Mergi direct la conținut »
Bulgarii sunt coșmarul francezilor în fotbal! Încă o dramă pe ”Parc de Princes”, la 23 de ani distanță!
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Bulgarii sunt coșmarul francezilor în fotbal! Încă o dramă pe ”Parc de Princes”, la 23 de ani distanță!

Bulgarii sunt coșmarul francezilor în fotbal! Încă o dramă pe ”Parc de Princes”, la 23 de ani distanță!

Bulgarii sunt coșmarul francezilor în fotbal. Așa cum românii sunt coșmarul englezilor, la turneele finale. La 23 de ani de la meciul care le-a blocat ”cocoșilor” drumul spre World Cup 1994, vecinii de la sud de Dunăre au mai lovit o dată, în această seară, la Paris.

De Daniel Conțescu,

Și tot pe ”Parc des Princes”, la fel ca în 1993. Acum, în grupele Ligii Campionilor, a fost PSG – Ludogoreț Razgrad 2-2, cu stoperul Cosmin Moți titular și cu atacantul Claudiu Keșeru intrat în minutul 90. Victoria la orice scor le era necesară ca aerul parizienilor, ca să termine pe primul loc în Grupa A, înaintea celor de la Arsenal, 4-1 cu FC Basel. Cu 14, respectiv 12 puncte, Arsenal și PSG merg la braț în faza următoare a competiției.

La egalitate de puncte, PSG ar fi avut avantajul meciurilor directe cu Arsenal (1-1 în Franța și 2-2 în Anglia). Locul 1 are avantajul de a se ”împerechea”, la tragerea la sorți pentru optimile de finală, cu o formație care a terminat pe poziția secundă în altă grupă.

Bulgarii sunt coșmarul francezilor în fotbal! Kostadinov i-a distrus!

Dar ce s-a întâmplat acum 23 de ani? Pe 17 noiembrie 1993, toate meciurile din grupă fuseseră jucate, iar cel dintre Franţa şi Bulgaria avea să stabilească cealaltă echipă calificată la turneul final din SUA, alături de Suedia. Gazdele aveau nevoie de un amărât de egal, dar partida de pe ”Parc des Princes” s-a terminat cu victoria bulgarilor, succes obţinut în ultimul minut de joc.

Golurile au fost reuşite de Cantona (min. 32), respectiv Kostadinov (min. 37 și 90), iar ”L’Equipe” titra la acea vreme: ”Incalificabil”. Selecţionerul Gerard Houllier avea să fie înlocuit după acel meci de Aime Jacquet, antrenorul cu ajutorul căruia Franţa a cucerit titlul mondial în 1998.

Bulgaria şi Suedia, echipele care i-au lăsat pe francezi acasă în 1994, aveau şi ele să cunoască pe continentul american cele mai bune performanţe din istorie la un turneu final, ajungând amândouă în semifinale, unde au fost eliminate de Italia, respectiv de Brazilia.

Echipele de pe 17 noiembrie 1993:

FRANŢA: Lama – Desailly, Roche, Blanc, Petit – Le Guen, Deschamps, Sauzee (Guerin), Pedros – Cantona, Papin (Ginola).
Antrenor: Gerard Houllier

BULGARIA: Mihailov – Kremenliev, Ivanov, Houbtchev, Tsvetanov (Alexandrov) – Yankov, Letchkov (Borimirov), Balakov – Kostadinov, Penev, Stoicikov.
Antrenor: Dimităr Penev

 

Close
Închide
  Close