehnică și patru la Universitatea „Babeș Bolyai”. O cunoștință a unuia dintre ei avea probleme de învățare la școală și atunci le-a venit ideea să facă aplicația Manuscrito, un fel de caiet digital care să-i asiste pe copii în învățarea alfabetului.

„Am vrut să-i oferim o metodă mai ușoară și mai interactivă de a învăța. Pentru că necesită foarte multă răbdare și atenție din partea unui copil să învețe pe caietele acelea vechi, pe care poate doar să scrie și să facă litere. Manuscrito este o aplicație pentru tablete pe care un copil învață să scrie, să citească și să facă calcul simplu matematic, într-un mod interactiv și amuzant. Momentan ne axăm pe partea de scris de mână și calcul matematic. Ulterior, vom merge și pe partea de citit”, spune Paul cum a început totul.

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Cei șase tineri, născuți ei înșiși într-o societate digitală, pariază totuși pe scrisul de mână în era tastelor și touchscreen-urilor. „Noi considerăm că scrisul de mână este un lucru esențial în viața de zi cu zi. Și nu doar noi, studiile arată că activitatea neuronală este de 15 ori mai dezvoltată atunci când scriem de mână. Tot timpul când iau un pix în mână și scriu, inclusiv pe tabletă, mă exprim mult mai ușor decât la calculator. Este o diferență extraordinară. Am simțit-o și noi, și copiii, și studiile spun asta”, accentuează studentul.

Șase studenți din Cluj-Napoca au făcut o aplicație cu care copiii pot învăța să scrie de mână. „Nu vrem să înlocuim profesorul”
Manuscrito a fost printre cele trei echipe care au câștigat în acest an competiția Innovators for Children

„Vrem ca fiecare copil să aibă un minim de educație”

Aplicația s-a născut în noiembrie anul trecut, de atunci au trecut prin mai multe idei și au participat și la concursuri de tip hackathon, în care mai mulți programatori se adună și dezvoltă software-uri. Acum sunt în linie dreaptă: în această toamnă vor să lanseze varianta Beta și din 2023, Manuscrito va fi accesibil tuturor copiilor, părinților și profesorilor din țară. Planurile lor nu se vor opri însă la granițele României.

Ziarul Adevărul: ”ASF a descoperit o aplicație clandestină folosită de Euroins”. Euroins atacă ”oameni din ASF”
Recomandări
Ziarul Adevărul: ”ASF a descoperit o aplicație clandestină folosită de Euroins”. Euroins atacă ”oameni din ASF”

Vrem să educăm următorul miliard de copii. Este o misiune foarte mare, dar ne dorim să știm că fiecare copil are un minim de educație.

Paul Tudor Pop, cofondator Manuscrito:

Vor, în timp, să dezvolte mai multe funcționalități și chiar să se extindă spre alte discipline.

Între timp, au mers și în școli și o sută de copii deja au testat Manuscrito. „Este așa de frumos să vezi un copil cum scrie și râde și se distrează. Sare că vrea să-i cumpere noua căciuliță lui Rito și merge și mai face puncte. E un sentiment de nedescris”, spune tânărul.

Aplicația poate fi folosită fără internet

Timpul de stat pe tabletă poate fi acum valorificat într-o activitate de învățare pentru cei mici. „Vezi că într-o jumătate de oră în care copilul poate ar fi pierdut vremea, acum chiar învață să facă ceva util și își face și temele, de ce nu?” Pentru că ei lucrează împreună cu profesorii, și-ar dori ca ei să înțeleagă că Manuscrito este o aplicație ce își dorește să-i ajute, nu să-i substituie.

„Noi nu vrem să înlocuim profesorul, nu ne dorim deloc asta, vrem să venim în ajutorul profesorului. fie că acesta îi recomandă să folosească aplicația sau o folosească extra. Cred că poate copilul să o folosească și de la zero, dar noi vrem ca Manuscrito să ajute activitatea de la clasă.”

Aplicația poate fi folosită offline, adică nu e nevoie de acces la internet, deci poate ajunge și în comunitățile mai izolate.

Cei 8.000 de euro câștigați în cadrul Innovators for Children îi va ajuta pentru dezvoltarea aplicației. În plus, au parte, în cadrul programului, și de sesiuni de mentorat și consiliere din partea unor antreprenori cu experiență. 

Programul Innovators for Children, care are o competiție anuală de idei de afaceri, este organizat de Impact Hub București și Impact Hub Basel, în parteneriat cu UiPath Foundation și cu sprijinul financiar al BRD. Anul acesta au fost trei proiecte câștigătoare, din nouă ajunse în finală, care au primit în total o finanțare de 20.000 de euro.

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Convex   •   30.10.2022, 11:00

Dar de învățat de citit bai studenți mediocri digitali când va apucați???care cărți de beletristică ai citit digitalule???cate formule matematice cunoști???cate demonstrații și formule fizice ai în capul tău?!! veniți cu tot felul de aplicații bune pt cine??? trăiți în lumea voastră digitală virtuală cu părinții voștri plini de parale...și aveți timp să vă țineți de mediocrități digitale...hai noroc

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.