Andrei, ai revenit la Wimbledon, locul unde ai jucat de atâtea ori. Cum ai regăsit această bază?
Andrei Pavel: S-au schimbat multe pe aici. De la clădiri, de la tot ce s-a construit în ultimii ani până la terenurile de antrenament, care erau mult diferite de cele de joc. Acum încearcă să le aducă pe toate la acelaşi nivel.
Cum e viaţa de antrenor de tenis?
Nu mai lucrez cu Tamira (n.r. – Paszek) de aproape o jumătate de an. M-am mutat în România. Am făcut unele schimbări în viaţa mea. Anul acesta sunt într-o postură nouă aici, la Wimbledon. Fac interviuri cu jucătorii pentru Digi Sport.
Ce părere ai despre românii care au intrat pe tabloul principal la Wimbledon?
Mă bucur să văd atâţia români în primul tur. Sunt zece, cu cei de la dublu. Mai ales fetele, care joacă din ce în ce mai bine. Simona Halep vine după finala de la Roland Garros. Sper ca şi băieţii să ajungă la acest nivel. Victor Hănescu a ieşit din prima sută, dar a intrat pe tablou aici. La dublu, Horia Tecău a câştigat titlul în Olanda, iar cu o săptămână înainte Florin Mergea a jucat în semifinale la Roland Garros. Sper ca şi Marius Copil, şi Adrian Ungur, şi cei care vin din urmă, juniorii să se ambiţioneze, să muncească şi să ajungă la nivelul fetelor.
Cum se explică prezenţa numeroasă a românilor la un turneu de Grand Slam?
Noi am mai avut şi în trecut cam tot atâţia jucători. Într-un an, în Australia, eram cam tot atâţia. Eram eu, Adrian Voinea, Dinu Pescariu, Alex Rădulescu chiar, Ionuţ Moldovan, Răzvan Sabău. Iar la fete, Irina Spîrlea, Ruxandra Dragomir, Cătălina Cristea, Raluca Sandu… Cred că eram tot vreo zece. Nu e nicio explicaţie pentru asta. E un sport individual. Cum să ne explicăm, de pildă, apariţia lui Novak Djokovici în Serbia? Sau a Jelenei Jankovici? Sau a lui Ivanovici? Nici în Serbia nu există foarte multe centre de tenis. Eu cred că totul depinde de fiecare jucător în parte. Nu există o reţetă, o pastilă pe care să o dai cuiva şi să iasă bine pentru el în tenis. Numai prin muncă poţi să reuşeşti.
În sportul de la noi e nevoie de modele
În trecut, ascensiunea lui Ilie Năstase i-a făcut pe mulţi copii să iasă pe stradă şi, cu rachete improvizate, să joace tenis. Se poate întâmpla la fel şi acum, după reuşitele lui Halep?
Absolut! Avem nevoie de idoli, de modele. Iar acest val de jucătoare şi de jucători pot duce tenisul înainte. Mai ales că e o perioadă în care fotbalul nostru a căzut un pic. Nu ne-am calificat la Mondialele din Brazilia. Tenisul poate să se ridice tocmai datorită prezenţei noastre la aceste turnee importante ca Roland Garros sau Wimbledon.
Ce şanse le dai jucătorilor noştri?
Finala de la Roland Garros i-a dat un alt statut Simonei Halep. Aici şi Sorana Cîrstea a jucat bine. Şi Monica Niculescu e foarte periculoasă pe iarbă cu jocul ei cu slice şi după modul în care se mişcă pe teren (n.r. – Niculescu a pierdut astăzi).
Unii se întrebau de ce federaţia nu-i ajută mai mult pe jucători. Cum s-ar putea face asta în condiţiile în care bugetul nu e deloc mare?
Federaţia trebuie să ajute, în primul rând, copiii, juniorii. Să existe competiţii. Lipsa banilor a fost şi va rămâne o problemă nu doar în tenis, ci şi în întregul sport românesc. E foarte greu să găseşti sponsori.
Speră într-o victorie cu Suedia în Cupa Davis
Căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Andrei Pavel speră ca aceasta să se impună în faţa Suediei, la toamnă. “Băieţii trebuie să muncească, să fie în formă. E greu. Din postura de căpitan nejucător ar trebui să merg la toate meciurile, să-i urmăresc pe fiecare dintre ei, însă nu s-a întâmplat asta nici înainte. Din păcate, ultimul meci, cel cu Ucraina, a fost cu ghinion. Sperăm ca în septembrie, la Bucureşti, cu Suedia, să jucăm mult mai bine şi să câştigăm. Sper ca băieţii să fie în formă. N-avem foarte mulţi jucători valoroşi. Aşa că trebuie să ne bazăm pe cei care sunt”, a declarat Pavel.