„Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru egoul lor. Exact asta am simțit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur și simplu o eroare medicală. Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găsește în toate medicamentele pentru răceală și gripă”, a notat Andreea Răducan pe Facebook.
„Îi urez Simonei mult curaj și înțelepciune pentru a depăși acest moment extrem de delicat. Îi doresc să găsească soluția cea mai potrivită. Nimeni nu-i va lua titlurile obținute sau talentul imens. M-aș bucura să poată trece cu bine peste acest incident și să-și poată continua cariera. Este și va rămâne o mare sportivă. Capul sus, Simona!”, a transmis Andreea Răducan.
În vârstă de 39 de ani, Andreea Răducanu consideră că „fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit, pe care trebuie să și-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge”.
La Jocurile Olimpice de vară 2000 de la Sydney, Australia, Andreea Răducanu a obținut titlul olimpic la individual-compus, dar medalia i-a fost retrasă, în urma unei acuzații de dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la pseudoefedrină.
Potrivit oficialilor români, acea substanță s-ar fi găsit într-o pastilă de Nurofen pe care gimnasta a luat-o la sfatul medicului lotului pentru a trata o răceală.
„Mi-ar plăcea să rețineți 2 detalii importante cu privire la cazul meu: 1 – Pseudoefedrina nu îmbunătățește performanța sportivă. În traducere, nu am câștigat medalia de campioană olimpică datorită ei și 2 – Pseudoefedrina nu era interzisă în lista Federației Internaționale de Gimnastică și nici în lista CIO. Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică”, a scris Andreea Răducan.
„Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela. Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentrația medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depășit limita permisă. Așa cum probabil cei mai mulți dintre voi știți deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanțelor intrezise”, a precizat Andeea Răducan.
La JO 2000 de la Sydney, Andreea Răducanu a mai obținut două medalii: aur, în proba pe echipe și argint, la sărituri.
Simona Halep a anunţat vineri, 21 octombrie că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, o substanţă interzisă, în urma unui control antidoping efectuat la US Open 2022.
Potrivit Codului Mondial Antidoping, Simona Halep riscă o suspendare de până la patru ani. Sportivii pot obține o reducere a pedepsei, dacă recunosc și își acceptă sancțiunea.
FOTO: Hepta